Türkiye'de salgın 'mayıs' ayına döndü

Türkiye'de ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020'den bu yana 349 bin 519 koronavirüs hastası tespit edildi. Günlük vaka sayısı tam bir ay sonra 11 Nisan 2020'de 5 bin 138 ile zirve yaptı. 19 Ekim 2020 yani bugün ise bin 958 yeni vaka açıklandı. Bu aynı zamanda 6 Mayıs tarihinden bu yana görülen en yüksek hasta sayısı anlamına geliyor. Hasta sayılarında yükseliş trendi akıllara sokağa çıkma yasaklarını getirdi. Peki, Türkiye yeniden sokağa çıkma yasağı uygular mı?

Çin'de başlayıp dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında ikinci dalga yeni yasakları da beraberinde getirdi.

Dünya genelinde günlük vaka sayısı yarım milyona yaklaştı.

Vakaların 4'te biri Avrupa'da yaşanmaya devam ediyor. Vaka artışında ise başı Fransa çekiyor. 

30 binden fazla günlük hasta açıklayan Fransa sokağa çıkma yasağı uygulamaya başladı. 

İngiltere'de 6 kişiden fazla kişinin bir araya gelmesi yasak. Yeni yasaklar gündemde.

Galler'de 2 haftalık karantina ilan edildi.

Belçika'da kafe, bar ve restoranlar bir ay süreyle kapatıldı. Gece sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı. 

Slovenya 'Salgın durumu' ilanı yayımladı.

Almanya'da Türk düğünlerine davetli sınırlaması getirildi.

Günlük 10 bin hasta sayılarını bulan İtalya'da da sokağa çıkma yasağı dahil yeni tedbirler gündemde. 

PEKİ, TÜRKİYE'DE DURUM NASIL?

Avrupa'nın başat ülkelerine bakıldığında Türkiye'nin günlük hasta sayısı için makul demek mümkün. 

Ancak, ilk hastanın tespit edildiği 11 Mart'tan bugüne izlenen tabloya bakıldığında Türkiye'de de durum ikinci dalganın şiddetlendiğini gösteriyor.

19 Ekim Pazartesi itibariyle açıklanan 2026 yeni hasta sayısı, 6 Mayıs 2020'den bu yana görülen en yüksek sayı. 

6 Mayıs'ta 2 bin 253 yeni hasta sayısı açıklanmıştı. Türkiye hasta sayısında zirveyi ise 11 Nisan'da görmüştü. Tam 5 bin 138 hasta açıklanmıştı o gün. Türkiye genelinde toplam hasta sayısı ise 52 bin 167 idi zirvenin yaşandığı gün. 

2 bin 253 hasta açıklanan 6 Mayıs'ta ise 131 bin 744 toplam hasta vardı. Yani bugün ulaşılan hasta sayısının neredeyse 3'te biri. İyileşen hasta sayısı ise 78 bin 202'ydi o gün itibariyle.

Ve bugün. Yani 19 Ekim 2020. 2026 yeni hasta, 349 bin 519 toplam hasta ve 305 bin 427 iyileşen hasta sayıları var karşımızda. 

VAKALAR 2 BİNLERDEYKEN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VARDI

Günlük ortalama 2 binler civarında hasta sayısı açıklandığı günlerde Türkiye hafta sonları sokağa çıkma yasağı uyguluyordu. Bu yasak bayramları da kapsıyordu üstelik. 65 yaş üstü ile 18 yaş altı hiç çıkamıyordu sokağa.Cuma namazlarına kısıtlama vardı. Hiçbir spor karşılaşması yapılmıyor, okullar uzaktan eğitime geçmişti. Şimdi artan hasta sayısı akıllara yeniden sokağa çıkma yasağı günlerine dönülür mü sorusu geliyor?

Türkiye son sokağa çıkma kısıtlamasını 27-28 Haziran'da YKS nedeniyle uygulamıştı. 

EYLÜL'DE 65 YAŞ ÜSTÜNE KISITLAMA GELDİ

Eylül ayında ise artan hasta sayıları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan "İşi sıkı tutmak zorundayız" demiş ve bir hafta sonra da 65 yaş üstü için yeni kısıtlamalar açıklanmıştı. Ayrıca toplu taşımaya, düğünlere yönelik yeni kararlar alınmıştı. İl bazlı sokakta sigara içilmemesi, düğünlere davetli kısıtlaması gibi çeşitli yasaklar da uygulandı. 

KOCA: SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI DÜŞÜNMÜYORUZ

Ancak bugüne kadar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarına göre Nisan, Mayıs ve Haziran'da uygulandığına benzer bir sokağa çıkma yasağı gündemde yok. 

Son olarak 5N1K programına konuşan Bakan Koca  "Türkiye için herhangi bir sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz." ifadesini kullandı. 

Bu da kısa vadede bir sokağa çıkma yasağının gelmeyeceğini gösteriyor. Ancak hasta sayılarındaki artış durdurulamaz ve yükseliş trendi sürerse bir süre sonra yasağın yeniden kapımızı çalması da özellikle Avrupa'daki örnekler göz önüne getirildiğinde kaçınılmaz olabilir. 

GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.