Türkiye'nin mavi boncuğu Şırnak'ın başarısının arkasında 'risk analizi' var

Türkiye'de yeni risk haritası 'Kıpkırmızı' bir duruma gelirken, haritada tek mavi il olarak kalan Şırnak'ın bu başarısının nedeni merak ediliyor. Türkiye'nin nazar boncuğu Şırnak bu başarısını nasıl kazandı

Şırnak Valisi Hamza Pehlivan başırının sırrını kapsamlı bir risk analizi yapmalarına bağladı. Hürriyet'e konuşan Pehlivan, "Belki bizim bir artımız, alan hâkimiyetini daha başarılı sağlamış olmamızdır. Örneğin geçen sene, daha pandeminin başlarında kapsamlı bir risk analizi yaparak yola çıktık. Tabiri caizse, ‘yumuşak karnımız’ neresi önce onu tespit ettik." dedi.

Milyonlarca aracın giriş çıkış yaptığı Habur Sınır kapısının da bulunduğu ilde koronavirüs vakalarının neden düşük olduğunu vali şöyle açıkladı:

“Habur sınır kapısı Türkiye’nin en işlek sınır kapılarından biri. Günde 3 bin üzerinde araç giriş-çıkışı var. O nedenle, sınıra sahra hastanesi kurduk. Gelen araçların dezenfektasyonundan TIR şoförlerinin kontrol testlerine kadar her şey yapıldı, yapılmakta. Ayrıca ‘temassız ticaret’ uygulaması başlattık."

Türkiye'nin mavi boncuğu Şırnak'ın başarısının arkasında 'risk analizi' var

İL GİRİŞ ÇIKIŞLARI KONTROL ALTINDA

“İl giriş-çıkışlarımız kontrol atında. 537 bin nüfusumuz var, 520 bin vatandaşımızı sağlık taramasından geçirdik. Gerekli durumlarda sokak, cadde, mahalle karantinaları uyguladık. Denetim kadar bilinçlendirmeye önem verdik! Bu işin ne kadar ciddi olduğunu bıkmadan anlattık, uyardık.”

DÜĞÜN VE TAZİYEYE SON VERİLDİ

“Bölgede düğün-taziye geleneği yaygın. 3-4 gün sürer. ‘Uzaktan yapılsın’ dedik. Gündemde ‘Maske zorunlu olsun mu olmasın mı?’ tartışmaları varken biz maskeyi çoktan zorunlu kılmıştık. Görevden dönen, izinden gelen personel de birliği ile temas ettirilmedi. 15 bin vatandaşımızı yurtlarımızda ağırladık. 28 gün karantina uyguladığımız zamanlar oldu. ‘Bir hafta denetim yapalım, öteki hafta yapmayalım’ demedik. Her gün yaptık!"

Türkiye'nin mavi boncuğu Şırnak'ın başarısının arkasında 'risk analizi' var ile ilgili etiketler Şırnak Korona kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.