Türkiye, çalışmak ve yaşamak için en iyi ülkeler arasında!

HSBC grubunun tüm dünyadan 18 binin üzerinde yabancının katılımıyla gerçekleştirdiği “Expat Explorer” raporunda Türkiye “çalışmak ve yaşamak için en iyi ülkeler” sıralamasında 163 ülke arasında 7. oldu.

Türkiye’deki yabancı çalışanların yüzde 62’si yaşam kalitesinin Türkiye’de kendi ülkelerindeki koşullara göre çok daha iyi olduğunu belirtti.

İletişim Başkanlığı’nın hazırladığı “Türkiye’nin Gurbetçileri” isimli belgeselde de Türkiye’de yaşayan yabancılar ülkedeki deneyimlerini ve neden Türkiye’yi tercih ettiklerini anlatmıştı.

HSBC grubu, 163 ülkeden 18 binin üzerinde yabancının görüşünü alarak “Expat Explorer” araştırması sonuçlarını açıkladı. Anket, ülkelerdeki yaşam kalitesi, finansal getiri, özel hayat-mesai saati dengesini gözeten kriterlere göre yapıldı.

13 yıldır yapılan bu araştırmada, Türkiye’nin sıralaması dünyanın ilgisini çekti. Ankete göre Türkiye’deki yabancı çalışanların yüzde 62’si yaşam kalitesinin Türkiye’de kendi ülkelerindeki koşullara göre çok daha iyi olduğunu belirtti. Türkiye’deki gurbetçilerin yüzde 52’si hobilerine, özel yaşamlarına vakit
bulabildiklerini dile getirdi.

Türkiye’deki gurbetçiler kendilerini burada güvende hissettiklerini ve Türklerin yabancılara yönelik oldukça cana yakın davrandıklarını ifade etti. Bu ifadeyi kullanan Türkiye’deki gurbetçi oranı oldukça yüksek: yüzde 69. Mesai saati-özel hayat dengesinden memnun olan gurbetçilerin oranı da yüzde 60.

Bu verilerin ışığında HSBC grubunun yaptırmış olduğu “Expat Explorer” araştırmada Türkiye’nin sıralaması 163 ülke arasında 7. sırada. Bu listede sıralamanın ilk altı ülkesi ise İsviçre, Singapur, Kanada, İspanya, Yeni Zelanda,
Avustralya olarak gerçekleşti. Almanya ise bu sıralamada Türkiye’nin ardından 8. sırada yer aldı.

İletişim Başkanlığı bu araştırmayı sonuçları henüz yayınlanmadan önce, Türkiye’nin tanıtım faaliyetlerine katkıda bulunmak üzere, Türkiye’nin yabancılar için nasıl bir cazibe merkezi haline geldiğini tespit ederek, Türkiye’de
yaşayan yabancıları konu edinen bir proje üretti.

İletişim Başkanlığı Türkiye’de yaşayan yabancıları konu edinen “Türkiye’nin Gurbetçileri” isimli belgesel projeye 2019’da imza attı. Bu belgeselde uzun zamandır Türkiye’de yaşayan farklı profillerden isimlerle röportajlar
gerçekleştirildi. Nüfusun yoğun olduğu İstanbul, Antalya, İzmir gibi iller ile kültürel doku ve doğal güzellikleri itibarı ile Türkiye’nin tanıtımına faydası dokunabilecek Mardin, Nevşehir, Rize, Artvin ile gibi illerimizde çekimler gerçekleştirildi.

Türkiye’nin Gurbetçileri belgeselinin kahramanlarından Türkiye’yi resmetmeye bayılan ABD’li grafik tasarımcı ve ressam Trici Venola ve Sabancı Üniversitesi’nde tarih dersleri veren akademisyen Adam McConnel’ın ortak özellikleri 20 yıldır İstanbul’da yaşıyor olmaları. 8 yıl önce bir foto muhabirlik projesi ile İstanbul’a gelen Bradley Secker, tam bir İstanbul aşığı, sürekli kalışını uzatmış. İstanbul’u Ortadoğu ve Balkan ülkeleri için de bir üs gibi kullanabildiğini belirtiyor.Hırvat model ve Youtuber Ela Grego, 5 yıl boyunca sürekli İstanbul’a gelip, gitmiş; en sonunda İstanbul’un cazibesine dayanamayarak İstanbul’a temelli yerleşmiş. Avustralyalı Brianna Ledsome Türkiye’de hem kırsal, hem kent yaşamını deneyimlemiş. Urla’da yaşayan Brianna’nıın ‘Turk To Me’ isimli bir şirketi var, Türk halıları ve kilimlerinin ihracatını yapıyor. 7 yıl önce Türkiye’ye tatile gelip, Türkiye’deki kültürel zenginliğe hayran kalıp, İstanbul’a yerleşen ABD’li müzisyen Allen Hulsey ve Rus kripto yatırım uzmanı, Türklerin sıcak kanlılığına inanamayan Marina Kurdevskaia belgeselin diğer renkli karakterleri…

Ülkemizi her sene ziyaret eden milyonlarca turistin yanı sıra ülkemize yerleşen, iş, eğitim, ailevi vb. nedenlerle Türkiye’de yaşamını sürdüren yabancı ülke vatandaşının ülkemize özgü değerler, tarih, dil ve edebiyat, kültürel varlıklar, sanat, mimarlık, mutfak, gelenekler, inançlar ile karşılaşması ve bu tanıklık ve karşılaşmalar üzerinden edindikleri deneyimlerin aktarımı da şüphesiz önemli bir tanıtım aracı. Güncel verilere bakarsak Türkiye’de geçici koruma statüsündeki Suriyeli sığınmacılar hariç, 1 milyona yakın yabancı yaşıyor.

Türkiye, çalışmak ve yaşamak için en iyi ülkeler arasında! ile ilgili etiketler Türkiye Anket araştırma
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.