Unutkanlık nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi edilmezse ne olur?

Hafızamızda kaydedilmiş, saklanmış bilgilerin ve yaşanmış olayları tecrübeye çevirme yeteneğinin bozulmasına yada bunlarda güçlük çekilmesine unutkanlık denir. Unutkanlık hastalığının tedavisi var mıdır, eğer varsa tedavi edilmezse ne olur? İşte unutkanlık hakkında bilmeniz gereken her şey...

Günümüzün en sık rastlanan hastalıklarından biri olan unutkanlık bir çok insanı etkisi altına almış durumda. Bilgi akışının çokluğu nedeniyle insanlar mental yorgunluk yaşamamak için bilginin tamamını kaydetmiyor. Sadece tarayıcı olmak ise hafızanın kaderini belirliyor. Beyni çalıştırmamak ve hafızaya yeni bilgiler kaydetmemek hem kısa süreli hem de uzun süreli hafızayı olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumda kişilerin unutkanlık hastalığına yakalanmasına neden oluyor. Unutkanlık hastalığının detaylarına geçmeden önce ilk olarak sizlere unutkanlık nedir bunu anlatmak isteriz.

UNUTKANLIK NEDİR?

Unutkanlık hastalığı sadece ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da görülebilmektedir. Bireyler yaşamın ilk anlarından itibaren öğrenmeye başlarlar ve bu öğrenilen bilgileri hayatlarının her anında kullanmak için belleklerine kayıt ederler. Fakat bazı nedenlerden dolayı bellek artık bu bilgileri depolamayı bırakır ve unutkanlık başlar. Bu unutkanlık hali yaşamın her anında sizi tehdit edecek boyuta geldiğinde unutkanlık hastalığı ortaya çıkar. Unutkanlık hastalığı denildiğinde akla ilk Alzheimer veya demans gelmektedir. Unutkanlık basit vitamin eksikliğine bağlı olabileceği gibi nörolojik hastalıklara da bağlı olarak gerçekleşiyor olabilir

Unutkanlık nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi edilmezse ne olur?

UNUTKANLIK HASTALIĞI NEDEN OLUŞUR?

Unutkanlık hastalığına bazı iç ve dış etkenler neden olmaktadır. Bu etmenlerden bazılarını şu şekilde:

• Gereksiz birçok bilginin hafızayı işgal etmesi

• Teknolojik aletlere aşırı maruz kalındığında

• Tiroit hormon bozukluklarının var olması

• Vitamin eksikliklerinin gözlemlenmesi özellikle B12, D vitamini gibi

• Doğru olmayan beslenme şekli

• Stres, depresyon, kaygı bozukluğu gibi durumların olması

• Santral sinir sistemini tahrip eden bazı hastalıklar (Parkinson hastalığı)

• Uyku düzeni olmaması, yetersiz veya fazla uyumak

• Folik asit eksikliği

• Alkol ve uyuşturucu maddeler kullanımı

• Hekim kontrolü altında olmadan yapılan diyetler.

Unutkanlık nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi edilmezse ne olur? - Resim : 2

UNUTKANLIK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

• Beslenmeye dikkat etmek gereken vitamin ve mineralleri yeterli düzeyde almak çok önemlidir.

• Günlük uyku düzeninizi sabit hale getirin ve mutlaka 8 saat uyuyun.

• Trans yağ tüketimini azaltın.

• Kitap okuyun, bulmaca çözün, satranç oynayın ve beyninizin çalışmasını sağlayın.

UNUTKANLIK HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Unutkanlık hastalığının tedavisi için bir takım ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilir. Bu ilaçlar mutlaka doktorun önerisi ile alınır. Eğer unutkanlık hastalığı vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa doktor vitamin ilaçları kullanılmasını ister. Eğer psikolojik nedenlerden dolayı unutkanlık oluyorsa psikiyatri ilaçları önerilir. Nörolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan unutkanlık hastalıklarında ise nöroloji uzmanı bir takım ilaçların kullanılmasını isteyebilir. Bunun dışında bireysel olarak hiçbir ilacın kullanılmaması gerekir.

Çünkü yanlış alınacak bir ilaç hastanın durumunu daha da kötüleştirebilir. Unutkanlığın ortadan kaldırılması veya azaltılması için insanların yaşam tarzlarını değiştirmesi de gerekebilir. Kitap okumayan hastaların kitap okuma alışkanlığı edinmesi, bulmaca çözmek, yapbozlarla ilgilenmek, işe veya eve giderken rutin yolların dışında rotalar kullanmak, yapılması gereken aktiviteleri not etmek, yabancı dil öğrenmeye çalışmak, daha sosyal bir insan olmaya çalışmak, yeni öğrenmeler gerçekleştirebilecek eğitimlere katılmak ve zihnin daha fazla yorulmasını önlemek için gereksiz şeylere takılmamak bireysel olarak uygulanabilecek tedavi yöntemleridir.

Ayrıca hastalar unutkanlıkları için kaygılanmamalıdır. Çünkü bu durumun sürekli düşünülmesi unutkanlığın ilerlemesine neden olabilir. Zihnin dinlenmesi için yeteri kadar uyku gerekir. Bu nedenle unutkanlık hastalığı olanların yeteri kadar uyumaya özen göstermesi gerekir. Bu şekilde hastalar kendi unutkanlıklarını azaltabilir ve hastalığın ortaya çıkmasına engel olabilir.

Unutkanlık nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavi edilmezse ne olur? ile ilgili etiketler Unutkanlık
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.