Türkiye, Elon Musk’ın teknolojisini yakalıyor

Space X şirketiyle dikey iniş yapabilen roketler geliştirerek uzay çalışmalarında çığır açan Elon Musk’ın bu teknolojisine Türkiye de sahip olacak. Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) uzmanları, dikey iniş yapabilen roketlerde kullanılan motorların ilk başarılı ateşlemesinin yapıldığını açıkladı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) Enerjik Sistemler Koordinatörü Ömer Sümer, uzay programlarında kullanılabilecek motorun başarıyla ateşlendiğini söyledi. Sümer, "Tekrar kullanılabilir-dikey inişli roket çalışmaları sürdürülüyor.

Uzay programlarında kullanılabilecek, sürekli devamlı detonasyon motorunun ilk başarılı ateşlemesi gerçekleştirildi” dedi. Dönen Detonasyon Motorlarının (Rotating Detonation Engine ) sesüstü hızda akış içinde yanma prensibi ile çalışan basınç artışlı yanma motorlar olduğunu belirten Sümer, “Basınç artışlı yanma motorları, geleneksel roket ve gaz türbini motorlarının aksine daha verimli bir termodinamik çevrim ile çalışırlar” bilgisini verdi.

Türkiye, Elon Musk’ın teknolojisini yakalıyor ile ilgili etiketler TÜBİTAK space x dikey iniş roket
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.