Üç aylarda oruç ne zaman tutulur? Receb ayında oruç tutmak sünnet mi?

Bolluk ve bereketin simgesi olan üç ayların içerisine girdiğimiz şu günlerde vatandaşlar “Üç aylarda oruç ne zaman tutulur” sorusuna yanıt aramakta. Tüm duaların kabul edildiği ve günahların affedildiği Receb ayında oruç tutmak, kaza namazları kılmak ve Kur’an-ı Kerim okumak sünnetler arasında yer almaktadır.

Müslüman alemi için önemli günlerden biri olarak bilinen üç aylar, Allah’ın rahmetinin ve merhametinin kullarının üzerinde olduğu ve tüm duaların kabul gördüğü aylar arasında yer almaktadır. Bu kıymetli zamanlarda günahlarımızın affedilmesi ve Allah’ın rızasını kazanabilmek adına oruç tutmak, kaza namazları ve nafile namazları kılmak ve bununla beraber de Kur’an-ı Kerim okumak nasihat edilmiştir.

Recep, Şaban ve Ramazan aylarından meydana gelen mübarek 3 aylara girerken Peygamber Efendimiz (s.a.s) ‘Ey Allahʼım ! Recep ve Şabanʼı mübarek eyle, bizi Ramazanʼa ulaştır.’ Şeklinde dua etmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s), Ramazan ayı dışında en çok Recep ve Şaban aylarında oruç tuttuğu ve ümmetine de bu aylarda mümkün mertebe oruç tutmasını nasihat etmiştir…

ÜÇ AYLAR ORUCU NE ZAMAN BAŞLAR?

Üç ayların başlangıç tarihi olan 13 Şubat itibariyle başlayan 3 aylar orucu, Recep ve Şaban’ın tamamen oruçla geçirip Ramazan’da da oruca devam edilmesidir. 3 ay boyunca oruç tutmak insan nefsine ve bünyesine zor geldiğinden 3 ay boyunca oruç tutmak yerine kişinin sağlığı ve bünyesinin müsaade ettiği zaman kadar oruç tutması yine Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından tavsiye edilmektedir.

Üç aylarda oruç ne zaman tutulur? Receb ayında oruç tutmak sünnet mi?

Her Müslüman’ın üzerine vazife olan Ramazan ayı dışında Recep ve Şaban ayının Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutulması Peygamber Efendimiz (s.a.s) sünneti olduğundan çok sevaptır.

RECEP AYI ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR?

Recep ayının başlangıcından itibaren her gününde ya da belli günlerinde oruç tutmak Allah’ın rızasını kazanmak için oruçla geçirilmesi uygun görülmektedir. Özellikle Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in doğduğu gün olan Pazartesi günleri oruç tutma yılın her ayında tavsiye edilirken Recep ayında Pazartesi günleri orucuna ayrıca özen gösterilmesi çok sevaptır.

RECEP AYI ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Oruç tutacakken orucun kabul olması için niyet edilmesi gerekir. Kalben niyet etmek en önemlisidir. Kişinin sahura kalkması da bir niyet olarak görülür. Kişinin sahura kalkmama gibi düşüncesi varsa gece yatmadan niyet etmesi gerekmektedir. Recep ayı ya da her hangi bir zamanda oruç tutarken ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için oruç tutmaya’ şeklinde niyet edebilir.

Üç aylarda oruç ne zaman tutulur? Receb ayında oruç tutmak sünnet mi? ile ilgili etiketler üç aylar oruç tutmak
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.