Türkiye'nin 'yalnızlaştırma' planı

Libya’da Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin ateşkes ilanı sonrası Türkiye, süreci izlemeyi sürdürüyor. Darbeci Hafter'e verilen desteğin azalmasını bekleyen Türkiye, ateşkes konusunda taktiksel olarak bir açıklama yapılmamasına karar verdi.

Türkiye, Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) ateşkes ilanının ardından süreci yakından takip ederken, “Hafter’i yalnızlaştırma” planında da önemli yol aldı.

UMH’nin ateşkes ilanının Libya Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih tarafından da kabul edilmesi ve Hafter’in ise bu tavrı eleştirmesiyle Ankara, “Hafter’in masa dışında bırakılması” tezini daha güçlü bir şekilde dillendirmeye başlayacak. Ankara, süreç içinde Hafter’e verilen desteğin azalacağına, Serrac hükümetinin ise meşruiyetini daha da artıracağına inanıyor.

Türkiye'nin 'yalnızlaştırma' planı

KABİNENİN GÜNDEMİ

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin gündemlerinden biri de Libya idi. Libya’daki ateşkes sürecinin detaylı analizinin yapıldığı toplantıda, Türkiye’nin sorunun çözümünde başarıya doğru yol aldığı ve süreçten memnuniyet duyulduğu tespiti yapıldı.

UMH Başbakanı Serrac’ın ateşkes ilanı sonrasında Ankara’da dışarıdan bakıldığında sessiz ancak içerde aktif bir süreç başladı. Edinilen bilgiye göre, bu süreçte Rusya, İtalya ve Almanya’dai muhataplarıyla temas halinde olan Ankara, ateşkesin bölgeye nasıl yansıyacağını beklemeye başladı. Ateşkes ilanı sonrasında tüm detaylar, olası seçenekler ve alternatif durumlar için de senaryolar ve atılabilecek adımlar planlandı. Ateşkes konusunda da taktiksel olarak bir açıklama yapılmamasına karar verildi. Temel amacı “Hafter’in yalnızlaştırılması” olan plan çerçevesinde, Hafter’in ateşkesi, “göz boyama adımı” olarak gören, ateşkese dair net bir tavır ortaya koymayan açıklaması Ankara’da “beklenen gelişme” olarak yorumlandı. Hafter’e yakın Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Salih’i masaya çekme ve meşruiyetini artırma amacı güden Ankara, Serrac ve Salih’in ateşkes süreci öncesi ve sonrası temas halinde olmasından da memnun kaldı. Hafter’in masaya oturamadığı ancak Hafter’e yakın Salih’in masada olduğu görüşmeler, “Hafter’siz masa kuruldu” şeklinde yorumlanıyor.

AVRUPA ARTIK GÖRÜYOR

Gelişmelerin ardından Rusya başta olmak üzere Hafter’e destek veren ülkelere “Moskova ve Berlin’de de ateşkes kararı çıktı Hafter hiçbirine uymadı. Bu tavrı hâlâ sürdürüyor” mesajı iletildi. Fransa’nın Serrac hükümeti ile görüşme kararı da Türkiye tarafından, “Haklılığımız Avrupa’da da kabul edilmeye başlandı, Avrupa görmeye başladı” şeklinde yorumlandı.

AMAÇ KALICI OLMASI

 Serrac hükümeti ateşkes çerçevesinde, Sirte ve Cufra’nın silahsızlandırılmış bölge ilan edilmesini, petrol üretimin yeniden başlamasını, Mart 2021’de seçimlerin yapılmasını ve paralı savaşçıların ülkeden ayrılmasını istiyor. Bu talepler Ankara tarafından da destekleniyor. Bu süreçlerin kalıcı bir ateşkes için önemli olduğu ve Libya’daki çatışmanın sona ermesi hedefiyle işletilmesi gerektiği savunuluyor. Ateşkes ilanına karşın Libya’da temasların hâlâ sürdüğü, bu nedenle sürece zarar vermemek için sessiz kalındığı ve kısa bir süre daha sessiz kalınacağı kaydediliyor.

Türkiye'nin 'yalnızlaştırma' planı ile ilgili etiketler Türkiye Libya kabine ateşkes Hafter
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.