Uzmanından hareketsiz izolasyon uyarısı!

Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş, koronavirüs nedeniyle evlerinde izole bir yaşam sürdürenleri hareketsiz yaşam konusunda uyardı. Doç. Altıntaş, hareketsiz kalınması halinde kırmızı iskelet kaslarının tip 1 denilen beyaz kaslara dönüşeceği ve çok daha fazla oksijene ihtiyaç duyacağını ve kas yapısının zayıflayacağı uyarısında bulundu ve izolasyonda bulunanlara evlerinde her gün 20 dakika hızlı tempoda yürüyüş tavsiye etti!

Yeni tip koronavirüs Kovid-19 nedeniyle vaka sayıları Türkiye'de de yükseliyor. Bu artışı dizginlemek, yüksek hızlarda seyretmesini önlemek için yaklaşık 2 haftadır evlerde izolasyon çağrısı yapılıyor mecburi olarak dışarıya çıkmak zorunda olmayanlara...

65 yaş üstü ve kronik hastaları bulunanlar için de sokağa çıkma yasağı getirilmiş durumda. Okullar tatilde, eğitim öğretim evlerde yapılıyor. Özetle nüfusun büyük kısmı şu an evlerinin sınırları içerisine sıkışmış durumda. 

Peki, bu durum vücuda ne gibi etkiler yapıyor? Hareketsiz yaşamın olumsuz etkilerinden kurtulmak için ne yapmak gerekiyor? 

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk olan Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş bu soruların cevabını verdi.

Uzmanından hareketsiz izolasyon uyarısı!

Hareketsiz yaşama karşı iki kritik nokta olduğunun altını çizen Altıntaş, bunlardan ilkinin herkesin dilinde olan antioksidan olduğunu söyledi. Doç. Altıntaş, "Vücudun mikroplarla mücadele yöntemlerinden bir tanesi makrofajler, lenfositler virüsleri bakterileri öldürürken oksijeni kullanır. Oksidasyonla yapar. Oksijeni radikallerine dönüştürür, bu radikallerden biri de hipokloramik asittir. Yani bildiğiniz çamaşır suyudur. Bununla bakteri ve virüsü yıkar. Siz antioksidanı fazla alırsanız zarar bile verebilirsiniz. Kesinlikle antioksidan kullanmıyorsunuz fazla miktarda almıyorsunuz. Bunu ekzersize nasıl bağlayacağım. Egzersiz yaptığınız zaman damarlardan nitrikoksit salgılanır. Nitrikoksit spor yaptığınız zaman damarların genişlemesinin neden olur. Nitrikoksit aynı zamanda virüsleri öldüren vücudun mekanizmalarından biridir. Yani spor yaptığınız zaman şunu oluşturmuş oluyorsunuz. 1. Bakteri ile savaşacak maddeyi artırıyorsunuz. Eksik oksiti artırıyorsunuz. 2. O yüzden artık her gün evde kalıyorsunuz. Evde kaldığınız için ne yapmanız gerekiyor? En az 20 dakika eğer yürüyüş bandı varsa yürüyüş bandını kullanın, eğer yoksa oda içerisinde hızlı yürüyüşler yapın. Kardiyo hareketleri yapın. İkincisi de kaslarla ilgili. İçimizdeki yumuşak kasların haricinde iskelet kaslarının iki çeşidi vardır tip 1 ve tip 2 dediğimiz. Tip 2 kaslar daha beyaz tip 1 ise daha kırmızı kaslardır. Eğer sedanter bir hayata yani oturgan bir hayata geçerseniz tip 2 kaslar beyaz kaslara dönüşür. Bunlar da daha fazla oksijen tüketirler. Yani vücudunuzdan daha fazla oksijen tüketerek enflamasyonu (yangı) da artırmış olur." diye konuştu.

Uzmanından hareketsiz izolasyon uyarısı! ile ilgili etiketler Koronavirüs Namık Kemal Üniversitesi tıp fakültesi hastanesi başhekim doç. dr. nejat altıntaş
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.