Ukrayna'nın kritik kenti ele geçirmesi Rus medyasında böyle yankılandı

Ukrayna'nın doğusundaki kilit şehir Lyman'ın düşmesiyle ağır bir darbe alan Rusya'nın geride bıraktıkları dünyayı şaşkınlığa sürükledi, New York Times gazetesi başıboş dolaşan Rus işgalcilerin Pazar günü avlandığını bildiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'ilhak' ettiğini duyurduğu Donestk bölgesine bağlı Liman'daki Rus askerleri, 1 Ekim Cumartesi günü ilçeyi bırakıp kaçtı. Donetsk, Luhansk ve Harkov bölgelerini bağlayan tren yolunun üzerindeki Lyman, Mayıs ayı sonlarında el değiştirdi ve Rus ordusu burayı Donetsk bölgesi için kilit lojistik merkezi olarak kullanmaya başladı. Bölgeye asker ve teçhizat dağıtımı buradan yapılıyordu.

Eylül ayı sonlarında stratejik ilçeyi kuşatmaya başlayan Ukrayna birlikleri ise, 5 bin 500 kadar Rus askerinin bulunduğu Lyman'a Cumartesi gece yarısı girdi. Böylece, Ukrayna ordusu, Donetsk bölgesinin kuzeyinin kontrolünü tamamen ele geçirmiş oldu.

Rus ordusuna ait bir Su-34 savaş uçağının enkazı, Lyman'da ortaya çıktı. Süpersonik jet Su-34, Vladimir Putin'in Kırım'a el koyduğu 2014 yılında Rus ordusunun kullanımına sunuldu.

RUSYA'DAN BÜYÜK FİYASKO

New York Times ayrıca, Lyman'ın Putin'in 'ilhak' duyurusundan iki gün sonra düşmesini bir 'fiyasko' olarak tanımladı. Geri çekilme, Moskova'daki savaş yanlıları tarafından öfkeyle karşılandı. Kremlin'in medyadaki propagandistleri ve Putin'in müttefikleri, Savunma Bakanlığı'na ateş püskürüyor. Cepheye 300 bin yedek asker göndermeye hazırlanan Rusya'nın resmi açıklamalarında, Lyman yerine kentin Sovyetler Birliği dönemindeki ismi olan Krasnyi Liman'ı kullanılıyor.

Ukrayna tarafında ise bir zafer havası var. Vladimir Zelenskiy, Lyman'ın Pazar günü Rus işgalcilerden tamamen temizlendiğini açıkladı.

Agence-France Presse (AFP) haber ajansı, ilhak kararlarından sonra Ukrayna'nın kazandığı ilk zaferin, aynı zamanda Rusya'nın ne pahasına olursa olsun savunacağını açıkladığı bölgede gerçekleştiğini kaydediyor.

AFP'ye konuşan Lyman'daki Ukraynalı askerlerden biri, "Şimdi umutluyum ve fazlasıyla motiveyim" deyip ekliyor: "Cephe hattındaki etkinliği ve yabancı silahların kaybettiğimiz toprakları geri almamıza nasıl yardım ettiğini görüyorum."

RUS MEDYASI BÖYLE YORUMLADI

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna'daki savaşı yakından takip eden Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Harkov ve Lyman yenilgilerinin ardından Rus propagandasının tonundaki değişikliğe dikkat çekiyor. ISW'ye göre, ağır yenilgiler ve Rusya'yı sarsan seferberlik ilanıyla birlikte Kremlin'in savaştaki başarı hikayesi de paramparça oldu.

Rus ana akım medyasındaki yorumlarda, Lyman'daki hezimetin Kiev etrafındaki geri çekilme veya Harkov mağlubiyetinden daha fazla kafa karışıklığı ve eleştiriye yol açtığı gözleniyor. Rus televizyonlarında artık cephe hattındaki Rus generaller açık şekilde hedef tahtasına konuluyor.

Rusya uzmanı analist Rob Lee, Putin'in ilhak konuşmasını yapacağı Cuma sabahı paylaştığı Twitter mesajında Lyman'ın düşmesinin Rus liderin duyurusunu gölgede bırakacağını yazmıştı. Moskova'daki hava, tam da Lee'nin yorumunda söz ettiği gibi bir sonuca işaret ediyor.

Ukrayna'nın kritik kenti ele geçirmesi Rus medyasında böyle yankılandı ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna lyman ilhak rus medyası
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.