Türkiye Kore'ye neden asker gönderdi? Kore Savaşı'na Türkiye neden katıldı?

İkinci Dünya Savaşı‘nın ardından Batı'nın yanında yer almak isteyen Türkiye, NATO kurulduktan sonra bu birlikten üyelik daveti bekledi. Ancak Türkiye’nin bu beklentisi sonuçsuz kaldığı gibi 11 Mayıs 1950’de yaptığı üyelik başvurusu da reddedildi. Peki, Türkiye Kore'ye neden asker gönderdi?

Türkiye Kore'ye neden asker gönderdi, Kore'ye neden asker gönderdik sorularının yanıtı haberimizde.

TÜRKİYE KORE'YE NEDEN ASKER GÖNDERDİ?

İkinci Dünya Savaşı‘nın ardından Batı Bloğu içerisinde yer almak isteyen Türkiye, NATO kurulduktan sonra bu birlikten üyelik daveti bekledi. Ancak Türkiye’nin bu beklentisi sonuçsuz kaldığı gibi 11 Mayıs 1950’de yaptığı üyelik başvurusu da reddedildi. Fakat bu sırada Türkiye için bir fırsat doğdu. 25 Haziran 1950’de Kore Savaşı başlamış ve BM Kore’ye asker gönderme kararı almıştı.

TÜRKİYE KORE SAVAŞI'NA NEDEN KATILDI?

Bu kararı, NATO’ya girebilmek adına bir şans olarak değerlendiren Türkiye; Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes, TBMM Başkanı Refik Koraltan ve Genelkurmay Başkanı Nuri Yamut’un katılımıyla yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, 25 Temmuz 1950’de Kore’ye asker gönderme kararı aldı. Bu karar TBMM’de alınmadığı için muhalefetteki CHP ile iktidardaki DP arasında tartışmalar ve gerginlikler yaşandı.

Türkiye, Kore Savaşı’na Tahsin Yazıcı komutasındaki 4500 kişilik bir tugay ile katıldı. Bu sayı ile Türkiye, Kore’ye asker gönderen on beş ülke arasında ABD’den sonra en çok asker gönderen ülke oldu.

Türkiye Kore'ye neden asker gönderdi? Kore Savaşı'na Türkiye neden katıldı? ile ilgili etiketler Güney Kore Türkiye kore savaşı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.