TÜRKİYE-MISIR HATTINDA NELER OLUYOR?

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir’in SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sıcak gündeme ilişkin sorularını cevapladığı ‘Metehan Demir ile Gündem’in yeni bölümünde, Yunanistan ile Mısır arasındaki 18. parsel krizinin Doğu Akdeniz ekseninde Türkiye'ye yansımaları konuşuldu.

TÜRKİYE-MISIR HATTINDA NELER OLUYOR?

DEMİR: MISIR, YUNANLILAR İLE ORADAKİ DURUMU İDARE ETMEK İÇİN TAKTİK BİR ÇIKIŞ YAPIYOR!

Metehan Demir, Ben buna dikkatli iyimserlik denen ifadeyle yaklaşırım. Kötümser değilim ama dikkatli iyimserim. Çünkü Mısır, eski Mısır değil. O köprünün altından baya sular aktı, mahalleye yeni komşular aktı bu komşularla yeni ilişkiler geliştirdi. Bu komşularla bizim aramız da iyi değil. Geriye dönülmez bazı ilişki yumaklarında Doğu Akdeniz-Ege-İsrail ekseninde karşımıza çıkıyor. Mısır bunlardan ne kadar geriye dönebilir bilmiyorum. Atina’da Mısır yetkililerin Yunan basınına yaptığı açıklamalarda, ‘Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz yok. Biz sizi çok seviyoruz’ şeklindeki açıklamaları dikkat çekiyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarına hem dostane anlamda Mısır’a uzatılan bir el olarak olumlu karşılamalıyız. Hem de Mısır’ın Yunanlılara oradaki durumu idare etmek için ‘bizim aramız onlarla iyi değil’ açıklaması bir taktik çıkış. ‘Mısır yalan söyleme, biz sana bu konuda değer veriyoruz ve uluslararası alanda da ilişkilerimiz olduğunu doğruluyoruz’ Mısır’ı Yunanistan’a karşı boşa çıkartmak olabilir. Akıllıca bir hareket olur. Mısır’ın Yunanistan ile ortak tatbikatları var, deniz yetki alanlarında bizimle yapacağı anlaşma faydasına yeni deniz yetki alanları kazanabiliyor ama başka yerlerden al-ver dengesine girebiliyor. Mısır ile Türkiye iki bölgede önemli ülke olarak yaptığı iş birliğiyle Doğu Akdeniz’de istikrara katkı bulunurlar, deniz yetki alanlarında iki tarafın faydasına olabilecek adımlar atabilirler ancak Mısır başka angajelere girdi. Mısır ile ilişkiler 3-4 aydır devam ediyor. 3-4 ay kadar önce bir Mısır C-130 askeri uçağı İstanbul’da bekledi bir süre. Bu gelişmeler onun devamı. Mısır’ın Yunan basınına söyledikleri midemi bulandırdı. türkiye pozitif gündem 2021’de hedeflendi. Türkiye kendisiyle iyi ilişkiler yaşamak isteyenlerle ilişkilere hazır. İlle de Türkiye’nin üstüne gelirlerse, hakkını ve hukukunu gasp ederlerse, Doğu Akdeniz’de barış yapıyorsun buraları boşalt. Kıbrıs’ta barış görüşmeleri başlayacak askerlerini çıkar falan derlerse Türkiye’nin bu laflara karnı tok." sözlerini kullandı.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

TÜRKİYE-MISIR HATTINDA NELER OLUYOR? ile ilgili etiketler Metehan Demir Mısır Yunanistan Türkiye metehan demir ile gündem

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.