Türkiye Varlık Fonu'ndan kamu bankalarına destek: Vakıfbank ve Halkbank'ta sermaye artışı

Türkiye Varlık Fonu'ndan kamu bankalarına 51 milyar liralık destek geldi. Verilen kredi desteği ile birlikte kamu bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesi hedefleniyor. Varlık Fonu'ndan çıkan karar sonrası Halkbank ve Vakıfbank sermaye artışına gitti.

Türkiye Varlık Fonu'ndan (TVF) yapılan açıklamada, TVF’nin finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonu doğrultusunda bankaların sermaye rasyoları ve likidite yapıları güçlendirdiği belirtildi.

Küresel piyasalarda oluşan risk ve dalgalanmaların kamu ve katılım bankaları üzerindeki etkileri azalttığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından T.C. Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ye çekirdek sermaye desteği; Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş., Ziraat Katılım Bankası A.Ş. ve Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.’ye ise sermaye benzeri kredi verilmesi süreci başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. 51,5 milyar TL tutarındaki sermaye enjeksiyonu, Türkiye ekonomisine olan inancımızı gösterirken, kamu bankalarımızın yatırımları destekleyecek yeni kaynaklara erişimini sağlamıştır."

TVF ve TVF Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu (PDİF) tarafından kamu bankalarına sağlanan sermaye ile sermaye benzeri kredi tutarları şu şekilde:

Türkiye Varlık Fonu'ndan kamu bankalarına destek: Vakıfbank ve Halkbank'ta sermaye artışı

VAKIFBANK VE HALKBANK'TA SERMAYE ARTIŞI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin kısa sürede gerçekleşeceğini dile getirdiği kamu bankalarının sermaye artırımı sürecinde sona gelindi. Vakıfbank ve Halkbank, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptıkları açıklamalarla 13.4 milyar liralık sermaye artırımı kararlarını duyurdu. Ziraat Bankası’nın da yönetim kurulu kararı alarak sermaye artırımını açıklaması bekleniyor. Böylece son üç yılda kamu bankalarına üçüncü kez sermaye artışı yapılmış oldu.

Vakıfbank ve Halkbank açıklamalarında sermaye artırımı nedeniyle ihraç edilecek payların tamamının iki bankanın da hakim ortağı Türkiye Varlık Fonu’na tahsisli satış yöntemiyle satılmasının planlandığı yer aldı.

BANKANIN SERMAYE YAPISI GÜÇLENDİRİLECEK

Vakıfbank’tan sermaye artışıyla elde edilecek fonun kullanım yerine yönelik yaptığı açıklamada bankanın mevcut sermaye yapısının güçlendirilmesi, global piyasa koşullarında oluşabilecek dalgalanmalara ve öngörülmeyen aktif bozulmalara karşı bankanın kuvvetli finansal gücünün daha da artırılmasının sağlanacağını vurgulandı. Ayrıca elde edilen fon ile Vakıfbank’ın önümüzdeki dönemdeki büyüme stratejilerine yönelik olarak ilave kapasite yaratılarak uzun vadeli sürdürülebilir karlılığın devamının sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

REEL SEKTÖRE UYGUN ŞARTLARDA KREDİ

Halkbank’tan elde edilecek fonun kullanım yerine yönelik açıklamada şöyle denildi: “İhraçtan elde edilecek sermaye artırım tutarı ve hisse senedi ihraç primleri, reel sektörün uygun şartlarda finansman ihtiyacının sağlanması amacıyla bankamızca kullandırılacak krediler ve bankacılık hizmetlerine kaynak temininde kullanılacaktır.”

Öte yandan sermaye artışına ilişkin medyaya yansıyan haberlerde Ziraat Bankası'na da 22.5 milyar lira ek sermaye planlandığı yer almıştı. Kamu katılım bankaları için de 2 milyar liralık sermaye artışı öngörülüyor.

Türkiye Varlık Fonu'ndan kamu bankalarına destek: Vakıfbank ve Halkbank'ta sermaye artışı ile ilgili etiketler Türkiye Varlık Fonu Ziraat Bankası Halkbank kamu bankaları vakıf bank sermaye
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.