Twitter'dan Nazım Hikmet'e blokaj

Twitter'da akılalmaz nedenlerle hesabınız kilitlenebilir. Bunun son örneğini Nazım Hikmet'e ait bir şiirin paylaşılması sonrasında yaşandı. Suzerain adlı bir oyunu öneren kullanıcı paylaşımında Nazım Hikmet'in şiirinin dizelerinin İngilizce versiyonunu barındıran bir görsel paylaştı. Ve hesabı anında kilitlendi. Teknoloji sitesi Shiftdelete'in haberine göre yaptıkları testte de sonuç değişmedi.

Teknoloji haberleri sitesi ShiftDelet'in haberine göre, Twitter bu kez de Nazım Hikmet paylaşımıyla gündemde… Suzerain adlı oyunda Nazım Hikmet’in şiirinin bulunduğu görüntüyü paylaşan bir kullanıcının hesabının bloklanması gözlerin bir kez daha sosyal medya platformuna çevrilmesine yol açtı

Her gün milyonlarca alıntının paylaşıldığı platformda Nazım Hikmet şiiri nedeniyle bir kullanıcının hesabının askıya alınmasının arkasında neyin olduğu ise bir muamma.

ShiftDelete ekibinin de doğruluğunu test etmek amacıyla yaptığı denemede de sonuç değişmedi.

KISITLAMA NASIL YAŞANDI?

‘Kivil’ adlı bir Twitter kullanıcısı Suzerain isimli bir oyunu önerirken konunun 1965 yılında geçtiğini ve oyuncunun aldığı kararlarla yönettiği ülkenin geleceğini belirleyebileceğini belirtiyor.

Paylaşımda ise görsel olarak oyunun içinde usta şair Nâzım Hikmet Ran’ın bir şiirinden dizeleri bulunduğu bir görseli kullanıyor.

Bu paylaşımın ardından hesabı bloke edilen Kivil, görseli silince hesabın yeniden açıldığını görüyor. 

Twitter'dan Nazım Hikmet'e blokaj
Bu paylaşımı silene kadar hesabının açılmadığını aktaran Kivil çareyi şiirin dizelerindeki bazı harfleri değiştirip de paylaşmakta buluyor.

Şiirin Türkçe orijinal versiyonu şöyle:

Sen esirliğim ve hürriyetimsin,

Çıplak bir yaz gecesi gibi yanan etimsin,

Sen memleketimsin.

Sen ela gözlerinde yeşil hareler,

Sen büyük, güzel ve muzaffer,

Ve ulaşıldıkça ulaşılmaz olan hasretimsin…

Oyunun içinde ise şu şekilde yer alıyor:

You are my enslavement and my freedom,

You are my flesh burning like a raw summer night,

TWITTER'DAN AÇIKLAMA YOK

Twitter, Nazım Hikmet şiirinin hangi gerekçelerle hesap kilitlemeye neden olduğu konusunda ise henüz bir açıklama yapmış değil.

Twitter'dan Nazım Hikmet'e blokaj ile ilgili etiketler şiir Twitter Nazım Hikmet Ran
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.