Uzman Doktor uyardı: Bebeklerde sinir ve iştah kapanması el, ayak ve ağız hastalığının göstergesi olabilir!

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, el, ayak, ağız hastalığıyla ilgili bilgiler verdi. Taşkın, bebeklerde sinir ve iştah kapanmasının el, ayak, ağız hastalığının habercisi olduğunu kaydetti.

Okul dönemi beraberinde hastalıkları da getiriyor. Bu hastalıklar çocukların derslere adaptasyonunu da olumsuz etkiliyor. Okul çağında en sık görülen hastalıklardan biri de el ayak ağız hastalığı. Son derece bulaşıcı olan bu hastalık; ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, ağız ve dil yaraları, eller ve ayaklarda kabarcıklarla kendisini gösteriyor. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, okul döneminde yaygın olarak görülen hastalığın belirtileriyle ilgili açıklamalarda bulundu: 

“Ateş, boğaz ağrısı, kendini iyi hissetmeme, dilde, diş etlerinde ve yanakların içinde ağrılı, kırmızı, kabarcık benzeri lezyonlar(oral aftler), avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve bazen de kalçalarda kaşınmayan ancak bazen su toplayan kırmızı bir döküntü, bebeklerde ve küçük çocuklarda sinirlilik, iştah kaybı yaşanıyorsa bu el ayak ağız hastalığının habercisi olabilir. Semptom olarak ise eldeki döküntü, ateş, boğaz ağrısı, dilde, diş etlerinde ve yanakların içinde ağrılı, kırmızı, kabarcık benzeri lezyonlar(ağız içi aftler) avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve bazen de kalçalarda kaşınmayan ancak bazen su toplayan kırmızı bir döküntü, bebeklerde ve küçük çocuklarda sinirlilik, iştah kaybı gibi yaşanabilir.”

Uzman Doktor uyardı: Bebeklerde sinir ve iştah kapanması el, ayak ve ağız hastalığının göstergesi olabilir!

BELİRTİLERİ AĞIZDA YARALAR, EL VE AYAKLARDA KIZARIKLIK

Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, el ayak ağız hastalığı genellikle sadece birkaç gün süren ateşe ve nispeten hafif belirti ve semptomlara neden olan hastalık olduğunu belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Taşkın yayılım riskini şöyle sıraladı: “Küçük çocuklarda yaygın olan hafif, bulaşıcı bir viral enfeksiyon ağızda yaralar ve ellerde ve ayaklarda kızarıklık şeklinde görülen el ayak ağız hastalığı, enfekte bir kişiyle kişiden kişiye temas yoluyla yayılıyor. Burun salgıları veya boğaz akıntısı, tükürük, kabarcıklardan gelen sıvı, dışkı, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra havaya püskürtülen solunum damlacıkları ile bulaşıyor. Alınacak basit hijyen önlemleri ile el ayak ağız hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.”

Uzman Doktor uyardı: Bebeklerde sinir ve iştah kapanması el, ayak ve ağız hastalığının göstergesi olabilir! - Resim : 2

VİRÜS OYUNCAKLARDA GÜNLERCE YAŞIYOR

El ayak ağız hastalığının özel bir tedavisi olmadığından bahseden Taşkın, el ayak ağız hastalığına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilecek önlemleri şöyle açıkladı;

“Özellikle tuvaleti kullandıktan veya bebek bezini değiştirdikten sonra ve yemek hazırlamadan ve yemek yemeden önce ellerinizi sık sık ve iyice yıkayın. Sabun ve su bulunmadığında, mikrop öldürücü alkolle işlenmiş el bezleri veya jeller kullanın. Ortak alanları dezenfekte edin. Sık kullanılan alanları ve yüzeyleri önce sabun ve suyla, sonra da seyreltilmiş klorlu ağartıcı ve suyla temizleme alışkanlığı edinin. Virüs bu nesnelerde günlerce yaşayabileceğinden, çocuk bakım merkezleri, oyuncaklar gibi paylaşılan eşyalar da dahil olmak üzere tüm ortak alanları temizleme ve dezenfekte etme konusunda katı bir program izlemelidir. Bebeğinizin emziklerini sık sık temizleyin.”

 

Uzman Doktor uyardı: Bebeklerde sinir ve iştah kapanması el, ayak ve ağız hastalığının göstergesi olabilir! ile ilgili etiketler hastalık el ayak ağız hastalığı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.