Türkiye ve Yunanistan yeniden masaya oturuyor

Türkiye ve Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunları masaya yatırmak için istikşafi görüşmeleri 25 Ocak'ta yeniden başlatacak. Görüşmelerin, diyaloğu geliştirmeye katkı sağlaması bekleniyor.

Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında 'Ayrıştırma Usullerinin' ele alındığı teknik toplantıların yapılması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görüşmesi sonrasında kararlaştırılarak uygulanmıştı. NATO Karargahı'nda yapılan toplantılar sonucunda 2 Ekim'de genel ilkelerde ortak anlayışa varıldığı duyurulmuştu.

Güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgiye göre, Yunanistan'ın katılım sağlamaması nedeniyle bir süredir hayata geçirilemeyen Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz konusunda ayrıştırma usullerinin görüşüleceği toplantıların gelecek hafta yeniden başlayacağı öğrenildi.

GÖRÜŞMELERE GİDEN SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

Türkiye ve Yunanistan arasında ilk istikşafi görüşmeler, 2002 yılında Ankara'da, iki ülkenin dışişleri bakanlığı müsteşarları arasında yapıldı.

Taraflar, 2016 senesine kadartam  60 tur görüşme yaptı. Bunun ardından Yunanistan'da dönemin Çipras hükümetinin isteksiz tutumu sebebiyle istikşafi görüşmelerde yeni bir tur sağlanamadı.

Yakın zamanda Doğu Akdeniz'de artış gösteren gerginlik ise taraflar arasında diyaloğun tesis edilmesinin önemini tekrar gözler önüne serdi.

ALMANYA VE NATO'NUN GİRİŞİMLERİNİN ETKİSİ NASIL OLDU?

2020 yılının son 6 ayı boyunca Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığını üstlenmiş olan Almanya, Atina ve Ankara arasında istikşafi görüşmelerin tekrar başlatılması için yoğun mesai harcadı.

Almanya'nın sarf ettiği çabalar sonucu taraflar tam görüşmelere başlamaya hazırlanmıştı ki Yunanistan'ın 6 Ağustos 2020 tarihinde Mısır'la münhasır ekonomik bölge anlaşmasını imzalayarak bu sürece yönelmesi görüşmeleri baltaladı.

Berlin'in yoğun diplomasi trafiğinin yanı sıra Türkiye ve Yunanistan'ın da üyesi olduğu NATO nezdinde, iki ülke arasında kazaların ve istenmeyen hadiselerin yaşanmasını önlemeye yönelik pek çok girişim sağlandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in öncülüğünde kurulmuş olan "ayrıştırma usulleri mekanizması" kapsamında, Doğu Akdeniz'de bir kaza veya çatışmayı önlemek için Türk ve Yunan askeri heyetleri arasında görüşmeler yapılması amaçlandı.

YUNANİSTAN, TÜRKİYE KARŞITI KAMPANYA SÜRDÜRDÜ

Bir taraftan gerginliği azaltmak ve diyaloğu başlatmak için girişimler sürerken Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'yle (GKRY) "üye dayanışması" kisvesi altında AB nezdinde yoğun bir Türkiye karşıtı kampanya yürüttü.

Türkiye'yi hemen hemen her dışişleri bakanları toplantısı ve AB Liderler Zirvesi'nin gündem maddesi haline getiren bu ikili, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu savunarak ağır yaptırım talep etti.

Ancak AB nezdinde özellikle Almanya'nın önderliğinde birçok ülke, Türkiye'yle diyalogdan yana tutum sergilemeyi uygun buldu.

2020 yılının son ayındaa düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde Yunanistan ve GKRY'nin talep ettiği ağır yaptırımlar onaylanmazken zirvede diyalog mesajının ağır basması ise dikkatlerden kaçmadı.

Türkiye ve Yunanistan yeniden masaya oturuyor ile ilgili etiketler Yunanistan NATO Doğu Akdeniz teknik görüşme Askeri heyet Stoltenberg
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.