Usta yönetmen hayatını kaybetti!

Melekler Evi, Karşılaşma, Masumiyet ve Yazgı gibi Türk sinemasının iddialı filmlerinin görüntü yönetmenliğini üstlenen usta sinemacı Ali Utku, 61 yaşında hayatını kaybetti.

Türk sinemasının önemli isimlerinden Ali Utku, 61 yaşında vefat etti. Bir süredir kanser hastalığıyla savaşan Utku, 61 yaşında yaşam savaşını kaybetti. Pek çok dizi ve filmde görüntü yönetmenliği görevini üstlenen Utku, aynı zamanda birçok ödülün de sahibi olmuştu.

 7 Nisan 1960 tarihinde Eskişehir'de dünyaya gelen usta yönetmen, sinemaya ilk adımını 1971 yılında "Kartallar" filmiyle attı. Söz konusu filmde oyuncu olarak görev alan Utku, ardından kamera asistanlığı görevine geçiş yaptı. İlk görüntü yönetmenliğini ise 1977 yapımı "Ateş Parçası" adlı filmle yaptı.

FESTİVALLERİN ARANAN İSMİYDİ

Televizyon ekranlarının uzun soluklu dizisi "Kara Melek"te görüntü yönetmenliği görevini üstlenen Utku, kısa bir süre Zeki Demirkubuz yapımlarında da görüntü yönetmenliğini yaptı. Ardından 1997 'de "Masumiyet", 1998'de "Üçüncü Sayfa" filmleriyle "36. Antalya Altın Portakal Film Festivali"nde "En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü"nü aldı. 

Ömer Kavur’un yönettiği 2002 yapımı “Karşılaşma” filmiyle; 25. Siyad Türk Sineması Ödülleri, 15. Ankara Film Festivali ve 40. Antalya Altın Portakal Film Festivalleri’nde “En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü” nün sahibi oldu. Ayrıca Ömer Kavur’un yönettiği 2000 yapımı “Melekler Evi” filmiyle 37. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödül kazanan Utku, son olarak 2019’da Milano Film Festivali’nde Olgun Özdemir’in yönettiği “Kızım Gibi Kokuyorsun” filmiyle ‘Yabancı Dildeki Bir Filmde En İyi Görüntü Yönetmeni’ödülünü kazandı.

Utku ayrıca, "Abuzer Kadayıf", "Son", "Memleket Meselesi" ve son olarak "Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikayesi" gibi filmlerde de görüntü görüntü yönetmenliği görevini üstlenmiştir.

 

Usta yönetmen hayatını kaybetti! ile ilgili etiketler ölüm vefat Ali Utku
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.