Türkiye aşılanmaya başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin dün akşam koronavirüs aşısı olmalarının ardından bu sabah hastanelerde koronavirüs aşılaması başladı. Türkiye'de ilk etapta salgının başından beri en ön sıralarda mücadele veren 1 milyon sağlık çalışanı aşılanacak.

Koronavirüs salgınıyla mücadele bütün hızıyla devam ederken, geçtiğimiz günlerde Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısının, Sağlık Bakanlığı'na ait özel tasarlanmış iklimlendirme özelliği bulunan 'Aşı Nakil Aracı' ile İstanbul'daki hastanelere dağıtımı yapıldı. Araçlar depodan çıkarken korna sesleri duyulurken polisin de araçlara eskortluk yaptığı gözlendi.

Ankara'dan İstanbul'a getirilen aşı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün Bakırköy'de bulunan ilaç deposunda bir süre bekletildi. Aşıların bu sabah saat 05.00 itibariyle, eksi 20 ile artı 20 derece sıcaklığı ayarlanabilen 'aşı nakil araçları' ile İstanbul'daki ilçe sağlık müdürlüklerinin depolarına dağıtımı yapıldı. Aşıların buradan ise hastanelere dağıtım aşaması başladı. Dağıtım sonrası Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde aşılar sağlık çalışanlarına vurulmaya başlandı.

İLK AŞI DÜN SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA'YA YAPILDI

Dün akşam saatlerinde aşıya Acil Kullanım Onayı verilmesinin ardından ilk CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yapıldı. Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleriyle beraber geldiği hastanede sağlık görevlileri tarafından aşı yapılan Koca, aşılama sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, "Tünelin ucunda ışık göründüğünü söylemiştim hatırlarsınız, bugün işte öyle bir gün." ifadelerine yer verdi. Bakan Koca'nın CoronaVac aşısının ilk dozunu olması sonrası Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyeleri de sağlık çalışanları tarafından aşılandı.

Türkiye aşılanmaya başladı

İLK ETAPTA KİMLER AŞI OLACAK?

Öte yandan koronavirüs aşısı ilk aşamada 65 yaş üstü vatandaşlar, sağlık çalışanları, yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu halde ve kalabalık ortamlarda yaşayan yetişkinlere vurulacak.

İkinci aşamada ise toplumun işleyişi bakımından gerekli sektörlerde ve virüs konusunda yüksek riskli ortamlarda bulunmak durumunda olan ve kritik işlerde çalışan vatandaşlar ile 50 yaş ve üzeri ile en az bir kronik rahatsızlığı bulunan kişilere aşı yapılacak.

Aşının üçüncü aşamasında ise, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışan vatandaşlar aşı olacak.

Dördüncü ve son aşamada da ilk üç grubun dışında kalan tüm vatandaşların aşılanması sağlanacak.

RANDEVU NASIL ALINACAK?

Çin'den ülkemize gelen CoronaVac aşılarının sağlık çalışanlarına uygulanması için Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) "aşı randevu" seçeneği eklendi.

Vatandaşlar aşı zamanlamasına göre koronavirüs aşısı için MHRS üzerinden "https://www.mhrs.gov.tr/" veya "Alo 182"den randevu oluşturabilecek. Vatandaşlar, öncelik gruplarına göre kendilerine ulaşan bildirimin ardından MHRS üzerinden, aile hekimlerinden ya da uygun bir kamu ya da özel hastanesinden randevu sağlayarak aşılarını yaptırabilecek.

Türkiye aşılanmaya başladı - Resim : 2

İKİ DOZ KAÇ GÜN ARAYLA YAPILACAK?

Hastanelerde yapılacak olan koronavirüs aşı uygulamalarına yönelik önlemler ve uygulama yöntemleri doğrultusunda, kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde aşı yapılması için "Aşı Uygulama Odaları" oluşturuldu. Aşı uygulamaları, önceden belli olan kriterler doğrultusunda bu odalarda sağlanacak. Söz konusu aşılar, 28 gün ara ile iki doz halinde vatandaşlara vurulacak.

AŞILAR NASIL BİR UYGULAMA İLE YAPILACAK?

Öte yandan Aşı uygulama odasına her defasında sadece bir aşılanacak kişi girebilecek. Aşı vurulma esnasında aşılamayla alakalı tüm gerekli kayıtlar tutulacak. Aşı için gelen kişinin kimlik bilgileri ve randevusunun kontrolü sağlanacak. Aşıyı uygulayacak sağlık çalışanı, kimlik bilgileri ve kişi için ayrılan aşıyı eşleştirdikten sonra öyle uygulanacak. Günlük aşı uygulaması sonunda aşı flakonlarının tıbbi atığa gönderilmesi sağlanacak.

Türkiye aşılanmaya başladı ile ilgili etiketler Çin Korona Koronavirüs Sağlık Bakanı sağlık çalışanı korona aşısı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.