Turkovac aşısı yan etkileri neler? Turkovac ağrı yapar mı?

İlgiyle takip edilen yerli Kovid-19 aşısı Turkovac, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından acil kullanım onayı almıştı. Yapılan haberlerin ardından Turkovac aşısının yan etkilerinin neler olabileceği büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Peki, Turkovac aşısı yan etkileri neler? Turkovac ağrı yapar mı? Detaylar haberimizde...

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi olan ve aynı zamanda TÜSEB'e bağlı Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı olan Prof. Dr. Ateş Kara, acil kullanım onayı başvurusu yapılmış olan yerli inaktif koronavirüs aşısı TURKOVAC'la ilgili yürütülen klinik çalışmalarda elde edilen ön sonuçları değerlendirmişti. Turkovac aşısının onay almasının ardından yan etkilerinin neler olabileceği merakla araştırılıyor. Peki, Turkovac aşısı yan etkileri nelerdir? Ağrı yapar mı? Ayrıntılar haberimizde...

Turkovac aşısı yan etkileri neler? Turkovac ağrı yapar mı?

TURKOVAC AŞISI YAN ETKİLERİ NELER? 

Kara, TURKOVAC aşısının klinik çalışmalardaki verilerinin oldukça olumlu olduğunu, inaktif aşı Sinovac'la yürütülen karşılaştırmalı verilerden de olumlu sonuçlar alındığını ifade etti. Ayrıca TURKOVAC'la ilgili iki grup veri üzerinden değerlendirme yapıldığını anlattı.

Aşının yan etkilerinin ele alındığını, güvenlik yönüyle ilgili ikinci grup çalışmada ise yaklaşık 3-4 bin kişiye ulaşılmasının amaçlandığını aktaran Kara, 'Bu noktada başlangıca göre bir avantajımız var; inaktif aşılar genel anlamda kullanıldığı ve dünya genelinde yaklaşık 3,5 milyar kişiye uygulandığı için olası istenmeyen etkilerinin neler ve hangi sıklıkta olduğunu biliyoruz. TURKOVAC'ta da bu etkilerin görülüp görülmediğine bakıyoruz. O verilerin de olumlu olduğunu gördük.' ifadelerini kullandı. Yani incelemelere göre Turkovac aşısında ciddi denebilecek herhangi bir yan etki görülmedi.

Kara, bu iki grup verinin acil kullanım onayı sürecinde oldukça avantaj sağlayan sonuçlardan olduğuna dikkati çekti. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kara, aşının üretim aşamasına yönelik de çok sayıda test uygulandığını belirtti ve TURKOVAC'ın üretilebilir olduğunun saptandığını ifade etti.

 

 

 

Turkovac aşısı yan etkileri neler? Turkovac ağrı yapar mı? ile ilgili etiketler Korona Koronavirüs kovid Turkovac
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.