Findeks kredi notu sorgulama! Kredi notu nasıl yükseltilir?

Bankalar ile geçmiş dönem zarflarında kredi ve kredi kartı ödemelerinde referansın ele alındığı borçlarda düzenli ya da düzensiz işleyişi gösteren Findeks kredi notu sorgulama oldukça dikkat çekmektedir. Peki, Findeks kredi notu nasıl yükseltilir?

Findeks kredi notu; tüm bireysel ve ticari kredileriniz olmakla beraber bankalar aracılığıyla sizi oldukça yakından ilgilendiren temel bir kavram olarak bilinmektedir. Eğer ki ticari bir işletme iseniz kredi notunuzu düşürecek her faaliyet sizin güvenilirliğinizi derinden sarsacak ve olumsuz etkiler yaratacaktır.

Findeks Kredi Notu Nedir?

Findeks kredi notu kısa anlamında kredi geçmişinizi ifade etmektedir. Geçmiş dönemlerde kredi ve kredi kartı ödemeleriniz, fatura borçlarınız gibi belirli konular referans alınarak elde edilen bir sayısal değer olan kredi notu; 12 aylık süre içerisinde var olan mevcuttaki borçlarınızı ödeme olasılığınızın hesaplandığı bir not olarak geçmektedir.

Kredi notunuzu yalnızca belirli bankalardan kredi almak için değil bunlarında yanında araç veya ev kiralamak istediğinizde, beyaz eşya ya da cep telefonu gibi elektronik alet alımlarında da bir güven ölçütü olarak kullanılmaktadır.

Findeks kredi notu; kredi ya da kredi kartı kullanımında geçmiş zamanlarda kredili mevduat hesabına sahip kişilerin borç ödemelerinde sahip olduğu puanı işaret eder. Ayrıca daha öncesinde birine kefil olduysanız bu da özel bir etmen olarak karşınıza çıkabilmektedir.

Findeks kredi notu; 1 ve 1900 rakamları arasında değişen bir puanlama sisteminden ibarettir. En riskli grup için 1 puan; en az riske sahip grup için de 1900 puan verilir. Findeks kredi notunu hesaplama işleminden Kredi Kayıt Bürosu sorumludur.

Findeks kredi notu öğrenme

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Findeks kredi notu için hesap yapılırken belli başlı bazı sitemler kullanılmaktadır. Bunlar arasında;

- Mevcut kredi borç durumu %35
- Kredi ödeme düzeni %35
- Kredi kullanma yoğunluğu %10
- Yeni alınan kredi %11
- Diğer faktörler %9 oranında etmendir.

Findeks kredi belirlemede etkili olan bu faktörlerin yüzdeleri dönemsel olarak değişiklik gösterebilmesinin yanında bazı temel faktörlerde bunlara dahil olabilmektedir. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda risk gruplarına göre belli sonuçlar elde edilebilir.

0 – 699 En riskli grup
700 – 1099 Orta riskli grup
1100 – 1499 Az riskli grup
1500 – 1699 İyi
1700 – 1900 Çok iyi olarak derecelendirilen gruplardır.

Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Findeks kredi notunuzu belirli bir ücret karşılığında öğrenme talebinde bulunabilirsiniz. Findeks markasına ait internet sitesi üzerinden kredi notunuzu öğrenebilmek için öncelikle bir üyelik işlemi gerçekleştirmelisiniz. Bu işlemin hemen ardından sisteme giriş yaparak anında Findeks kredi notu öğrenmeniz mümkündür.

Findeks kredi notu öğrenme

Findeks Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

İhtiyaç, taşıt ya da konut kredisi için bir bankaya müracaatta bulunmanız durumunda öncelikle karşınıza kredi notunuz çıkar. Findeks kredi notunuz, borç ödeme alışkanlığınızın düzeyi hakkında kurumların önüne serilen bir referanstır. Bu nedenle kredi notunuzun düşük olması gibi durumlarda ihtiyaç duyduğunuz krediye sahip olma olasılığınız düşmektedir.

Findeks kredi notu düşük olan kişiler bunu yükseltme imkanına sahiptir. Sabırla uygulayacağınız bazı adımlar sonrasında Findeks kredi notunuzu yükseltmeniz mümkündür. Peki, Findeks kredi notu nasıl yükselir?

- Öncelikle borcunuzun asgari tutarını değil her zaman aylık borç tutarınızın tamamını ödemelisiniz.
- Limiti yüksek olan kredi kartınızla büyük bir harcama gerçekleştirmeniz durumunda bu bir risk olarak algılanır ve kredi notunuzda düşme yaşanır. Ancak bunu zamanında ödemeniz durumunda notunuz tekrardan yükselir.
- Bankalar aracılığıyla gerçekleştireceğiniz fatura borçlarınızı ödeme alışkanlıklarınız da kredi notunuza önemli bir etki sağlar. Düzenli fatura ödemeleriniz kredi notunuzun pozitif yönde ivme kazanmasına neden olur.
- Sık sık kredi kartı ya da kredi talep etmeniz sizin nakit ihtiyacı içerisinde olduğunuz anlamına geleceğinden Findeks kredi notu bundan olumsuz yönde etkilenecektir. Özellikle başvurduğunuz kredilerden onay almamanınız durumunda bu düşüş daha da artacaktır.
- Hakkınızda kanuni ya da idari takip söz konusuysa yine kredi notunuz düşecektir. Eğer onaylanan bir krediniz takipteyse takip süresi bittikten hemen sonra borcunuzu kapatarak ya da ödemelerinizi düzenli yaparak notunuzu tekrardan yukarı çekebilirsiniz.
- Takibe alınan bir kredi bilginiz olması durumunda bunun risk raporuna yansıması 5 yılı bulabilir. Fakat 5 yıl sonrasında bu durum kesinlikle Findeks kredi notunuzu etkilemeyecektir. Kredi sicilinizin sıfırlandığı noktada bankalarla tekrar ilişki kurmanız durumunda bu kredi notunuza olumlu yansıyacaktır.

Findeks Kredi Notunu Yükseltmek İçin Neler Yapılabilir?

- Nakit alışveriş yerine kredi kartı ile alışveriş yaparak,
- Elinizde olan parayı fiziki olarak tutmak yerine herhangi bir bankada bulunan mevduat hesabınıza yatırarak,
- Hesap hareketlerinizin durağan olmasından kaçarak,
- Kişisel alışverişlerinizi havale ya da EFT yoluyla gerçekleştirerek,
- Ödenmemiş faturalarınızı otomatik ödeme talimatıyla veya kredi kartıyla ödeyerek ve bunları mümkün olduğunca internet bankacılığı üzerinden yaparak,
- Kredi kartlarınızın gelen aylık ödemelerini ihmal etmeden zamanında ödeyerek,
- Bir bankadan kredi aldıysanız başka bir bankadan tekrar kredi talep etmeyerek.

Findeks kredi notu sorgulama! Kredi notu nasıl yükseltilir? ile ilgili etiketler findeks Findeks kredi notu kredi notu öğrenme kredi notu sorgulama
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.