TVHB Başkanı uyardı: Batı Nil virüsü ülkemiz için büyük tehdit

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Batı Nil virüsüne dair önemli açıklamalarda bulunurken ölümle sonuçlanabilen bu hastalığın komşumuz Yunanistan'da olmasının ülkemiz için risk teşkil ettiğini belirtti.

Sivrisinekler yoluyla bulaşan Batı Nil virüsü, son olarak komşu ülke Yunanistan'da görüldü. Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Örgütü (EODY) tarafından ülkedeki son durum hakkında yapılan açıklamada, Yunanistan'da Batı Nil virüsü nedeniyle 11 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilerek, ülke genelinde 123 vakanın tespit edildiği aktarıldı.

Son olarak komşu ülke Yunanistan’da 10’un üzerinde ölüme ve 120’nin üzerinde vaka sayısına neden olan Batı Nil virüsü hakkında değerlendirmelerde bulunan TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Son olarak Yunanistan’da görüldü ama daha önce çeşitli ülkelerde epeyce vaka sayısı da olmuştu. Batı Nil virüsü viral bir hastalık. İnsanlara da bulaşan ve insanlarda da ölüm yapan bir hastalık. Yunanistan’da komşumuzda olması da ülkemiz için bir risk teşkil ediyor. Bu hastalığı sivrisinekler taşıyor. Özellikle sivrisineklerin aktif olduğu dönemlerde hastalık hem dünyada genelinde hem de son olarak Yunanistan’da görüldü. Bizim ülkemizde de geçmişte zaman zaman göründü. Özellikle en son 2010 yılında görüldü. Vektör olarak virüsü sivrisinekler taşıyor” ifadelerini kullandı.

TVHB Başkanı uyardı: Batı Nil virüsü ülkemiz için büyük tehdit

İNSANDAN İNSANA BULAŞMIYOR FAKAT SİVRİSİNEKLERE DİKKAT EDİLMELİ

Hastalık bulaşında ana kaynağın sivrisinekler olduğunun altını çizen TVHB Başkanı Eroğlu, virüsü içerisinde taşıyan sivrisineklerin göçmen kuşlara yapışarak sınır aşırı ülkelere de yolculuk yapabileceğini vurguladı. Eroğlu, “İnsandan insana bulaşma bu hastalıkta yok. Yani bir Covid-19 gibi bulaşma söz konusu değil. Ama sivrisineklere dikkat etmemiz gerekiyor. Bizim de yakın komşumuzda görülmesi dolayısıyla, hayvan hareketliliği, insan hareketliliği, kuşların hareketliliği bu konuda önemli. Ayrıca biliyorsunuz ki Türkiye özellikle göçmen kuşların güzergahında olan ülkelerden bir tanesi. Kuşlar yalnız vektör değil konakçı olarak kullanılıyor” açıklamasında bulundu.

BAZI HASTALARDA BELİRTİ GÖSTERMEDEN SEYREDİYOR

Batı Nil virüsü dolayısıyla yakalanan hastalıkta sabit klinik semptomların görülmediğini, genel viral hastalıklarda görülen etkilerin görülebildiğinin altını çizen Eroğlu, “Elimizdeki bilgilere ve vakalara göre insanlarda çok klinik semptomlar görülmüyor. Hastaların aşağı yukarı yüzde 50’ye yakını her hangi bir semptom göstermeden seyrediyor. Hastalığın belli bir aşısı ya da spesifik bir tedavisi yoktur. Genel viral hastalıklara karşı uygulanan genel tedaviler uygulanıyor. Ensefalit (beyin iltihabı) dediğimiz daha çok beyin sistemini etkileyen bir virüs bu. Ateş yükselmesi şeklinde seyredebiliyor. Kusma, ishal, özellikle kas ağrıları, baş ağrısı bu hastalığın genel olarak belirtileri” şeklinde konuştu.

TVHB Başkanı uyardı: Batı Nil virüsü ülkemiz için büyük tehdit - Resim : 2

ÜLKEMİZDE TEDBİRLER İÇİN YOĞUN MESAİ HARCANIYOR

Yunanistan’da ortaya çıkan hastalık ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkili birimleri ile irtibatta olduklarının altını çizen Eroğlu, “Bu konu ile ilgili olarak, hastalık Yunanistan’da ilk çıktığı zaman, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü gibi Tarım ve Orman Bakanlığımızın ilgili genel müdürlüğünün yetkilileri ile hatta bugün yine sabahtan bir görüşme yaptık. Bu konuda ülkemiz belli hassasiyetleri olan ve tedbirler üzerinde de yoğun mesai harcayan bir ülke. Dikkat edildiği takdirde, daha önceden de söylediğimiz gibi bütün viral hastalıklara karşı bireysel önlemler çok önemli. İnsandan insana bulaş söz konusu değil, sivrisinekler yolu ile bulaş söz konusu olduğu için; sivrisineklere karşı sinek kovucu gibi sivrisineklerin yaklaşmaması için önlemler alınması gerekiyor. Bakanlık da bu tür viral hastalıklar ile ilgili gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi” diye konuştu.

İHA

TVHB Başkanı uyardı: Batı Nil virüsü ülkemiz için büyük tehdit ile ilgili etiketler

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.