Türkiye S-400'leri alırsa ABD ne yapacak?

Güvenlik uzmanı ve SuperHaber yazarı Mete Yarar, Youtube kanalındanS-400 kriziyle ilgili olarak çok çarpıcı değerlendirmeler yaptı. S-400'ün temsili bir figür olduğunu ifade eden Yarar, Amerika'nın, Türkiye'nin savunma sanayinde geldiği noktadan tedirgin olduğunu söyledi.

İşte Mete Yarar'ın Youtube kanalı üzerinden yaptığı "Türkiye S-400'leri alırsa ABD ne yapacak?" başlıklı değerlendirmesi:

S-400'LER SADECE TEMSİLİ BİR FİGÜR"

"ABD Başkan Yardımcısı'nın 'Avrupalı dostlarımızın doğu ülkelerinden silah almasına sıcak bakmıyoruz' diye bir açıklaması oldu. Burada kastedilen sadece Rusya değil Çin de var. Bir cezalandırmadan da bahseden bir üslupla söyledi bunları. Bu sadece bizim üzerimizde dolaşan bir kara bulut değil bunun farkında olan ülkeler de var. Mesela Fransa ve Almanya kendi uçaklarını üretme kararı aldılar. F-35 projesinden uçak almıyorlar. O Zaman şunu diyebiliriz S-400 sadece temsili bir figür. Amerika kendisinden bağımsız bir şeyin yaşamasına asla müsade etmek istemiyor. Adı S-400 olmasaydı da biz bunu yaşayacaktık. Bu orada doğalgaz, diğer tarafta S-400, başka bir tarafta helikopter oluyor. Adam 'hiçbir şey almayın' diyor. Tamamen bir blokaj var. O yüzden Türkiye S-400 almasa da bir şey farketmeyecek. Yani buna bir yerde dur demek gerekiyordu. Türkiye bugüne kadar "hayırlar"dan çok kazanmıştır. "evetler" pek birşey kazandırmamıştır. Burada önemli olan Türkiye istediği malzemeyi istediği yerden serbestçe alıp bunu da ambargo dışında tutabilir mi? Bu stratejik bir mesele buna böyle bakmak lazım.


Türkiye'de uzun vadeli planlamalar yapılmıştır hep. Mesela Türkiye nükleer enerjiye geçmeden önce ilk yaptığı şey Rusya'ya eğitim için mühendis göndermek oldu. Türkiye'nin Rusya'ya gönderdiği şahısların tamamı nükleer enerji üzerine eğitim aldı. Rakam öyle 10-15 değil. Türkiye ilk defa orada eğitim almış binlerce öğrenci ekibine sahip oldu. Bu öğrenci ekibi her alanda çalışıyor artık ve nükleer enerji tek alanda kullanılmıyor: Yani sadece elektrik üretilmiyor. Bunun tıpalanı var, silahlı kuvvetler alanı var. Bir çok teknolojide kullanılıyor. Türkiye bazı şeyleri uzun vadeli olarak yapabiliyor. Yani doğrular da yapılıyor eleştirilere sadece yapılan yanlışlarla bakamayız.

"ABD, TÜRKİYE'NİN SAVUNMA SANAYİNDE GELDİĞİ NOKTADAN TEDİRGİN"


Türkiye nükleer enerji konusunda belli bir noktaya geldi ve başkasının ambargolarından korkarsak başladığımız yere geri döneriz. Türkiye'nin S-400'ler için gösterdiği tavır kapitülasyonların reddedilmesiyle aynı tavırdır. Türkiye bişey istediğinde alabilme özgürlüğünden vazgeçmemeli. NATO ülkesi olması bu konuda Türkiye'yi bağlamıyor. Hükümet bu konuda çok sıkıştırılacaktır ama bence bu karardan vazgeçmemelidir.
Tartışma S-400 değil. Ukrayna ile Türkiye arasında askeri anlaşma imzalandığında Ukraynalı yetkililer Türk yetkililere şunu soruyor. Neden Amerikalılar size uzun menzilli füze teknolojisi satmamamız için bize baskı yapıyorlar? Amerikalı yetkililerin Ukraynalı yetkililere söylediğ laf şu: "Biz Türkiye'nin savunma sanayinde geldiği noktadan tedirginiz" konu bu!

Türkiye S-400'leri alırsa ABD ne yapacak? ile ilgili etiketler Mete Yarar
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.