Uluslararası Kedi Günü nedir? Uluslararası Kedi Günü nasıl kutlanır?

Uluslararası Kediler Günü bugün dünya genelinde kutlanırken sosyal medyada da 'kedi bayramı' yaşanıyor. Hayvanseverler ve kedi sahipleri kedi fotoğrafları paylaşarak kedi bayramını kutluyorlar. Yurttaşlar kedi bayramı ile ilgili internette araştırma yapmaya başladı. Peki Uluslararası Kedi Günü nedir? Uluslararası Kedi Günü ne zaman? Uluslararası Kedi Günü nasıl kutlanır? Detaylar haberimizde...


Uluslararası Kediler Günü bugün dünya genelinde kutlanırken sosyal medyada da 'kedi bayramı' yaşanıyor. Hayvanseverler ve kedi sahipleri kedi fotoğrafları paylaşarak kedi bayramını kutluyorlar. Vatandaşlar kedi bayramı ile ilgili internette araştırma yapmaya başladı. Peki Uluslararası Kedi Günü nedir? Uluslararası Kedi Günü ne zaman? Uluslararası Kedi Günü nasıl kutlanır? Detaylar haberimizde...

Uluslararası Kedi Günü nedir? Uluslararası Kedi Günü nasıl kutlanır?
Bugün Uluslararası Kedi Günü. Kediseverler, 2002'den bu yana her yıl 8 Ağustos'ta kutlanan kediler günü vesilesiyle insanların kedilerle olan bağlarını güçlendirmeye çalışıyor.

Uluslararası Kediler Günü, Uluslararası Hayvan Refahı Fonu tarafından 2002 yılında insanlarla kediler arasındaki bağı kuvvetlendirme ve genel olarak hayvan refahını ilgilendiren konulara farkındalık sağlamak amacıyla ilan edildi. Buna ek olarak Dünya Kedi Günü, Avrupa ülkelerinde 17 Şubat’ta, Rusya’da 1 Mart’ta kutlanıyor.

Türkiye'nin aksine sokakta kediye rastlamanın mümkün olmadığı ülkelerde ortaya çıkan ve ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya, Hindistan gibi dünyanın pek çok bölgesine yayılan kedi kafeler için bir hayli hareketli geçen 8 Ağustos Uluslarası Kedi Günü’nde aynı zamanda dünya genelinde hayvan özgürlüğü ve hakları için çalışan kurumlara bağışlar yapılıyor. Kedi kafeler son dönemde Türkiye'de açılmaya başlandı.

Sosyal medyanın vazgeçilmezleri arasında yer alan, fotoğrafları ve şirinlikleriyle Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralarda adından hayli söz ettiren kediler için bugün Twitter’da da #internationalcatday etiketiyle mesajlar paylaşılıyor.

KEDİ NEDİR?
Evcil kedi (Felis catus ya da Felis silvestris catus), küçük, genelde tüylü, evcilleştirilmiş, etobur memeli. Genelde ev hayvanı olarak beslenenlere ev kedisi,[4] ya da diğer kedigillerden ve küçük kedilerden ayırmak gerekmiyorsa kısaca kedi denir. İnsanlar kedilerin arkadaşlığına ve haşarat ve ev zararlılarını avlayabilme yeteneğine önem vermektedir.

Kediler anatomik olarak güçlü, esnek bedenleriyle, hızlı refleksleriyle, keskin, geri çekilebilen pençeleriyle ve küçük avları öldürmeye uyarlanmış dişleriyle diğer kedigillere benzerler. Kediler insan kulakları için çok zayıf ya da çok yüksek frekanstaki sesleri duyabilirler. Karanlığa yakın ortamlarda görebilirler. Çoğu memeli gibi, kediler insanlara göre daha zayıf renkli görüşe ve daha güçlü koku alma duyusuna sahiptir.

70'ten fazla kedi ırkı olduğu tahmin edilmekle birlikte çeşitli uluslararası organizasyonlar tarafıdan tanınan ırkların sayısı tescil eden kurumun standartlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu sayı, (IPCBA) International Progressive Cat Breeders Alliance tarafından 73, ABD merkezli en büyük ikinci organizasyon olan TICA (The International Cat Association) tarafından 58, CFA (The Cat Fanciers' Association) tarafından 44, Lüksemburg merkezli Federation International Feline (FIFE) tarafından 43 olarak açıklanmıştır.

Kediler, tek başlarına avlanmalarına rağmen sosyal bir türdür. Kedilerde iletişim, kedi feromonu ve kedilere özgü vücut dilinin yanı sıra seslenme çeşitliliğini (miyavlama, mırıltı, sesini titretme, tıslama, hırıltı ve gırtlaksı ses) de içinde barındırır.

Kediler yüksek bir üreme oranına sahiptir. Kontrollü üreme halinde, çoğalabilirler ve tescilli cins hayvanlar olarak gösterilebilirler. Ev kedilerinin üreme kontrolündeki kısırlaştırma ile oluşan başarısızlık ve eski evcil hayvanları terk etme dünya çapında, hayvan nüfus kontrolünü gerektirecek kadar fazla sayıda sokak kedisiyle sonuçlandı. Bu nüfus sadece Birleşik Devletler'de 60 milyona kadar çıkmıştır.

Kediler Antik Mısır'da tapılan hayvanlar olduğundan beri, genellikle orada evcilleştirildiklerine inanılır, ama Neolitik dönem kadar eskiye dayanan evcilleştirme örneklerinin de olma olasılığı vardır.

2007'deki genetik bir çalışma, evcil kedilerin milattan önce 8000'de, Orta Doğu'da Afrika yaban kedisi (Felis silvestris lybica) soyundan türediğini ortaya çıkardı. Scientific American'a göre, kediler Dünya'daki en popüler evcil hayvandır ve günümüzde insanların yaşadığı hemen hemen her yerde bulunmaktadırlar.

Uluslararası Kedi Günü nedir? Uluslararası Kedi Günü nasıl kutlanır? ile ilgili etiketler uluslararası kedi günü kedi bayramı #internationalcatday
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.