Türkiye - Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı mutabakatı imzalandı

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğal gaz hattı kurulacak. Böylece Nahçivan'ın doğal gaz ihtiyacı Iğdır-Nahçivan doğal gaz boru hattından da sağlanacak. Bu kapsamda, Türkiye ve Azerbaycan enerji bakanları Türkiye - Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı mutabakatı imzalandı.

Dağlık Karabağ bölgesinin 27 yıl sonra Ermenistan'ın işgalinden kurtarılmasının ardından Azerbaycan arasında stratejik bir adım atılıyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğal gaz hattı kurulacak. Böylece Nahçıvan'ın doğal gaz ihtiyacı Iğdır-Nahçıvan doğal gaz boru hattından da sağlanacak.

Bu kapsamda, Türkiye ve Azerbaycan enerji bakanları arasında Türkiye Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı mutabakatı imzalandı.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez şu ifadeleri kullandı; 

''Kardeşliğimiz sayesinde yarınlara umutla bakıyoruz. Projenin hayata geçmesi için gayretle çalışacağız.

Türkiye-Nahçıvan hattı, Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinden çıkış alan Iğdır Doğal Gaz Boru Hattı'nın devamına inşa edilecek. Hattın Iğdır'dan başlayarak Nahçıvan Sederek'e kadar olan Türkiye bölümü 85 kilometre uzunluğa sahip olacak.

Rekor sürede tamamladığımız TANAP'ta 30 Haziran 2018'den bugüne kadar 8,1 milyar metreküp gaz aktı.

TAP'a ilk doğal gazı verdik. Bugüne kadar TAP'a dolum amaçlı 70 milyon metreküp doğal gaz aktı.''

NAHÇIVAN'IN GAZI IĞDIR'DAN

Iğdır-Nahçıvan arasında kurulacak hat ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin doğal gaz ihtiyacı karşılanacak.

Mutabakat zaptı ile Türkiye ile Azerbaycan devlet olarak bu alandaki işbirliğine her türlü desteği vermeyi taahüt edecek.

Projenin hayata geçirilmesi için BOTAŞ ve SOCAR yetkili kılınacak. 

Bu projeyle, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TANAP doğalgaz hatlarından sonra Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir hat kurulmuş olacak.

Karabağ'ın Ermenistan tarafından işgal edilmesinin ardından Azerbaycan'dan Nahçıvan'a ulaşan doğal gaz boru hattı işlevsiz hale gelmişti. İşgalin ardından Nahçıvan'ın doğalgaz ihtiyacı İran üzerinden sağlanıyordu.

Yeni hat ile hem Nahçıvan'ın ekonomisi yeniden canlandırılmış olacak, hem de bölgeye kesintisiz doğal gaz arzı sağlanacak.

 

Türkiye - Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı mutabakatı imzalandı ile ilgili etiketler doğal gaz Azerbaycan Iğdır Türkiye nahçıvan
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.