TUS'a girecek adaylara müjde!

TUS'a başvurular başladı... Adayların heyecanla beklediği sınavda gelişmeler yaşanıyor. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ya da Tıpta Uzmanlık Sınavı (kısaca TUS), Türkiye'de tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi ve tıp dışı meslek mensupları için gereken branş seçme sınavıdır. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2018-TUS 1. Dönem) ile Tıp Doktorluğu Alanında Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı'nın (2018-STS Tıp Doktorluğu 1. dönem) başvuruları başladı. Peki, TUS sınavı başvurular ne zamana kadar geçerli? Sınav ne zaman? Başvuru şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2018-TUS ve 2018-STS Tıp Doktorluğu 1'inci dönem sınavlarına başvurular, 18 Ocak Perşembe gününe kadar elektronik ortamda yapılabilecek. Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmayan, burstan doğan mecburi hizmetlerini sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda olanlar, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)’na yabancı uyruklu adayların da başvurabildiği Tıp Uzmanlık Sınavı (TUS) un 1. dönem sınavı 2018 Şubat ayında yapılacak. Peki, TUS sınavı başvurular ne zamana kadar geçerli? Sınav ne zaman? Başvuru şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...

tus_sAnavA_ne_zaman

BAŞVURULAR BAŞLADI

Başvurular, 18 Ocak Perşembe günü sona erecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 2018-TUS ve 2018-STS Tıp Doktorluğu 1'inci dönem sınavlarına başvurular, 18 Ocak Perşembe gününe kadar elektronik ortamda yapılabilecek.

Adayların, başvuru işleminin ardından belirtilen süre içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlamaları gerekiyor.

Adaylar, kılavuzlara ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşabilecek.

Sınavlar, 25 Şubat Pazar günü gerçekleştirilecek.

TUS NEDİR?

Tıpta Uzmanlık Sınavı, tıp fakültesi mezunlarının uzmanlık eğitimi alabilmeleri için girdikleri bir branş seçme sınavıdır. ÖSYM tarafından yılda iki kez; eylül ve nisan aylarında Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde yapılır. Sınav iki basamaktan oluşur. Bunlar Tıbbi Yabancı Dil sınavı ve Bilim sınavıdır. İlk sınav olan Tıbbi Yabancı Dil sınavında başarılı olan adaylar Bilim sınavına girerler. Bilim sınavından başarılı olan adaylar ise yapacakları tercihlere göre uzmanlık eğitimlerine kabul edilirler.

tus_ne_zaman

BİLİM SINAVI

Bu sınav tıp fakültesi dışından gelen adaylar içinde yapılmaktadır. Sınav Temek Tıp Bilimleri Testi-1 ve Klinik Tıp Bilimleri Testi olmak üzere iki testten oluşmaktadır. Tıp fakültesi dışından katılan adaylar için ayrılan kontenjanlar çok az olmakla birlikte bu adaylara Klinik Tıp Bilimleri Testi yerine Temel Tıp Bilimleri Testi-2 testi verilir. TTBT-1 testi anatomi, histoloji-embriyoloji, fizyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi patoloji ve tıbbi farmakoloji konularına ilişkin sorular yer alırken KTBT testinde dahiliye, cerrahi, pediatri, kadın hastalıkları ve doğum konularına ilişkin sorular yer almaktadır.

Tıp fakültesi mezunlarına Temel Tıp Bilimleri Testinden 120, Klinik Tıp Bilimleri Testinden 120 olmak üzere toplam 240 soru sorulur. Sınav iki aşamaları olarak yapılır. İlk oturum sabah Temel Tıp Bilimleri Testi ile yapılır, ikinci oturumda öğleden sonra Klinik Tıp Bilimleri Testi ile yapılır. Sınav süreleri 150’şer dakikadır. Sınav için ayrılan toplam süre işe 5 saattir. Tıp fakültesi dışından katılan adaylar Klinik Tıp Bilimleri Testi yerine Temel Tıp Bilimleri Testini cevaplarlar. Soru sayısı ve verilen süre diğer adaylara verilenle aynıdır. İkinci aşamayı da başarıyla geçen adaylar tercihlerine göre Tıp fakülteleri, sağlık bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri veya adli tıp kurumlarında uzmanlık eğitimi alabilirler.

YABANCI DİL SINAVI

İlk aşama olan Yabancı dil sınavında adaylara 20 metin üzerinden 5 soru olmak üzere toplam 100 soru sorulur. Adayların bu aşamayı geçebilmeleri için 50 puan almaları gerekmektedir. Kısacası her soru 1 puana denk gelmektedir. Yanlış cevaplarda doğru cevapları götürmemekte. Dolayısıyla adayların ilk aşamayı geçebilmeleri için 50 doğru cevap vermeleri yeterlidir. -Adaylar önceki iki yıl içinde yapılan dil sınavlarından en az birinden 50 puan üzeri almaları durumunda istekleri doğrultusunda yabancı dil sınavından muaf tutulabilmekteydi. Temmuz 2011 tarihinde alınan bir karara göre de 2011 TUS Sonbahar Döneminde son kez mesleki yabancı dil sınavı uygulanmıştır.- Mesleki yabancı dil yerine 2013 yılına kadar ÜDS ve KPDS puanları geçerli olmaktaydı. 2013 yılından itibaren de YDS ve TIPDIL sınavı puanı geçerli olmaya başladı. Bu sınavlardan da 50 puan almak yeterlidir ve puanların geçerlilikleri 5 yıldır. Ayrıca burada da yanlış doğruyu götürmemekte.

gajhgyahguaef

TUS HAKKINDA DİĞER BİLGİLER

Tıpta Uzmanlık Sınavlarına her yıl ortalama 10-12 bin kişi girer.

TUS’a hazırlık içinde dershaneler vardır. Ayrıca internet üzerinde de çeşitli sosyal medya sitelerinde Tıpta Uzmanlık Sınavına giren adaylar için çeşitli topluluklar oluşturulmaktadır.

Son olarak TUS, Türkiye’nin en zor bilimsel sınavlarının başında, dünyanın en zor bilimsel sınavlarının da ikinci sırasında kabul edilmektedir. Rekabetin çok fazla ve hassas olduğu bir sınavdır. Adaylar geçmişten beri elde ettikleri birikim, bilgi ve tecrübelerini sonuna kadar kullanmak zorundadır. Sınava girecek bütün adaylara hem sınavda hem de gelecekteki meslek hayatlarında başarılar diliyoruz.

TUS'a girecek adaylara müjde! ile ilgili etiketler tus sınavı başvurular ne zaman başvuru şartları
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.