Uzay tarihinde bir ilk! NASA, uzay aracı ile bir asteroidi planlı çarpıştıracak

NASA, ilk kez bir uzay aracını dünya yörüngesine yakın bir asteroidle çarpışması için fırlatacak. Dünyayı korumak amacıyla yapılacak testle, yeryüzüne düşme ihtimali olan gök cisimlerine karşı bir savunma sistemi test edilecek.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), gök cisimlerinden dünyayı korumak amacıyla uzay aracını dünya yörüngesine yakın bir asteroidle çarpışması için fırlatacak.

Çifte Asteroid Yön Değiştirme Testi (DART) adı verilen misyon kapsamında NASA, dünyanın yörüngesine yakın bir asteroidle planlı çarpışma gerçekleştirmesi için yeni uzay aracı fırlatacağını duyurdu.

23 Kasım'da California'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden, Elon Musk'un sahibi olduğu SpaceX'in Falcon 9 roketiyle fırlatılacak uzay aracıyla, ilk defa yeryüzüne düşme ihtimali olan gök cisimlerine karşı bir savunma sistemi test edilecek.

NASA'nın açıklamalarına göre; DART projesi, söz konusu asteroidin 2003 yılında dünyaya 6 milyon kilometre mesafeden geçmesi üzerine başlatıldı. Didymoon isimli asteroidle gerçekleşecek çarpışmada 160 metre çapındaki gök cisminin yörüngesini değiştirmeyi hedefleyecek.

NASA'nın DART program bilimcisi Tom Statler, "Gökbilimciler, asteroidin yörüngesinin ne kadar değiştiğini belirlemek için çarpışmadan önce ve sonra dünya tabanlı teleskoplardan gelen gözlemleri karşılaştırabilecekler. Bu bize asteroidin saptırma çabamıza nasıl tepki verdiğini anlatacak anahtar bir ölçüm olacak." dedi.

Gezegen savunmasında bir ilkin yaşanacağı planlı çarpışmanın Eylül 2022'de gerçekleşmesi bekleniyor. Dünyaya 7 milyon milden daha yakın yörüngede hareket eden cisimler, tehlikeli olarak görülüyor.

Uzay tarihinde bir ilk! NASA, uzay aracı ile bir asteroidi planlı çarpıştıracak ile ilgili etiketler NASA asteroid Dart projesi Didymoon
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.