Türkiye aşılamaya başlıyor

Koronavirüs salgınıyla mücadele bütün kararlılığıyla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Çin'den Türkiye'ye gelen 3 milyon doz aşı için geri sayım bitiyor. Aşıların incelemesinin tamamlanmasının ardından bu hafta sonundan önce vurulmaya başlanacağı öğrenildi.

Çin’den Türkiye'ye gelen 3 milyon doz koronavirüs aşısının incelemesi, bu hafta ortasında bitiyor. İncelemelerin tamamlanmasıyla birlikte perşembe veya cuma gününden itibaren ilk aşıların vurulmaya başlayacağı açıklandı. Aşıların ülke genelinde dağıtımı ise sürüyor.

Sağlık Bakanlığı'nın aşıya yönelik çalışmaları kapsamında daha önce aşı olacak sağlık personelinin belirlenebilmesi için ilgili kurumlara yazı gönderilmişti. Bu noktada talep eden sağlık çalışanı ile 65 yaş üstü kronik hastalığı olan vatandaşlara sıralı olarak aşı yapılacak.

İKİNCİ PARTİ OCAK AYINDA

Öte yandan Çin aşısının ikinci partisi de bu ay içinde Türkiye’ye gelecek. Aşının 14 günlük inceleme aşamasından sonra öncelikli gruplara uygulanmasına devam edilecek. Bu arada, Alman BioNTech firmasının geliştirdiği aşının da 500 bin dozdan oluşan ilk partisinin 10 gün içinde Türkiye’ye geleceği ifade ediliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunda yapılan değerlendirmelerde, Alman aşısının alerjisi olanlara uygulanmasının doğru olmadığı vurgulandı. Alman aşısının Türkiye’ye ulaştıktan sonraki 14 günlük inceleme sürecinin ardından, hangi şartlarda ve kime uygulanacağına dair planlama kamuoyu ile paylaşılacak.

28 GÜNLÜK ARA OLACAK

Koronavirüs aşısının 14 gün arayla yapılacağının açıklanmasına rağmen daha sonra bu sürenin 28 güne çıkarılması kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Sebebinin, aşının ilk dozu ile ikinci dozu arasındaki sürenin uzun olmasının, antikor oranının artması şeklinde açıklanmıştı. Kuruldaki değerlendirmelerde; gönüllü denemelerinde 28 gün sonra yapılan aşının ürettiği antikorun, 14 gün sonra yapılan dozun ürettiği antikorun iki katı olduğu tespit edildi. Ayrıca Türkiye’de vakaların düşüş trendine girmesinin de aşılar arasındaki sürenin açılmasında etkin olduğu kaydedildi.

SORUMLULUK VATANDAŞLA PAYLAŞILACAK

Öte yandan aşı yapılacak vatandaşlardan, kendi rızasıyla aşı olduğuna dair "Onam belgesi" sağlanacak. Uzmanlar, diğer aşılarda alınmayan bu belgenin koronavirüs aşısı için mecburi tutulmasının sebebini, "Salgın döneminde acil olarak uygulamaya koyduğun bir aşıyı vuruyorsun. Ruhsat işlemleri tamamlanmamış, acil kullanıma karar vermişsin, biraz da sorumluluğu vatandaşla paylaşmak için böyle bir imza yöntemi getiriliyor" şeklinde açıkladı.

OCAK-ŞUBAT AYI KRİTİK

Bilim Kurulundaki değerlendirmelerde, Şubat sonuna kadar geçecek sürecin kritik olduğu, aşıya rağmen tedbirlere devam gerektiği, en ufak bir gevşemenin, vaka yayılım hızını yeniden artıracağına dikkat çekildi. Uzmanlar, "Şubat sonuna kadar önemli bir oranda aşılama yaparsak marttan itibaren vaka yayılımı, hız keser. Haziran-temmuz gibi çok daha rahatlarız. Önemli olan önümüzdeki iki ayı tedbirlere uyup hızlıca aşılama yapılması. Bu iki ay kritik bir dönemeç" değerlendirmesini yapıyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM NASIL OLACAK?

Salgınla mücadele bütük hızıyla sürerken bu hafta sonuna kadar günlük vaka sayılarının 7 binlerin altına inmesi beklenirken, 15 Şubat’tan itibaren kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmesi gündemde. Kafe-restoran gibi işletmelerin ise kısa vadede açılmasının doğru olmayacağı ile getiriliyor.

POZİTİFLİK ORANI YÜZDE 5'LERE DÜŞTÜ

Öte yandan başta büyükşehirler olmak üzere, korona testlerinde %30-35’lere çıkan pozitiflik oranının, son bir haftadır %5’lere kadar gerilediği belirtildi. Sağlık Bakanlığına sahadan gelen verilere göre, hastanelere test başvuruları azaldı, hem yoğun bakımlar hem de yatan hasta sayısında gözle görülür düşüşler yaşanıyor. Özellikle İstanbul’da testlerin pozitiflik oranı, belirgin şekilde geriledi. Günlük vaka sayılarının da önümüzdeki birkaç gün içinde 7 binlere kadar inmesi bekleniyor.

 

Türkiye aşılamaya başlıyor ile ilgili etiketler Çin Korona Koronavirüs Sağlık Bakanlığı aşı vaka sayısı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.