Üst katlarda büyük tehlike!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan sel felaketlerinin ardından, Afrika’dan gelen sıcak dalgası hava sıcaklığını mevsim normallerinin üzerine taşıdı. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve İç Hastalıkları uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, sıcaklıkların artmasıyla kritik uyarılarda bulundu.

Y.Gizem Er
Y.Gizem Er

Geçtiğimiz hafta sel felaketlerine sebep olan aşırı yağışlar, bu hafta yerini sıcak havaya bıraktı. Artan hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde bütün yurdu etkisi altına alacağı tartışılıyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkacağı konuşulan sıcaklıkların giderek artmasıyla uzmanlar kritik uyarılarda bulundu.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, önümüzdeki günlerde artacağı konuşulan sıcak hava ile ilgili "Böyle günlerde hiçbir şey yapmadan, akşama kadar otur ısıl bitkinlik denen bir bitkinlik oluşuyor ve akşam yorgun oluyorsun. Hava sıcaklığı gölgede ölçülür, dışarıda buna 15 derece falan eklemek gerekiyor. Bir de nem olduğu zaman 20 derece eklediğimizde dışarıda çalışanlar bu sıcaklıklara daha büyük miktarda maruz kalıyorlar. O kişilerde ısı çarpmalar gibi sağlık problemleri oluşuyor. Özellikle sıcak havalar hem gündüz hem gece devam ederse ölümcül oluyor, o daha tehlikeli. Şu anda Türkiye’de çok zayıf bir sırtın etkisindeyiz. Ancak ileri ki günlerde Afrika üzerinden çok kuvvetli bir sırt girerse Türkiye üzerine hava sıcaklıkları her yerlerde vücut sıcaklıklarının üstüne çıkar ve nem de olursa o zaman hem gece hem gündüz insanlar serinleyemezse, vücut dinlenemezse sıcak hava dalgası uyarısı verilmesi gerekiyor. Sıcak hava dalgası sessiz bir afettir. Büyük ve her tarafın beton olduğu kentlerde apartmanların üst katlarında yaşayan obez çocuk ve hastalar tehlike altında oluyor sıcak hava dalgalarında. Büyük kentlerde bu aylarda herkes köyüne, dağlara, yaylalara gider. Savunma mekanizmasıdır bu. Koronavirüsten dolayı insanlar seyahat edemeseydi bu sıcak hava dalgalarından dolayı kentlerde ölümlerde de artışlar olabilirdi kentlerde özellikle önümüzdeki günlerde sıcaklıklar çok olursa." ifadelerini kullandı.

Üst katlarda büyük tehlike!

"ORMAN YANGINI OLABİLİR"

Antalya’da artan hava sıcaklıklarını değerlendiren Prof. Kadıoğlu, “Antalya’da bağıl nem oranı %8’lerdeydi. Bu çok düşük bir oran. Birkaç gün daha böyle sürerse orman yangınlarında büyük bir patlama olur. Hava çok sıcak ama kuru. Bütün yapraklar, ağaçların dalları tutuşmak için kuruyor. Bir statik elektrik, bir kıvılcım, düşüncesizlikle unutulan bir piknik ateşi, arabanın camına atılan bir sigara büyük bir orman yangınına neden olur. Özellikle Antalya civarında bağıl nemin düşük olduğu yerlerde orman yangınları tehlikesi çok büyük sıralarda.” ifadelerini kullandı.

Üst katlarda büyük tehlike! - Resim : 2

"SAAT 10 İLE 16 ARASI DIŞARI ÇIKMAYIN"

Sıcak havada alınabilecek tedbirlerden bahseden Dr. Nafiz Karagözoğlu ise, “Sıcaklar yaklaşırken en önemli durum nem ve terleyememenin getirdiği sorunlardır. 4 yaşın altındaki çocuklar ve 65 yaş üstü hastalar riski grupta. Tansiyon, şeker, kalp, böbrek ve akciğer hastaları gibi kronik hastalığı olanlar da dahil olmak üzere bedende terlemeyle ilgili sorun yaratacak bütün hastalarda hayati riskler ihtimal. Yapacağımız en önemli şey saat 10 ile 16 arasında dışarıda dolaşmamak. Egzersiz ve benzeri yüksek ısı arttırıcı uygulamalardan kaçınmak. Eğer bedeninizin ısısı, zaten dışkısı yüksekken artarsa ve nem çok yüksekse beden terleyemiyor ve sorun başlıyor. Böylece hayati riskli sonuçları doğuruyor. Bunlar güneş çarpması, ısı çarpması bunlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle sıvı alımına dikkat edin. Terlediğiniz zaman kaybettiğiniz tuzu yerine koyabilmek için sağlıklı olan insanlar ilave ek tuzlar, ya da maden suyu gibi içinde bedenimizdeki kanımızın içindeki tuzların bulunduğu dengeli sıvıların tüketilmesi önemli. İçinde kafein bulunan özellikle sıvı gıdalardan sakının.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun uyarılarının tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Üst katlarda büyük tehlike! ile ilgili etiketler sıcaklar afrika sıcakları Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu dr. nafiz karagözoğlu

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.