Türkiye'deki sığınmacıların gitmeleri ve kalmaları dışında üçüncü bir seçenek var mı?

Türkiye'deki milyonlarca sığınmacının gitmeleri ya da kalmaları yönündeki tartışmalar sürüyor. Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, sığınmacılar konusunda üçüncü bir yolun daha olduğunu yazdı. Şener, “Açık sınır politikası” uygulayarak uluslararası sözleşmelere dayalı olarak iç savaştan kaçan insanların gitmek istedikleri hedef ülkeye gitmelerinin önünde engel olmamak. Yani sığınmacılar için üçüncü yol; kalmaları ya da geri gönderilmeleri değil, ileri göndermektir" dedi.

Türkiye'deki sığınmacıların olası dönüşü gündemdeki yerini koruyor. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'nın açıkladığı verilere göre Türkiye'de 5 milyonun üzerinde yabancı bulunurken bunların 3 milyon 762 bin 686'sını geçici koruma statüsündeki Suriyeliler oluşturuyor.

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, sığınmacıların gitmeleri ve kalmaları dışında üçüncü bir seçenek daha olduğunu yazdı. Şener, Avrupa Birliği'nin yapılan anlaşmanın şartlarına uymadığına dikkat çekerek söz konusu anlaşmanın hükümsüz olduğunu söyledi. Şener, üçüncü seçenek olarak “açık sınır politikası” uygulayarak uluslararası sözleşmelere dayalı olarak iç savaştan kaçan insanların gitmek istedikleri hedef ülkeye gitmelerinin önünde engel olmamayı gösterdi.

Nedim Şener'in "Sığınmacılar için üçüncü yol" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Türkiye ise bu insanları, Avrupa Birliği ile imzaladığı anlaşmalarla topraklarında tutuyor.

Bunun karşılığında Avrupa, imzaladığı anlaşmayla Türkiye’ye maddi destek ve Türklere vize serbestisi gibi sözler verdi.

Ancak söz verdikleri maddi yardımların küçük bir kısmını öderken, vize serbestisi gündeme dahi getirilmiyor.

Yani Avrupa imza attığı anlaşmayı uygulamıyor. Bu durumda Türkiye’nin buna uyma yükümlülüğü de kendiliğinden ortadan kalkmış oluyor."

AB, UKRAYNA’DAN 5 MİLYON GÖÇMENİ ALDI

"Öte yandan Avrupa, gerek Türkiye’de yayın yapan medya kuruluşları gerekse fonladıkları araştırma kuruluşları ve üniversite araştırmaları ile göçmenlerin Türkiye’de kalmak istedikleri algısını oturtmaya çalışıyor."

‘GİTSİNLER’, ‘KALSINLAR’ DIŞINDAKİ SEÇENEK

"Avrupa’nın ikiyüzlü tutumunu sergileyen bir başka gelişme ise Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle ortaya çıktı. İçsavaş nedeniyle Ortadoğu’dan gelen göçmenleri topraklarına sokmamak için milyarlarca Euro para harcayan Avrupa Birliği ülkeleri Ukrayna’daki savaş nedeniyle ülkelerini terk eden 5 milyon kişiye, “Sarışın mavi gözlüler, Müslümanlar gibi değiller bize benziyorlar” diye ırk ve inanç ayrımcılığı yaparak kucak açtı.

Buna karşın göçmenlerin en az yüzde 30’u imkân olduğunda Amerika, Kanada ve Avrupa ülkelerine gitmek istediğini söylüyor. Türkiye “açık sınır politikası” uygularsa bu oranın yüzde 50’nin altına düşmeyeceği kesin.

Gelinen nokta ve veriler Türkiye için, “Türkiye’de kalsınlar” ya da “Ülkelerine geri gönderelim” çıkmazı ve tartışmasının yanında üçüncü bir seçeneği gündeme getiriyor; o da “açık sınır politikası” uygulayarak uluslararası sözleşmelere dayalı olarak içsavaştan kaçan insanların gitmek istedikleri hedef ülkeye gitmelerinin önünde engel olmamak. Yani sığınmacılar için üçüncü yol; kalmaları ya da geri gönderilmeleri değil, ileri göndermektir."

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Türkiye'deki sığınmacıların gitmeleri ve kalmaları dışında üçüncü bir seçenek var mı? ile ilgili etiketler Sığınmacı Avrupa Nedim Şener Türkiye
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.