"Türkiye Esed karşısında 1-0 öne geçti"

Türkiye ile Rusya 5 Mart Çarşamba günü Moskova'da yapılan ve mutabakatla sonuçlanan İdlib zirvesinde elde edilen sonucu liderlerin vücut dilleri üzerinden değerlendirdi. Liderlerin vücut diline baktığında Türkiye ve Rusya'nın aralarını bozmaya niyetli olmadıklarını gördüğünü söyleyen Emekli büyükelçi Uluç Özülker, her ne kadar sorun tümüyle çözülmese de mutabakat ile Türkiye'nin Esed karşısında 1-0 öne geçtiğini söyledi.

CNN Türk'te 'CNN Türk Masası' programında Semiha Şahin'in konuğu olan emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Moskova'da anlaşma ile sonuçlanan İdlib Zirvesi'nin sonuçlarını değerlendirdi. Özülker bu noktada liderlerin vücut dillerinin ne anlattığını da sonuçların ışığında vurguladı. 

"HER İKİ TARAFTA MASAYA 'BİZ' OLARAK OTURDU"

Bir müzakerede değişik taktikler uygulanabileceğini belirterek söze başlayan Özülker, "Zaman mı kazanmak istiyorsunuz, oyalamak mı istiyorsunuz. Ama burada müzakereye sen ben değil biz diye oturmak ancak başarıya götürür." dedi. 

"Türkiye Esed karşısında 1-0 öne geçti"

Bu bağlamda liderlerin vücut dilleri itibariyle iki şeyin kendisini çok etkilediğini vurgulayan Uluç Özülker, "Birincisi Putin girer girmez her zaman geçip başla bir selamlar yerine otururdu. Bu kez yapmadı kalktı Türk heyetine gitti. Cumhurbaşkanımız da oturuyordu. O da kalktı Lavrov'u kapıdan girerken karşıladı. Bu bir tek şeyi ortaya koyar. Karşılıklı olarak burada sen ben olarak değil iki tarafında o masaya biz olarak oturduğunu gösterir." diye konuştu. 

"TÜRKİYE İLE RUSYA ARALARINI BOZMAYA NİYETLİ DEĞİLLER"

Bu vücut dilinin ne anlama geldiğini ise şu sözlerle anlattı Özülker:

"Bu ne demektir gerçek manada. O da çok basitçe şu. Barış için de ateşkes bu manada çok önemli, barış içinde müzakere etmek çok önemli. Benim için burada ikinci husus ise budur. Bütün o vücut diline, yüz diline baktığımda. Konuşmaların içeriğini bu manada dinlediğimde şu sonuca varıyorum: Türkiye ile Rusya aralarını bozmaya niyetli değiller. Ve bu işbirliği ile ilişki yine bugüne kadar olduğu gibi, Cumhurbaşkanımızın kendi tanımlaması ile stratejik işbirliği halinde devam ettirilecektir. Bu Putin'in davranışlarında da net bir biçimde ortadaydı, Erdoğan'ın da. Nitekim Cumhurbaşkanımız, genel anlamda üslup olarak dilini tutmaz pek öyle tenkidini de neyse onu da yapar. Ama özellikle bir yerde tam sürçülisana gidiyordu çevirdi ve Putin'i tenkit etmedi. Dolayısı ile burada kırıcı olmak değil yapıcı olmak esası üzerinden bu müzakere gitmiştir."

"DAHA NELER ÇIKACAK"

Bunun tüm sorunların bittiği anlamına gelmeyeceğinin altını çizen Uluç Özülker, "Henüz önümüzde mayınlı tarla temizlenmedi. Daha neler çıkacak. Ama en azından tarafların birbirlerinden vazgeçmeye hazır olmadıklarını ortaya koydukları andan itibaren biz Esed karşısında 1-0 galip duruma geçmiş olarak kendimizi görebiliriz." diye konuştu...

GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.