Uzman isim iddiaları yanıtladı: Milas'taki yangın termik santrali sararsa patlama olmaz!

Muğla'da günlerdir yaşanan orman yangınlarıyla mücadele hız kesmeden devam ederken yangının bölgedeki termik santrale yaklaştığı iddiası halk arasında paniğe neden oldu. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Ören ve termik santral için bir tehlikenin söz konusu olmadığını belirtmesinin ardından TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Üyesi Orhan Aytaç, "Bir petro kimya tesisi gibi bir patlama ya da ağır sonuçlar doğuracak felaket beklemiyoruz" dedi.

Muğla'da günlerdir alevlerle mücadelesi sürerken Çökertme Mahallesi’nde etkili olan alevlerin bölgeye yakın konumda bulunan Kemerköy Termik Santrali'ne ulaşmasından korkulduğu belirtildi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, Çökertme ve çevresindeki son durum hakkında bilgi verdi. Orman yangınında Çökertme'nin "cayır cayır yandığını" belirten Tokat, Ören ve termik santral için bir tehlikenin söz konusu olmadığını açıkladı.


FELAKETE YOL AÇMAZ, ELEKTİK KESİNTİSİ OLMAZ

Türkiye'de termik santraller konusunda uzman olan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Üyesi Orhan Aytaç, Sözcü gazetesinde termik santral iddialarını değerlendirdi. Konuyu iki yönden ele almak gerektiğini kaydeden Aytaç ilkinin yangının termik santrali sarması halinde herhangi bir patlama veya başka bir felakete yol açma ihtimali, ikincisinin ise elektrik kesintilerine yol açıp açmayacağı olduğunu vurguladı.

Orhan Aytaç şu tespitlerde bulundu: "Milas'taki yangının olduğu bölgede iki ayrı termik santral var. Biri Yeniköy, diğeri Kemerköy. Kemerköy 3 üniteden oluşuyor ve 630 megavat gücünde. İkisi yani 420 megavatlık kısmı aktif durumda. Dün gece 24.00'a kadar üretimin devam ettiğini biliyoruz. 

"GENEL ELEKTRİK ARIZASINA ETKİSİ OLMAZ"

Bu santralin genel elektrik üretimi içindeki payı yaklaşık yüzde 2'dir. Termik santralin devre dışı kalması halinde bunun Türkiye'deki genel elektrik arzına bir etkisi olmaz.Kuraklık nedeniyle HES'lerde de üretim düşmüş olsa dahi, diğer santraller devreye girer,.

Milas'taki yangın termik santrale ulaşırsa patlama meydana gelir mi? Yetkili isim ihtimalleri tek tek değerlendirdi

"PETRO KİMYA TESİSİ GİBİ PATLAMAZ"

Olayın ikinci kısmı bir felakete yol açıp açmayacağı konusudur. Bir petro kimya tesisi gibi bir patlama ya da ağır sonuçlar doğuracak felaket beklemiyoruz.Termik santrallerde yangının etkisini artıracak yanıcı kimyasallar var. Örneğin jenaratörleri soğutmak için hidrojen var. Bunun yanında kömürün tutuşturulması için ilk aşamada kullanılan mazot fuil oil var. Bunların boşaltılması çok önemli.Resmi bir açıklama yok ama bize gelen duyumlar bu işlemin yapıldığını santraldeki hidrojen depolarının boşaltılarak suyla doldurulduğunu, mazotun boşaltıldığı yönünde.

HENDEKLER KAZILMIŞ, RİSK AZALTILMIŞ

Bunun yanında termik santrallerin etrafındaki otların temizlendiği ve hendekler kazıldığı, şirketin arazöz ve itfaiye personeli takviyesi yaptığı yönünde bilgiler var. Bunların tamamı yapılması gereken doğru uygulamalar.Diğer yandan santralin ana enerji kaynağı kömürle ilgili şanslı bir durum var. Genelde kullanılacak kömür termik santrallerin hemen yanında depolanırken Kemerköy'de depolama alanı kuş uçuşu yaklaşık 4-5 kilometre uzakta yapılmış. Bu nedenle risk daha da azalmıştır. 20 bin ton kömürün burada depolandığını tahmin ediyoruz.

Milas'taki yangın termik santrale ulaşırsa patlama meydana gelir mi? Yetkili isim ihtimalleri tek tek değerlendirdi

ALEVLER SANTRALE GİRERSE NE OLUR?

Santral beton ve çelikten oluşan bir yapı. Kendi yangın söndürme sistemleri var. Her şey kötü gitse söndürülemese dahi bir petrokimya tesisi gibi patlamalar vs beklemiyoruz. Santralde yaşanacaklar, yaşadığımız orman yangınının yanında küçük kalacaktır. Ancak bu nükleer bir santral olsaydı çok ciddi sonuçlara yol açabilirdi.

Uzman isim iddiaları yanıtladı: Milas'taki yangın termik santrali sararsa patlama olmaz! ile ilgili etiketler Muğla Milas Orman Yangını yangı termik santral
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.