Uğur Şahin'den Omicron varyantı açıklaması: Aşılı kişileri enfekte edebileceği açık

BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Doktor Özlem Türeci, tüm dünyada endişeye neden olan Omicron varyantına ilişkin açıklamalarda bulundu. Omicron varyantının başak proteininde sahip olduğu mutasyonlar nedeniyle aşılı kişileri enfekte edebileceğini söyleyen Şahin, güçlendirici aşıları olan kişilerde ciddi hastalığa neden olabileceğinin olası görünmediğini ifade etti.

ABD'li Pfizer firmasıyla beraber koronavirüse kaşı bir mRNA aşısı geliştiren Alman BioNTech şirketinin kurucuları olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, çevrimiçi konferansta önemli açıklamalarda bulundu.

AŞILI AŞISIZ AYRIMI

Burada "Çok sayıda mutasyona uğramış bir varyanta sahibiz. Omicron'un antikorlardan kaçabileceğini düşünüyoruz. Aşılanmış insanları ve daha önce Covid geçiren insanları enfekte edebilir. Bu durum açık. Ama yeni varyantın, aşılı insanlarda ciddi hastalığa neden olabileceği açık değil." ifadelerini kullanan Prof. Dr. Uğur Şahin, "Aşılı insanların ciddi hastalığa karşı korunabileceği de açık değil. Ancak, aşılı insanların ciddi hastalıktan korunacağını umuyoruz. Ancak, aşılanmamış insanlar daha ciddi bir hastalıkla karşılaşabilir." dedi.

Şahin sözlerine şöyle devam etti;

Yeni varyant beklediğimden erken ortaya çıktı, gelecek yıldan önce bunun olmasını beklemiyordum. Şu anda, yeni varyantın gerçek dünyadaki sonuçlarının birkaç haftaya çıkmasını bekliyoruz. Şundan eminiz ki, güçlendirici doz aşan kişiler ciddi hastalığa karşı korunacaklar. Bunu birkaç hafta içinde öğreneceğiz. En önemli gerçek şu ki, aşımız tüm varyantların neden olduğu ciddi hastalığa karşı koruma sağlayacak düzeyde.

"YENİ BİR AŞIYA İHTİYACIMIZ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Covid-19'a karşı bir yeni aşıya ihtiyacımız olacağını düşünüyorum. Öne çıkan soru buna ne zaman ihtiyacımız olacağı..

Var olan aşımızı Omicron varyantına hızlı bir şekilde uyarlamak için yeterli vakte sahibiz. Şu anda gelmesi beklenen bir sürü veri var. Durumun ne kadar acil olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. Uyarlanmış aşı gelecek yıla hazır olabilir.

Uğur Şahin'den Omicron varyantı açıklaması: Aşılı kişileri enfekte edebileceği açık ile ilgili etiketler Koronavirüs salgın uğur şahin Omicron varyant
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.