'Türkiye'nin beka sorunu gençlerini kaybetmesidir'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Adım Adım İktidara Projesi Tanıtım ve İlk Eğitim Toplantısı"nda konuştu. "Türkiye'nin gerçek anlamda beka sorunu ne" diyen CHP lideri, "Bir ülke kendi gençlerini kaybederse, başka bir ülkede yaşamak istiyorum derse, Türkiye'nin beka sorunu nedir? Kaç siyasetçi, kaç vatansever bunu düşünüyor? 2. yüzyıla nasıl bir tablo bıraktıklarının farkındalar mı? İşte beka sorunu budur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Adım Adım İktidara Projesi Tanıtım ve İlk Eğitim Toplantısı"nda konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"Amacımız ne, hedefimiz ne? Ülkenin iyi gitmediği belli, sorun yaşadığımız da belli. 'CHP hep eleştiriyor, çözüm getirmiyor' diyenler olacaktır. Bana o sorunu söyleyin, hangi çözümü söylediğimi söyleyin. En büyük değişimi yaşayan parti CHP'dir. Her soruna yetkin kadrolarıyla çözüm üreten tek parti CHP'dir. Tarihsel birikimimiz, evrensel değerler ve yapılan çözümleri özümseyerek yeni bir yol haritası belirledik. Biz Türkiye'ye karşı en ağır sorumluluğu üstlenmesi gereken partiyiz. Kadrolarımızla azimli, kararlı ve özgüveni yüksek bir duruş sergilemek zorundayız. AK Parti şunu şunu yaptı, siz ne yapacaksınız? Bizim anlatmamız gereken bu.

"5 TEMEL SORUNU DİLE GETİRDİK"

2. yüzyıla felsefesini bilmeliyiz. 2. yüzyıla çağrı beyannamesinin birinci özelliği şudur; bir yüzyılı geride bıraktık. Bir yüzyılın etkilerini hafızalarımızda korunması gerekiyor. Acıları var, sevinçleri var, başarılarımız var, üzüntülerimiz var. Bütün bunları 83 milyon olarak belleklerimizde tutmak zorundayız. Birinci yüzyılın bize bıraktığı 5 temel sorunu da gündeme getirdik. Eğitim, ekonomi, dış politika, demokrasi, adalet... Bitirdiğimiz bir yüzyıl, ikinci yüzyılın başlangıcında 5 temel sorunla karşı karşıyayız. Geçmişten ders çıkaramazsınız, sağlıklı bir gelecek inşa edemezsiniz.

Bu çağrı beyannamesinin bir başka özelliği de var; bu çağrı beyannamesi Türkiye'de hiçbir toplumsal sınıfı dışlamayan bir beyannamedir. Bir CHP beyannamesinin ötesinde, Türkiye'yi ikinci yüzyıla güçlü bir şekilde sokacak, bölgesinde ve dünyada güçlü bir Türkiye inşa edecek bir söylemdir. Kısır çekişmelerle iktidarda kalmak için insanların inancıyla, kültürüyle, yaşam tarzıyla, kimliğiyle oynarsanız Türkiye'yi geriye götürürsünüz. Kutuplaşan bir Türkiye, bize göz diken egemen güçlerin istediği bir Türkiye'dir. Herkesin etnik kimliği, inancı kendisinindir. Herkesin yaşam tarzına saygı duymak temel görevdir. Biz bu değerleri zenginlik olarak kabul ettiğimizde, yol haritasını çağdaş uygarlık kabul edip, bu çizgide götürmek zorundayız.

"CHP ÇÖZÜM ÜRETMEZ DİYENLERE..."

Birlikte yaşama iradesini en güçlü şekilde ortaya koyan metindir. 83 milyon, hatta yurtdışındaki vatandaşlarımız da dahil. Birlikte yaşama, birlikte mücadele etme, farklılıklarımızı zenginlik görüp, bunu büyütme... 2. yüzyıla çağrı beyannamesinin herhangi bir vatandaşın 'yanlış' dediğini duyamazsınız. Hiç kimse şu beyannameyi verin okusun, eksiği var diyebilir ama yanlış diyemez. Bu beyanname Türkiye'yi çağdaş uygarlığa ulaştıracak yol haritasıdır. 'CHP çözüm üretmez' diyene bundan bir tane vereceksiniz.

CHP, değişimin ve dönüşümün en büyük adresidir. CHP bugün siyasal partiler içinde en nitelikli ve yetkin kadroları barındıran partidir. Sorunları masaya yatırır ve özgürce tartışırız. Sorunları çözmek sıradan bir olay değildir, kolay bir olay değildir. Sorunu çözmek için önce sorunu bilmek gerekiyor. Biz sorunun kaynağına iniyoruz, yaşayanlarla görüşüyoruz.

"BEYANNAMEYİ NİYE HAZIRLADIK?"

Neden bu beyannameyi hazırladık? 5 temel sorunun bugün yarattığı ortam nedir? Nüfusumuzun yarısından fazlası genç. İkinci yüzyıla bu kuşak nasıl bakıyor? Mayıs 2020'de yapılan bir araştırmadan bir soruyu okuyacağım: "İmkanınız olsa yurtdışına yerleşip, orada yaşamak ister misiniz?" Gençlerin yüzde 62,5'i "evet" diyor. AK Partili gençlerin de yüzde 47,3'ü "evet" diyor. Eylül anketinde; "Size kalıcı olarak başka bir ülke vatandaşlığı verilirse, Türkiye'yi terk edip o ülkeye yerleşir misiniz" soruna "evet" diyenler yüzde 64. Yüzde 14'ü "hayır" diyor.

Türkiye'nin gerçek anlamda beka sorunu ne? Bir ülke kendi gençlerini kaybederse, başka bir ülkede yaşamak istiyorum derse, Türkiye'nin beka sorunu nedir? Kaç siyasetçi, kaç vatansever bunu düşünüyor? 2. yüzyıla nasıl bir tablo bıraktıklarının farkındalar mı? İşte beka sorunu budur.

'Türkiye'nin beka sorunu gençlerini kaybetmesidir' ile ilgili etiketler CHP Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.