Türkiye'ye karşı anlaştılar! Sadece bir ülke imzalamadı...

Akdeniz'de kıyısı olan Avrupa Birliği üyesi bazı ülkeler ile Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dışişleri bakanları Mısır'ın daveti ile Kahire'de buluştu. Bakanlar iç savaşın devam ettiği Libya'da siyasi çözüm çağrısında bulundu ve Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükümetine askeri desteğinin durdurulmasını istedi. Toplantıya katılan ancak görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısına katılmayan İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio Libya toplantısının sonuç bildirisini de imzalamadı.


Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa Birliği (AB) üyesi bazı ülkelerin ve Rum Yönetiminin dışişleri bakanları, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri'nin davetiyle başkent Kahire'de  Libya toplantısı gerçekleştirdi. 

Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, buradaki konuşmasında, "Türkiye'nin Libya'da aşırılık yanlılarına destek vermeye devam ettiğini" iddia ederek, uluslararası toplumun Libya'da fikir birliği oluşturmak için çaba göstermesi gerektiğini ifade etti.

Libya'daki şiddet ve aşırılık yanlısı güçlerin seçim sonuçlarını kabul etmediğini ve kazanan partiyi yönetimden uzaklaştırdıklarını savunan Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Libya'daki savaşın durdurulması için siyasi çözümlerin müzakere edilmesi gerektiğini dile getirdi. Şükri, "Uluslararası toplum, aşırılık yanlısı gruplara Türkiye'nin desteğinin devam etmesini durdurmalıdır" diye konuştu.

"ULUSLARARASI HUKUK ÇİĞNENDİ"

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Libya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalara yönelik eleştirilerde bulundu. "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ı da ilgilendirdiğini söyleyen Fransız bakan, uluslararası hukukun çiğnendiğini iddia etti.

"ANLAŞMA GEÇERSİZDİR"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, Türkiye ve Sarrac hükümeti arasında imzalanan anlaşmaların "geçersiz" ileri sürdü ve Akdeniz’de barış ve güvenliği tehdit ettiğini savundu. Dendias Kahire'deki bakanlar buluşmasında bu konuda görüş birliğinin hakim olduğunu da söyledi.

"TÜRKİYE'NİN LİBYA POLİTASINDAN RAHATSIZIZ"

GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Türkiye'nin Libya sorununa müdahalesinin bölgesel istikrarı tehdit ettiğini söyledi. Güney Kıbrıs yönetiminin "Türkiye’nin, Doğu Akdeniz bölgesindeki haklarını kullanması ve bölgesel istikrarı tehdit etmesinden mustarip olduğunu" ileri süren Christodoulides, Türkiye'nin Libya politikasına karışmasından da rahatsız olduklarını ifade etti.

İTALYA BİLDİRİYE İMZA ATMADI

Görüş birliği var densede bunun gerçek olmadığı İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun tutumu ile ortaya çıktı. 

Di Maio, basın toplantısına katılmadığı gibi Libya toplantısının sonuç bildirisini de imzalamadı.

İtalyan basınında çıkan haberlerde, Di Maio’nun bildiriyi "çok dengesiz" olarak tanımladığı aktarılırken, mevkidaşlarından Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac'a karşı sert tutumlarını yumuşatmalarını talep etti. Di Maio, toplantıda Berlin Süreci’ne vurgu yaparak, bu sürece dengelerin bir tarafa kaymış şekilde gidilmemesi, diyalog ve itidalli olmaları gerektiğini ifade etti.

Bu arada, İtalya Dışişleri Bakanlığından toplantıya dair yapılan açıklamada ise "İtalya, her türlü dış müdahaleye karşı. Ateşkes en kısa sürede sağlanmalı ve Berlin konferansı için bir tarih belirlenmelidir" ifadesi kullanıldı

Türkiye'ye karşı anlaştılar! Sadece bir ülke imzalamadı... ile ilgili etiketler Fransa İtalya Mısır Libya Kahire'de Libya toplantısı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.