Twitter'a ırkçı algoritma suçlaması

Twitter'ın fotoğraf seçimlerinde kullandığı algoritmanın 'ırkçı' olduğu ileri sürüldü. Bir sosyal medya kullanıcısı Twitter'ın algoritmasının, Barack Obama'nın yüzü yerine Mitch McConnel'in fotoğrafını göstermeyi tercih ettiğini tespit etti. Kullanıcının iddiasına göre Twitter'ın cep telefonu uygulaması iki fotoğraflı paylaşımlarda beyaz olanı öne çıkartıyordu. Twitter kullanıcının ırkçı algoritma iddiasını araştırdığını duyurdu.

İddiaya konu olan ırkçı algoritma bir Twitter kullanıcısı tarafından tespit edildi. 

Kullanıcı, Twitter'ın cep telefonu uygulamalarında aratıldığında Barack Obama'nın yüzü yerine, Mitch McConnel'ınkini göstermeyi tercih ettiğini belirledi.

Twitter'a ırkçı algoritma suçlaması

Aslında tweetteki fotoğrafların gerçek hali şöyle:

Twitter'a ırkçı algoritma suçlaması - Resim : 2

Tarandığından üstteki iki fotoğrafın yan yana olması gerekirken algoritma her ikisinde de beyaz olanı tercih etmiş görünüyor. 

Başka kullanıcılardan gelen iddialar benzer yöndeydi. Twitter iki fotoğraflı bir paylaşım yapıldığında siyah yerine öncelikle beyaz yüzü göstermeyi tercih ediyordu. 

Bu gelişme üzerine Twitter, bir açıklama yayımlayarak ırkçı algoritma iddiasının araştırıldığını duyurdu. 

Twitter, açıklamada algoritmanın geliştirilmesi aşamasında ırk ve cinsiyet taraflılığı testleri yapıldığını belirtti.

Ancak şirket "Daha çok analiz yapılması gerektiği de net" ifadesini kullandı. 

Twitter'a ırkçı algoritma suçlaması - Resim : 3

Twitter'ın baş teknoloji yetkilisi Parag Agrawal da yaptığı paylaşımında "Modelimiz üzerinde analizlerimizi yaptık ve kullanıma soktuk ama sürekli gelişmeye ihtiyacı var. Bu kamuya açık ve zorlu testleri seviyoruz ve bundan ders almaya niyetliyiz" açıklamasında bulundu.

(BBC Türkçe)

 

Twitter'a ırkçı algoritma suçlaması ile ilgili etiketler Twitter Barack Obama Beyaz Irkçı siyah algoritma
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.