Un helvası tarifi, nasıl yapılır?

Eskilerden bugünümüze gelen mükemmel tarif un helvası. Bu yazımızda size atalarımızdan büyükannelerimizin ellerinden çıkan o mükemmel lezzette un helvası tarifi, nasıl yapılır? sorusunu cevaplayacağız. Aslında un helvası yapımıyla herkesin gözünü korkutan bir tariftir. Bu tarifle un helvasını hep yapmak isteyecek ve herkese bu tarifi vereceksiniz. Çünkü bu tarif doğru uygulandığında asla tutmama ihtimali olamayan bir tarif.

Türk mutfağımızın vazgeçilmez tatlılarından biridir un helvası. Özellikle annelerimiz kandillerde un helvası yapar ve konuya komşuya dağıtılır. Mis gibi kokusuyla etrafı saran bu tatlı için küçüklüğümüzde kandillerin gelmesini iple çekerdik. Ağızda dağılan enfes tadıyla kim sevmez ki bu tatlıyı. Ama herkes için zor bir tatlı olmuştur her zaman. Çünkü o anne yapımı mükemmel un helvasını tutturmak çok zordur. Ama size vereceğimiz bu tarifle tutmama ihtimali yok. Bu tarifi alır almaz hemen yapacaksınız ve keyifle yiyeceksiniz. Hazırsanız işte o tarifi veriyoruz…

Un helvası malzemeleri

Şimdi hazırsanız o dillerden dile dolaşan muhteşem kokusuyla etrafı saracak un helvası tarifi için gerekli malzemeleri burayı sakın kaçırmayın. İşte gerekli tüm malzemeler;

  • Yarım paket margarin ya da 125 gram tereyağı lezzeti bir üst noktaya taşımak istiyorsanız tereyağı tercih etmelisiniz.
  • Bir su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • Yarım su bardağı dövülmüş fındık içi veya dövülmüş ceviz içi eğer ceviz veya fındık elinizde yoksa sadede yapabilirsiniz ama bunlar çok daha lezzetli olmasını sağlıyor.
  • Şerbetimiz için ise alışılmışın dışında diğer püf noktamız geliyor. 1 su bardağı süt ve 1,5 su bardağı su içine de 2 su bardağı şeker. Buradaki püf nokta süt özellikle çok güzel bir lezzet veriyor.

Malzemelerimiz bu kadar hepsini tamamlayalım ve bir sonraki aşamamız olan yapımına geçelim.

Un helvası yapımı

Malzemelerimiz hepsini hazırladıysak istersiniz şimdi yapımına geçebiliriz. İşte o tam kıvamında un helvamızın yapımının aşamalarına geçebiliriz.

  1. Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz. Tenceremize öncelikler 2 su bardağı şekeri koyuyoruz. Daha sonra 1 su bardağı sütü ve 1,5 bardak suyu ekleyip kaynayana kadar pişiriyoruz. Kaynadıktan 5 dakika sonra altını kapatıyoruz.
  2. Şerbetimizi soğumaya bıraktıktan sonra un helvamızın yapımına geçebiliriz.
  3. Öncelikle margarinimizi ya da tereyağı hangisini tercih ettiysek tencereye alıyoruz. Yağımızı eritiyoruz. Yağ eridikten sonra sıvı yağımızı tencereye alıyoruz.
  4. Daha sonra yağımızın içine 2 su bardağı unumuzu ekliyoruz ve karıştırmaya başlıyoruz. Unumuzu rengi değişip güzel kokular yayana kadar güzelce karıştırarak kavuruyoruz. Ve fındık veya cevizimizi ekleyebiliriz.
  5. Rengi pembeleşen helvamıza şimdi ılıyan şerbetimizi ekleme sırası. Bu noktada çok dikkatli olmakta fayda var çünkü şerbetimizi döktüğümüz anda üzerinize sıçrayabilir. Şerbetimizi dikkatlice döktükten sonra karıştırmaya devam ediyoruz. Helvamız kendini toparlayıp katılaşıncaya kadar karıştırıyoruz. Ve toparlanan helvamız kıvamına gelince altını kapatıyoruz. Helvamız servise hazır. Şimdiden afiyetle yiyebilirsiniz.

 

Un helvası kalori

Bu lezzet bombası sevilen un helvamızın kaç kalori olduğu kısmına. Un helvası içeriğindeki yağ oranı ve karbonhidrat oranından dolayı diyetlerde pek önerilen bir tatlı değildir. Bir porsiyon un helvamız 294 kaloridir. Seçimi size bırakıyor ve afiyet olsun diyoruz.

Un helvası tarifi, nasıl yapılır? ile ilgili etiketler aşçı Yemek sağlık un helvası malzemeleri neler kalori tarif
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.