Ucuz et hangi marketlerde satılacak? Ucuz etin kilosu kaç TL?

Ucuz et satışının yapılacağı marketler belli oldu. Fakıbaba, "Bakanlık olarak kısa zamanda et fiyatlarıyla ilgili çalışma yapacağız. Türkiye’de hayvancılığın artırılmasına yönelik çalışmalarımız var" demişti.Vatandaşa makul fiyatlarda et satışı için harekete geçen Gıda, Tarım ve Havyancılık Bakanlığı ucuz et satışı için Türkiye'nin pek çok noktasında şubesi olan iki market zinciriyle anlaşmaya vardı. Bakanlık bugün itibarıyla karkas et sevkiyatının başladığını da duyurdu. Ucuza satılacak etin fiyatı da açıklandı. Peki, ucuz et hangi marketlerde satılacak? Bugün itibariyle satışa çıkacak ucuz etin kilosu kaç TL olacak? İşte, ucuz ete ilişkin son haberler...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, marketlerde ucuz et satışının kısa zaman içinde devreye gireceğini açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uzun zamandır yürütülen ucuz et satışı çalışmalarında sona gelindi. Bakanlık ucuz et satışı için 2 market zinciri ile anlaşmaya vardı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü marketlere ucuz ve uygun fiyattan et satışına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre Türkiye'nin 81 ilinde aynı kalite ve fiyatta satılacak kıyma ve etin kilosu ne kadar olacak? Peki, herkes tarafından bilinen ve hemen her noktada şubesi bulunan bu iki market zinciri neresidir? Peki, ucuz et hangi marketlerde satılacak? Bugün itibariyle satışa çıkacak ucuz etin kilosu kaç TL olacak? İşte, ucuz ete ilişkin son haberler...

kAyma

BİM VE A101'DE UCUZ ET SATILACAK!

Ucuz et ihalesi için Bakanlığa yapılan başvurular neticesinde; Türkiye'nin birçok noktasında bulunan ve binlerce şubesi olan iki market zinciriyle anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu. Dün öğlen saatlerinde açıklanan bu iki market zinciri 6,7 binlere varan şubeleriyle he vatandaş tarafından tanınan BİM ve A101 oldu. Bugüün itibariyle satışa başlanacak ucuz et için ise sözleşmede bazı kriterler belirlenmişti.

UCUZ ETİN KİLOSU KAÇ TL OLACAK?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen fiyat ve satış kriterleri doğrultusunda ucuz et, raflardaki yerini alacak. Ucuz et satışı yapacak marketlerin her şubesinde fiyat ve satış standartları aynı olacak. Buna göre Bakanlık tarafından belirlenen fiyatlar satışta geçerli olacak.

GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen fiyatlar ise şöyle, kıymanın kilosu 29 TL, kuşbaşı etin kilosu 31 TL olacak. Yarımşar kilogramlık paketlerde satılacak ucuz etin ise donmuş ya da şoklanmış değil taze halde satılması koşulu marketlere sunulmuştu.

Sözleşmeye göre, MAP ambalajlı paketlerle sunulacak et için bu kriterler her noktada aynı olacak. Ayrıca marketlerin başka reyonlarında da bu ürün haricinde et ve kıyma satışı kesinlikle olmayacak.

Ucuz et için, anlaşılan BİM ve A101 marketlerinde et satışının bugün itibariyle başlaması bekleniyor.

ett

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle;

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü olarak, vatandaşlarımızın et ihtiyaçlarını uygun fiyatla karşılayabilmeleri için çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. Bu çalışmalarımızdaki öncelikli hedefimiz, uygun fiyatlı kırmızı etin, en geniş tüketici kitlesine ulaştırılmasıdır. Bu maksatla Türkiye’nin bütün illerinde satış noktası bulunan ulusal market zincirlerinde en uygun fiyatla kıyma ve kuşbaşı et satışı yapılması hedeflenmiştir. Bilindiği üzere bu kapsamda iki gün önce, KDV dahil kıymayı 29,00 TL/Kg ve kuşbaşını 31,00 TL/Kg fiyatlarla Türkiye’nin 81 ilinde kendi satış noktalarının tamamında satmayı taahhüt eden zincir marketlere, taze dana karkas et satışı yapılacağıyla ilgili duyurumuz web sayfamızdan yayınlanmıştır.

Bu duyuru kapsamında dün akşam 17.00’ye kadar 8 firma Kurumumuza müracaatta bulunmuştur. Kurumumuzca oluşturulan komisyon tarafından bu 8 firmanın başvurusu değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde A101 ve BİM firmalarının başvurularının, belirlediğimiz kriterlere uygun olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu iki firmayla sözleşmeler imzalanmıştır. Sözleşme gereği, bu firmalara Kurumumuzdan karkas et sevkiyat işlemlerine bugün itibariyle başlanacaktır. Bu karkas etler, firmalar tarafından kuşbaşı ve kıyma haline getirilip en kısa sürede yarımşar kilogramlık MAP ambalajlı şekilde satışa sunulacaktır. Firmalar; 81 ildeki bütün marketlerinde, Kurumumuzdan aldıkları dana karkas etlerden ürettikleri kıymayı 29 liradan ve kuşbaşını 31 liradan taze olarak satışa sunacaklardır. Bu ürünlerin şoklanmış veya don olarak satışı yapılmayacaktır. Söz konusu marketler, sözleşme kapsamında belirtilen fiyatların ve ürünlerin dışında taze kıyma ve kuşbaşı satışı yapmayacaktır. Vatandaşlarımıza uygun fiyatlı et temin edilmesi yönündeki çalışmalarımız devam edecektir."

ET VE SÜT KURUMU MARKETLERE ET SATIŞI DÖNEMİNİ BAŞLATTI

Tanınmış pek çok marketin sistemin içinde olacağı öğrenildi. Marketler, ürünleri 0.5 kilogramlık ambalajlarda satacak. Sözleşme imzalandığı tarihten itibaren reyonlarında başka kıyma ve kuşbaşı ürün bulunduramayacaklar. Marketler KDV dahil kıymayı kilogramı 29 liradan, kuşbaşını kilogramı 31 liradan satacak. Büyükşehirlerde dana kuşbaşının kilogramı 44 liradan satılıyordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Amacımız, dar gelirli vatandaşların protein ve et ihtiyacını karşılamak. Ama bu arada da üreticilerimizi korumak. Normalde 23.80 liradan almış olduğumuz karkası yerli besicilerden 25 liraya çıkardık. Bir taraftan halkımıza ucuz et verirken, bir taraftan üreticilerimize destek sağlıyoruz. Bu, Türkiye'nin her noktasında geçerli olacak" diye konuştu.

et

TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK ZİNCİR A101, BİM İSE İKİNCİ SIRADA YER ALIYOR

1- A101: 6.992
2- BİM: 6012
3- Şok: 4990
4- Ekomini: 1772
5-Migros: 1617

30 Eylül 2017 itibarıyla A 101’in 6 bin 992, BİM’in 6 bin 12, Şok’un ise 4 bin 990 mağazası bulunuyor.

BESİCİLERİN YERLİ HAYVANLARINI 25 LİRADAN ALACAĞIZ

Bir yandan vatandaşların et ihtiyaçlarını ucuz ve uygun fiyatla karşılamaları için bu çalışmaları yaparken, yerli hayvan yetiştiriciliği yapan besicileri de koruyacaklarının altını çizen Fakıbaba, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda besicilerimizin yerli hayvanlarını, Et ve Süt Kurumumuzda kesilmesi kaydıyla kilogramını 25 liradan satın alacağız. Bakanlık olarak yürütmüş olduğumuz çalışmalarımızdaki amacımız, hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur etmeyecek bir yapı oluşturmaktır. Tüketicilerimize uygun fiyattan et temin edilmesi ve hayvan üreticilerimizin de imkanlarının geliştirilmesi yönündeki çalışmalarımız devam edecektir."

Öte yandan marketler, ESK'dan temin ettikleri karkas etleri yarımşar kilogramlık ambalajlarda kendileri tüketicilere ulaştıracak. ESK'nın konuyla ilgili önümüzdeki hafta ilana çıkması bekleniyor.

İKİ ZİNCİR ÖNE ÇIKTI

Görüşme yaptığı zincir marketlerin isimlerini açıklamayan Fakıbaba, “10 bin nokta, büyük zincir marketlerden mi oluşacak?” sorusuna da “Birinin 6 bin var, birinin 3-4 bin ya da daha az. Bunlarla yapacağız” yanıtını verdi. Fakıbaba, yurtdışından getirilen etlerin bu noktalara dağıtılacağını söylerken, “Kafamda bir fiyat var, o fiyatı tutturacağım” diye ekledi.

21 Ekim’de Şanlıurfa’da katıldığı ‘Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği Sertifikalı Tohumluk İstişare Toplantısı’nda, “Allah’ın izniyle bir haftaya kadar garibanın nasıl ucuza da et yediğini hep beraber göreceğiz” demişti. Bakan 20 Temmuz’da görevi devraldığında da kırmızı et ithalatını 2.5-3 yıl içinde bitirme sözü vermişti.

Ucuz et hangi marketlerde satılacak? Ucuz etin kilosu kaç TL? ile ilgili etiketler BİM A101 merkatlerde ucuz et ucuz et uygun fiyat kıyma hangi marketler ucuz etin kilosu
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.