Uçakta kulak tıkanması nasıl önlenir?

Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Yenice, uçak yolculuğu sırasında oluşan kulak tıkanmalarıyla ilgili önemli bilgiler verdi…

Uçak yolculuğunda iniş-kalkış sırasında, kulakta bazen geçici tıkanmalar olurken, bazen de baş dönmesi, uzun süreli tıkanıklıklar ve hatta duyma kayıpları dahi gelişebiliyor.
Uçak yolculuğu sebebiyle en sık karşılaşılan sağlık problemi kulakta oluşur. Hava yolculuğu sırasında probleme yol açan orta kulak bölümüdür. Ufak bir hava boşluğu olduğu için, basınç değişikliklerinden etkilenir. Geniz ile orta kulak arasındaki östaki borusu vasıtasıyla kulak zarının her iki tarafındaki hava basıncı eşitlenir. Şayet bir şekilde basınç farkı oluşursa kulaklar tıkalıymış gibi hissedilir. Östaki borusu, birçok sebepten dolayı tıkanabilir veya ağzı kapanabilir. Bu durumda, orta kulak basıncı eşitlenemez. Östaki borusu ve onu döşeyen doku, burun ve genizin devamıdır. Bu devamlılıktan dolayı çoğunlukla burunun tıkalı olması, kulakların da tıkalı olmasına ve böyle hissedilmesine sebep olur.

UÇAKTA KULAK TIKANMASININ SEBEPLERİ NELERDİR?

Hava yolculuğu esnasında ani basınç değişiklikleri olur. Bu basınç değişikliklerinin eşitlenmesi
için östaki borusunun o esnada hemen açılıp kapanabilmesi lazımdır. Bu olay özellikle uçak
inişe geçtiğinde görülür. Gerçekte, basınç değişikliğine yol açan her türlü durum problem yaratır. Aynı durumla, yüksek binalarda hızla hareket eden asansörlerin içinde veya suya dalarken karşılaşırız. Derine dalan dalgıçlara ve pilotlara bu durumla nasıl baş edecekleri öğretilir. Siz de kendi metodunuzu öğrenebilirsiniz. Yutma işlemi östaki borusunu açan kasları harekete geçirir. Sakız çiğnerken veya naneli şeker yerken daha sık yutkunursunuz. Bunlar inişe geçmeden önce yapılabilecek iyi egzersizlerdir. İniş sırasında uyumamaya dikkat etmeniz gerekir çünkü uyurken yutkunma işlemi
çok yavaşlar. Yutkunmak yetmezse Öncelikle burun kanatlarınızı elinizle sıkıca kapatınız. Ağızdan kuvvetli bir soluk alınız. Ağzınız ve burnunuz kapalı olduğu halde bu nefesi yanak ve yutma kaslarınızı kullanarak dışarı üflemeye çalışınız. Böylece basınçlı hava östaki borusundan orta kulağa geçebilir. Kulağınızda basınç veya ses hissettiğinizde başardınız demektir. İniş sırasında bunu birçok kez yapmanız gerekebilir. Bebekler bu işlemi yapamazlar fakat bir şey emerlerse rahatlarlar. İniş sırasında bebeğinizi emziriniz veya besleyiniz ve uyumalarına müsaade etmeyiniz.


KULAK TIKANMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Kulaklarınıza hava ile basınç yaparken karnınızı ve göğsünüzü kullanmayınız çünkü bu durumda çok fazla basınç oluşur. Uygun basınç sadece yanak ve yutma kaslarınız kullanılarak sağlanır. Soğuk algınlığınız, sinüs iltihabınız veya alerjiniz varsa en iyisi uçuşu ertelemektir. Son günlerde bir kulak müdahalesi geçirmişseniz, doktorunuzdan uçuş hakkında bilgi alınız.


BURUN AÇICI İLAÇLAR VE SPREYLER İŞE YARAR MI?

Deneyimli yolcular inişe geçmeden yaklaşık bir saat önce burun açıcı bir ilaç veya sprey kullanırlar. Bu ilaçlar kulağa giden dokuları büzerek orta kulak havalanmasına yardımcı olurlar. Aynı sebepten dolayı alerjisi olan kişiler de alerji ilaçlarını uçuş öncesi almalıdırlar. Burun açıcı ilaçların yüksek tansiyonu, kalp problemi, kalp ritim bozukluğu, tiroit hastalığı, aşırı sinirli olan kişilerce kullanılmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerekir. Aynı şekilde hamileler de hekimlerine danışmalıdırlar.

Uçakta kulak tıkanması nasıl önlenir? ile ilgili etiketler Uçak yolculuğu kulak tıkanıklık Hava yolculuğu Östaki borusu
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.