Ukrayna Dışişleri Bakanı: Dünyanın Ukrayna’ya güvenlik borcu var

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’nın kan dökülmesini istemediğini belirterek, "Ukrayna meşru müdafaa hakkını korumaya hazırdır. Birleşmiş Milletlerde bulunan ülkelerin Rusya ile arasındaki ilişki ne olursa olsun Rusya’yı durdurmak görevinizdir." dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Ukrayna için toplandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, BM'ye hitap etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın kan dökülmesini istemediğini belirtti. Ukrayna’nın gerginliğin çözülmesi için elinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini açıklayan Kuleba, “Ukrayna, Donbass’da herhangi askeri eylem planlamıyor” dedi.

Rusya’nın diplomasiye sığınarak on binlerce askerini Ukrayna sınırına getirdiğini ifade eden Kuleba, “Bu rakam 150 binin üzerinde şu an. Rusya açıklama yapmaktan kaçınıyor, sadece tehditlerle yanıt veriyor. Karadeniz’de en az 46 savaş gemisi konuşlandırdı ve tatbikat bahanesiyle limanları ablukaya aldı. Bu uluslararası yasaların ihlalidir. Ukrayna tarafından Donbass bölgesinde yapıldığı iddia edilen saldırıların hepsini yalanıyoruz. Gerginliğin diploması ile çözülmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Rusya tarafından atılan top mermileriyle bir anaokulunun vurulduğunu aktaran Kuleba, “Tüm bu korkunç örneklere her gün yenileri ekleniyor. Dünyada ve Avrupa’da yaşanılacak barışçıl gelecek bugün buraya bağlı. Rusya uluslararası hukuku ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Diplomasi ve uluslararası hukukla Rus saldırganlığını durdurmamız gerekiyor” dedi.


Birleşmiş Milletler’in sayısız kere Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini ifade ettiğini hatırlatan Kuleba, “BM, Rusya’nın Ukrayna’nın topraklarını işgalini kınamıştır. 2014 yılından bu yana 64 binden fazla insan Kırım’dan ayrılmak zorunda kaldı. Yaşadıkları korku etnik ve dinsel ayrılıklar nedeniyle bulundukları yerleri terk etmek zorunda kaldı” dedi.

Rusya’nın tüm dünyaya şantaj yaptığını belirten Kuleba, “Tüm dünya Rusya’nın global bir şantaj yaptığını görüyor. Kırım dosyasını kapatmak için tüm dünyaya şantaj yapıyor. Ukrayna küresel güvenliğe tarihi bir katkıda bulunmuştur. Bizim güvenliğimizin sağlanması konusunda dünyadan yardım istiyoruz. Dünyanın Ukrayna’ya güvenlik borcu vardır” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun (BMGK) 5 daimi üyesi ve Türkiye’nin katılımıyla yapılacak formatı ortaya koymak istediklerini aktaran Kuleba, “Rusya’nın diplomasiye geri dönmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Ukrayna’yı korumak ve Rusya’yı caydırmak için elinizden geleni yapmanızı istiyorum. Tüm devletleri ve uluslararası toplulukları bölgedeki değişen devlet yönetimi konularını kabul etmemesini talep ediyoruz. Güçlü yaptırımlarla Moskova’yı hala saldırgan tavırlarından vazgeçtirebiliriz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna topraklarından askerlerini çekmesi gerektiğini vurgulayan Kuleba, “Biz Ukraynalılar barış istiyoruz ve problemlerin diplomasi yoluyla çözülmesini istiyoruz. Her türlü senaryoya hazırız topraklarımızı Rusya’dan korumaya hazırız. Olası bir durumda meşru müdafaa hakkımızı kullanmaya hazırız. Rusya ile aranızda nasıl bir ilişki olursa olsun onu durdurmak sizin görevinizdir" dedi.

 

Ukrayna Dışişleri Bakanı: Dünyanın Ukrayna’ya güvenlik borcu var ile ilgili etiketler Ukrayna Birleşmiş Milletler Rusya Dmitro Kuleba
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.