'Türkiye İdlib'den askerleri çekerse yarın öbür gün Diyarbakır, Hatay tehlikeye girer!'

SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan ve SuperHaber programcısı Ceyhun Bozkurt ile ‘Haberin Olsun’ yeni bölümüyle yayında…

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan, Haberin Olsunun yeni bölümünde, 3 şehidimizin olduğu İdlib sahasındaki son gelişmeler, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilim ve Ankara’nın Suriye planını masaya yatırdı.

"RUSYA VE REJİM GÜÇLERİ TÜRKİYE'Yİ M4 KARAYOLUNUN GÜNEYİNDE İSTEMİYOR. GERİLİM BURADA BAŞLIYOR"

Ceyhun Bozkurt, "İdlib'te durum sıkıntılı. Rusya'nın havadan, Şam yönetimine bağlı askeri kuvvetlerin de karadan baskılaması var. Mart 2020'de İdlib'deki alçak saldırıdan sonra ek protokol yapılmıştı Türkiye-Rusya arasında. Daha önce yapılan protokole M4 karayolu detayı eklenmişti. M4 karayolu, Suriye'nin Irak sınırından başlayıp İdlib içinde Serakip bölgesinden Lazkiye'ye yani Akdeniz'e uzanan karayol. M4 karayolunun güneyi ve kuzeyinde 6 kilometrelik alanda çatışmasızlık kararlaştırılmıştı. Bu bölgede TSK'nın mevzileri vardı. Güney hattı savunma hattımızı en yoğun tuttuğumuz hattı. Bu bölgede bulunan birliklerimize son dönemde Rusya tarafından saldırılar artmaya başladı. O yapılan ek protokolün hemen arkasından ilk saldırı 19 Mart'ta gerçekleştirilmişti. Bahsedilen hava saldırıları ve rejimin karadan baskılaması haricinde bazı grupların TSK'ya saldırıları başladı. Şimdiye kadar 36 saldırı gerçekleştirildi. Bilinmeyen, üstlenilmeyen toplam 10 saldırı var. Çok sayıda radikal ve silahlı unsur olduğu biliniyor. Bilinen örgütlerden saldırı değil bu. İdlib'te Türkiye'yi endişelendiren nokta, çok sayıda sivilin bulunduğu sahada onbinlerce silahlı militanı barındıran örgütler var. Bu örgütler bir anda ortaya çıkıyor ve TSK'yı hedef alıyor. Saldırıyı yapanın İdlib üzerinden bu coğrafyayı kaosa sürüklemek isteyen yapıların kullandığı örgütler olma ihtimali var. Bunlar taşeron örgütler. Çünkü Türkiye'yi orada istemiyorlar. Türkiye'nin orada bulunması demek, Suriye'de kesin çözüm sağlanmadan önce oradaki insanların can güvenliği. Rusya ya da Suriye'nin orayı süpürmesi çözümü getirmez. Türkiye ısrarla çözüm olmadan mevcut durumuna askeri baskılama olmasın diyor. Gerilim oradan kaynaklanıyor. Rusya ve rejim Türkiye'yi M4'ün güneyinde istemiyor.

"TEL RIFAT, İDLİB GİBİ KARA BİR DELİK HALİNE GELMEYE BAŞLADI"

Zeytin Dalı'nı yaptığımızda Afrin hattını terörden arındırdığımızda PYD'li teröristler o bölgeye gitti. Rusya da bize karşı durdurma diplomasisi uyguladı. Orada Türkiye ile Rusya'nın uzlaştığı nokta Tel Rıfat hattına o aşamada girmemekti. Azez'in de güneyine geliyor. Burada Tel Rıfat İdlib gibi kara delik haline gelmeye başladı. Teröristler o bölgede bir tampon bölge gibi duruyor. Tel Rıfat Halep'e inen yolun başlangıcı. Orayı terörden arındırdığımızda Halep'te etkimiz artacak. Rusya ve Şam yönetimi Türkiye'nin Tel Rıfat'ı terörden arındırıp Halep gibi tarihi bağları olan bir yere gelmesini istemiyor. O yüzden Tel Rıfat'ı tampon bölge gibi tuttular. Operasyonun riski var. Rusya da bizim birliklerimizin dibine bombardıman yapabilir. Tel Rıfat'ta hamleyi yapınca o bölgede bizim hava savunma anlamında Rus taarruzuna direnebilecek gücümüz var mı? Şu aşamada böyle bir hamle gözükmüyor.

"RUSYA M4 KARAYOLUNU TUTARAK LAZKİYE'YE İNEN HATTIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK VE TİCARİ YÖNDEN REJİME DESTEK OLMAK İSTİYOR"

Türkiye, İran ve Rusya meselenin çözümü noktasında konuşmalı. İdlib'in çevresinde İran destekli unsurlar var. Onlar da dönem dönem saldırı gerçekleştiriyor. İran açısından Akdeniz'e inen hatlardan biri o coğrafya. Hem ekonomik, hem de askeri açıdan. Üç ülke çözüm için harekete geçmeli. Rusya karayolunun tutarak Lazkiye'ye inen hattın güvenliğini sağlamak istiyor. Ticari yönden de rejime yönelik destek olacak. HTŞ gibi yapının o coğrafyada aynı Afganistan gibi bir emirlik oluşturup özerk yapı oluşturmasını istemiyor." ifadelerini kullandı.

Ceyhun Bozkurt ve Barış Özkan ile ‘Haberin Olsun’un tamamını YouTube kanalımızda izleyebilirsiz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN 

'Türkiye İdlib'den askerleri çekerse yarın öbür gün Diyarbakır, Hatay tehlikeye girer!' ile ilgili etiketler Ceyhun Bozkurt Haberin Olsun İdlib Rusya

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.