"Türkiye'nin uzay programı batıya çığlık attıracak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın salı günü açıkladığı Türkiye'nin Milli Uzay Programı ve 10 yıl içerisinde gerçekleştirmeyi planladığı 10 hedef Avrupa'da yankı bulmaya devam ediyor. Bu konuda en çarpıcı yorum ise Fransa Ulusal Araştırma Merkezi (CNRS) Araştırmacısı ve uzay politikası uzmanı Isabelle Sourbes-Verger'den geldi. Verger, Türkiye'nin Milli Uzay Programı için "Batı'nın çığlık atmasına neden olacak" yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gökyüzüne Bak Ayı Gör" sloganı ile duyurduğu "Milli Uzay Programı" Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa basınında ses getirdi. 

Fransız Le Figaro gazetesi Türkiye'nin uzaya gözünü dikmesini, "Erdoğan Türkiye'yi uzay gücü yapmak istiyor" başlığı ile sayfalarına taşıdı. Le Figaro haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "2023'e kadar ay ile ilk temas" sözünü içeren Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nı tanıttığı ifade edildi.

Haberde ayrıca, Erdoğan'ın ülkesinin uzay endüstrisini geliştirmek ve Türkiye'yi "küresel uzay yarışının zirvesine" götürmek için 10 stratejik hedefini açıkladığının altı çizildi.

Anadolu Ajansını kaynak göstererek Erdoğan'ın, "Milli Uzay Programı'ndaki birincil ve en önemli hedefimiz Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmektir." sözlerine dikkat çekilen haberde, 2023'te Ay'a ilk temasın "önemli sembolik hedef" olduğu kaydedildi.

Haberde ayrıca görüşlerine yer verilen Fransa Ulusal Araştırma Merkezi (CNRS) Araştırmacısı ve uzay politikası uzmanı Isabelle Sourbes-Verger, "Türkiye, büyük ulusların arasında yer almak istiyor. Bu, bölgesel ve uluslararası düzeyde görünürlük kazanmanın bir yoludur." dedi.

Sourbes-Verges değerlendirmesini dikkat çeken bir yorumla tamamladı:

"Kesin olan şey, Türkiye'nin Milli Uzay Programı, Batı'nın çığlık atmasına neden olacak" 

ALMANLAR AY HEDEFİNE ODAKLANDI

"Türkiye aya uzay aracı ve insan göndermek istiyor" başlığını kullanan Alman Heise online sitesi, haberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iddialı bir uzay programı duyurduğunun altını çizdi.

Haberde, Erdoğan'ın, "Türkiye'nin küresel uzay yarışında birinci lige yükselmesi, ayrıca ülkesinin uydu teknolojisinde global bir marka haline gelmesi gerektiğini" söylediği kaydedildi. 

2018 yılında Türkiye Uzay Ajansının (TUA) kurulduğu hatırlatılan haberde, Erdoğan'ın bu ay,  SpaceX'in patronu Elon Musk ile fikir alışverişinde bulunduğuna da dikkat çekildi.

İSVEÇ HABER AJANSI AY'A SERT İNİŞİ ÖNE ÇIKARDI

İsveç'in resmi haber ajansı TT ise haberinde, "Türkiye 2023'te Ay'a çıkmayı hedefliyor" başlığını tercih etti.

Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "2023 yılı sonunda uluslararası iş birliği ile yörüngeye fırlatılacak milli ve özgün hibrit roketimiz ile Ay'a ilk sert iniş yapılacak." sözlerinin öne çıkartıldığı görüldü.

Ayrıca, söz konusu plan çerçevesinde, Türkiye'nin uzay hedeflerine on yıl içinde ulaşmayı hedeflediği de vurgulandı.

MACARİSTAN HABER AJANSI'NDA 100 YIL VURGUSU

Macar Haber Ajansı (MTI) ise Türkiye'nin Uzay Programı'na ilişkin haberine, "Türkiye 2023'te Ay'a uzay aracı yollamaya hazırlanıyor" başlığını attı. 

Haberde, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nı tanıtan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümü olan 2023'te, uluslararası iş birliği kapsamında Ay'a uzay aracı yollamak istediği yönündeki sözlerini paylaştı.

Haberde ayrıca, Erdoğan’ın programda açıkladığı 10 stratejik hedefe de tek tek yer verildi.

 
"Türkiye'nin uzay programı batıya çığlık attıracak" ile ilgili etiketler Türkiye Erdoğan Milli Uzay Programı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.