Türkiye'nin dengeleri değiştiren teknolojisi: Teröristler görünce teslim oluyor

Yurtiçi ve yurtdışında birçok operasyonda etkili bir biçimde kullanılan milli üretim SİHA için Amerikalı siyaset kuramcısı Fukuyama "Güç dengelerini derinden sarsacak" derken TRT 1'in başarılı dizisi Teşkilat ise SİHA'lara teslim olan bir teröristin sahnesine yer verdi.

Türk üretimi Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) yeni nesil savaş teknolojilerinden birisi. İnsansız Hava Araçları arasında yer alan SİHA'lar yerli ve milli olması nedeniyle çok farklı bir noktada yer alıyor. Daha önce Suriye'deki operasyonlarda rejim güçlerini adeta sahadan silen yerli üretim SİHA'ların Karabağ'daki başarısı dünya gündeminde de geniş yankı uyandırmıştı.

FUKUYAMA'DAN BÜYÜK ÖVGÜ

SİHA'ların yakaladığı büyük başarının ardından Amerikalı siyaset kuramcısı Francis Fukuyama, "American Purpose" dergisinde yayımlanan "Orta Doğu'da homurdanmak" başlıklı makalesinde Türk SİHA'larının bölgesinde yarattığı güçlü etkilerden övgüyle bahsetti.

Fukuyama, 2010'ların başında silahlı drone teknolojisi alanında ABD ile İsrail'in oyun kurduğunu ancak daha sonraki yıllarda Türkiye'nin bu alanda hızlı şekilde yeni bir aktör olarak ortaya çıktığını belirtti.

"TÜRKİYE, ABD VE RUSYA'YI GERİDE BIRAKTI"

"Küresel görünüm, askeri SİHA'lar tarafından değiştirildi ve Türkiye burada ana aktör oldu." değerlendirmesini yapan Fukuyama, Türkiye'nin kendi ürettiği SİHA'ları Libya, Suriye, Dağlık Karabağ ve kendi sınırları içinde terör örgütü PKK'ya karşı kullandığını kaydetti. Fukuyama, "Bu süreçte Türkiye, daha fazla sonuç üretme kabiliyetiyle ABD, Çin veya Rusya'dan daha fazla kendini büyük bir bölgesel güç simsarı seviyesine yükseltti." yorumunu yaptı.

Türkiye'de üretilen Bayraktar TB-2 ve Anka gibi SİHA'ları örnek gösteren Fukuyama, zamanında ABD'den Predator ve Reaper drone'larını alamayan ve ardından İsrail'den Heron'ları alıp sonra bu ülke ile ilişkileri sorunlu hale gelen Türkiye'nin kendi SİHA'larını üretmeye net bir şekilde karar verdiğini belirtti.

Türkiye'nin silahlı drone'larını ilk kez kapsamlı şekilde Mart 2020'de Suriye'de 36 Türk askerinin şehit edildiği saldırının ardından kullandığını ifade eden Fukuyama, hava savunma sistemi dahil bölgedeki tüm Suriye askeri unsurlarının SİHA'larla tamamen yok edildiğini hatırlattı.

"TÜRKİYE SEVİYE YÜKSELTTİ"

Fukuyama "Bana öyle geliyor ki Türkiye'nin SİHA kullanımı, kara gücünün doğasını, mevcut güç yapılanmasını sarsacak şekilde değiştirecektir." derken bu dönüşümün, Dreadnaought savaş gemisinin kendinden önceki savaş gemisi sınıflarını köhne bırakmasına ya da 2. Dünya Savaşı'nın başında uçak gemilerinin savaş gemilerini hükümsüz kılmasına benzediğini dile getirdi.

SİHA'LARI LİBYA VE AZERBAYCAN'DA KULLANIYOR

Silahlı İnsansız Hava Araçları, (SİHA) Libya ve Azerbaycan hükümetleri tarafından da kullanıldı. SİHA'ların hükümetlerin çarpıcı sonuçlar almasını sağladığı açıklanmıştı. Bu gelişmelerin ardından dünya basınında "Bu teçhizatların Türkiye'de üretilmesi için atılan adımlar Ankara'nın tedirgin edici bir şekilde yeni müttefikler bulmasına ve geleneksel NATO müttefikleriyle arasının açılmasına yol açıyor" ifadesi kullanılmıştı.

TRT'NİN TEŞKİLAT DİZİSİNDE TERÖRİST SİHA'LARA TESLİM OLDU

Türkiye tarihinin gerçek olaylarına ve gerçek kahramanlarını konu alan TRT 1'de gösterilen Teşkilat dizisinin bir sahnesine SİHA'lar damga vurdu. Dizi Milli İstihbarat Teşkilatı’nın olağanüstü deneyimlerine konu olurken dizinin bir bölümünde teröristin SİHA'yı görünce ellerini kaldırarak teslim olması gösterildi.

Türkiye'nin milli projesi SİHA'nın yakaladığı büyük başarının gösterildiği ve teröristin teslim olduğu sahne bir senaryodan ibaret değil. 2018 yılında Suriye'de gerçekleşen Zeytin Dalı Harekatından senaryoya uyarlanan gerçek bir olay yaşanmıştı. Operasyonda PKK/YPG'li bir terörist milli SİHA'lara dönerek teslim olmuştu. Güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonlarından esinlenerek hazırlanan Teşkilat dizisi de bu olayı yeniden hatırlatmış oldu.

Türkiye'nin dengeleri değiştiren teknolojisi: Teröristler görünce teslim oluyor

5 YILDIR GÖREV YAPIYOR

Türkiye'de Bayraktar TB2 İHA 5 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapıyor.

Tamamen milli ve özgün olarak geliştirilen bu araçların yurt içinde ve dışında kuvvet çarpanı olarak ciddi katkılar sağlıyor

SİHA NEDİR?

SİHA, Silahlı insansız hava aracıdır. Siha uzaktan kumanda ile uzaktan yönetilen bir uçak türüdür. Siha'nın iki türü vardır: Birisi uzaktan kumanda edilerek uçan, diğeri ise belli bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçaklardır.

SİHA AÇILIMI NEDİR?

"Silahlı insansız hava aracı" dır.

SİHA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

-Gövde uzunluğu 6.6 metredir.

-Kanat açıklığı 12 metredir.

-Toplam kalkış ağırlığı 650 kg'dır.

-Faydalı yük ağırlığı 55 kg'dır.

- Azami hızı 135 knottur.

- Servis irtifası 27.000 feettir.

- Havada kalış süresi 25 saattir.

 

 

 

Türkiye'nin dengeleri değiştiren teknolojisi: Teröristler görünce teslim oluyor ile ilgili etiketler SİHA Türkiye teşkilat Bayraktar silahsız hava aracı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.