Uzman isimden 'ters rüzgar' uyarısı... "Yatırımcılar bu haftaya dikkat etmeli"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gümüş ve altın fiyatlarından, borsa ve dövize kadar bu haftaki beklentilerine ilişkin açıklama yaptı.

Altın, döviz, gümüş ve borsa öngörüleriyle adından söz ettiren Memiş bu hafta piyasalardaki beklentilerini sosyal medya aracılığı ile açıkladı. 

DOLAR YIL SONUNA KADAR ARTACAK MI?

Dolardaki hareketliliği değerlendiren Memiş, "Doların dünyada değer kazanması, yıl sonuna kadar doların değer artışını devam ettirebileceğinin işaretini veriyor. 15.55 lira olan dolar TL kuru Kapalıçarşı'da şu anda 15.5980 lira. Arada yaklaşık 5 kuruşluk bir fark var. Yani 15.55 liraya dolar satacağım diye döviz bürosuna gittiğiniz zaman böyle bir rakam göremeyeceksiniz daha yüksek bir rakam göreceksiniz.

Euro TL 16.14 lira seviyesinde. Serbest piyasada ise 16.21 seviyesinde. Euro dolar paritesi 1.04 seviyesinde. Yine baskı altında kalmaya devam ediyor." diye konuştu.

İslam Memiş, gram altın ve gümüşle ilgili olarak ise şu değerlendirmelerde bulundu...

GRAM ALTIN UYARISI: O SEVİYEDEN BOZDURMAYIN

Altın piyasalarını değerlendiren Memiş, şöyle devam etti:

"Gram altın TL fiyatı ekranlarda 900 lira, serbest piyasalarda 920 lira. 900 liranın altında bozmayın, 900 liradan alacağınızı da zannetmeyin. Öyle bir rakam yok çünkü. Altının ons seviyesi ciddi bir baskılanma ve düşüş seviyesinde.

GÜMÜŞ FİYATI

Gram gümüş 10.48 lira seviyesinde. Dolar TL kuru, biraz daha gümüşü güçlü tutmaya devam ediyor. Gümüşün ons fiyatı 21 dolar seviyesinde. Daha pozitif ayrıştı.

BRENT PETROLDEKİ GELİŞMELER

Brent petrolün varil fiyatı 110 dolar seviyesinde. Bu düşüşün kalıcı olacağını zannetmiyorum. Orta ve uzun vadede yukarı yönlü ataklar görmemiz mümkün. Bitcoin 29 bin 514 dolar. 30 bin dolar seviyesinin altında, üstüne çıktı ama tutunamadı. Geçen haftaki silkeleme operasyonu ardından soğukkanlı olarak beklemekte fayda var.

 

Sterlin TL kuru 19 lira seviyesinde. 18.65 seviyesine gerilemişti. Dolar artınca tekrar 19'u gördü. Sterlin dolar kuru da 1.2222 seviyesinde. Burada da gayet ucuz bir fiyatlama olduğunu görüyoruz. Dolar endeksi 104.64 seviyesindi.

Yukarı yönlü ataklara dikkat çeken İslam Memiş, son olarak bu haftaki öngörüsünü paylaştı.

"TERS RÜZGAR" UYARISI: ONLAR DİKKAT ETMELİ

Memiş, bu haftaki öngörüsünü ise şöyle paylaştı:

Gelelim bu haftaki öngörüme... Dolar bugün de güçlü olabiir, emtialar yine baskı altında kalabilir. Ons altın ve gümüşten bahsediyorum. Ancak yarından itibaren dolar endeksinde cumaya kadar gerileme, dolar tarafında bir gerileme, altın onsta gümüş onsta ve kriptolarda, yani doların karşısında hangi enstrümanlar varsa, euro dolar paritesinde, sterlin dolar paritesinde yukarı yönlü bu hafta ataklar bekliyorum. Tepki alımları diyebilirsiniz, dolar tarafında kâr satışı diyebilirsiniz ama tam ters rüzgarı bu hafta görebiliriz. Bu hafta dolar yatırımcısının dikkat etmesi gerekiyor. Elinde dolar olan yatırımcı, dolar endeksinin 104 doların altına sarkmalar, 103.60 seviyesine kadar bir düşüş bekliyorum. Aşağısına da bir sarkma olabilir. 102.80 dolar endeksinde güçlü destek seviyesi. Bu ne demek oluyor? Bugün dolar ve dolar TL'den desteklenen yabancı para birimleri güçlü olabilir ama yarından itibaren doların gerilemesiyle euro dolar ve sterlin dolar paritelerinde altın, gümüş onsta ve kripto paralarda hızlı bir toparlanma olabilir. Elinde dolar olanlar bugünkü pozisyonlarını, çıkışlarını gözden geçirmesi gerekiyor. Benim elimde dolarım var bunu nasıl değerlendirebilirim derseniz çok ucuz bir altın var, bunu parite olarak yapmak gerekiyor. Euro ve sterlin var. Dolarla pariteyle alınabilir. Bunlar düşük seviyede. TL'de kalmaktan ziyade bu tarafta işlem yapmanın önemine dikkat çekmek istiyorum.

 

Bu sabah Asya piyasalarında önemli ekonomik veriler açıklandı. Özellikle Çin piyasalarında ciddi rakamlar düşük geldi. Bu resesyon riskini biraz daha artırmış durumda. Çin'de kovid 19'la başlayan bu daralmayla birlikte yeniden kapanmaların olması Asya piyasalarını ciddi bir biçimde endişelendirdi. Geçen hafta FED başkanı Powell açıklamalarında resesyon riskine dikkat çekmişti. Bu riske karşı hazırlıklıyız dedi. Yani küresel piyasalarda temmuz ayıyla birlikte dünya ekonomilerinin resesyona girme ihtimali çok kuvvetli. Hazırlık yapmak gerekiyor. Çin ve Rusya tarafında tekrar buğday stokları gündeme geldi. Her ne kadar küçük yatırımcı için dolar kuru kadar önemli olmasa da bütün dünya bunu endişeyle takip ediyor. bütün ülkeler şu anda buğday stokluyor. Tarım emtiaları stokluyor. Bu haber akışları kimsenin gündeminde yok. Dünya buna hazırlanıyor, bizde hiçbir ses yok. Dünya gıda ve kıtlık ekonomisine hazırlık yapıyor, tedbirinizi alın. Geçen hafta Tekirdağ'da 4 milyon arının katledildiğini duyduk. Hiç tepki olmadı. Bu özellikle Türkiye Çin'den sonra yurt dışına en çok bal satan ülkeler arasında. Burada ihmal var, derinlemesine araştırılması gerekiyor. Bilerek ve istenilen yapılan bir hamleydi. Balın ne kadar önemli olduğunu akıllı olan insanlar bilir. İnsanlık için balın değeri bilinir. Ortada çok büyük bir ihmal var, bu ihmal araştırılmalı. Küçük bir haber ama büyük bir konu.

 

Bu hafta küresel piyasalarda merkez bankalarına içeride ise siyasetin yoğun olduğu bir hafta bekliyorum. Dolar tarafında geri çekilmeler, emtia ve parite tarafından toparlanmalar bekliyorum.

Uzman isimden 'ters rüzgar' uyarısı... "Yatırımcılar bu haftaya dikkat etmeli" ile ilgili etiketler döviz İslam Memiş altın fiyatları gümüş
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.