TÜRKİYE-ABD HATTINDA YENİ KRİZ KAPIDA MI?

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir, SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sorularını yanıtladı…

SuperHaber programcısı - gazeteci Metehan Demir’in SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan’ın sıcak gündeme ilişkin sorularını cevapladığı ‘Metehan Demir ile Gündem’in yeni bölümünde, ABD Başkanı Biden, sözde Ermeni soykırımını tanıma kararı ve Ankara-Washington hattında yükselen tansiyon masaya yatırıldı.

TÜRKİYE-ABD HATTINDA YENİ KRİZ KAPIDA MI?

DEMİR: DİPLOMATİK OLARAK TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNDEKİ MEVCUT KRİZLERE ÇARPAN ETKİSİ YAPACAKTIR!

Demir, “Yaptığım görüşmelerde, %70 oranında ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘soykırım’ ifadesini kullanması bekleniyor. Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle, uzun zamandır Biden’ından gelmesi beklenen telefonun sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir arama gerçekleştireceği bekleniyor. Bu kadar özel bir günde konuşma sırasında ‘soykırım’ ifadesini mi kullanacaksın? Ya da 24 Nisan’da sözde Ermeni soykırımının yıl dönümü olduğu iddia edilen o günde hançer saplar gibi ‘soykırım’ mı diyeceksin? Bugüne kadar tüm ABD başkanları seçim kampanyaları sırasında Ermeni lobilerine ‘soykırım’ diyeceğiz diye söz vermişti. Sonra bu adımı atmamışlardı. ABD’de bugün 50 eyalet dışındaki bütün eyaletler bu sözde tasarıyı onayladı. ABD haricinde diğer 33 tane ülke de bu tasarıyı onayladı. Bu işlerde böyle cephe cephe ilerlerler. İleride hukuki, diplomatik ve uluslararası alanda stratejik anlamda birçok sadırı noktasına dayanak teşkil edebilir. Mahkemeler açılabilir, haksız bir iddia yüzünden vakit ve emek kaybı yaşanıyor. Kısa süre içinde diplomatik teamüller ve prosedür gereği Washington Büyükelçimiz Murat Mercan, Ankara’ya istişare için çağırabilir. Sonra Kürecik ve İncirlik üsleri gündeme gelebilir. Diplomatik olarak, ABD-Türkiye ilişkilerindeki mevcut krizlere çarpan etkisi yapacaktır. Şu an çok büyük krizlerimiz var. Son olarak birkaç gün önce de ABD F-35 programından 9 kurucu üyeden biri olmasına rağmen Türkiye’yi çıkardı. Çözümü neredeyse imkansıza doğru sürüklenen başlıklarda, ABD ile yaşadığımız krizlerin daha da arap saçı hale gelmesine neden olacaktır. Türkiye mutlaka ABD’nin bu tavrına çok sert tepki verecektir. Türkiye’ye müttefiklikten, stratejik ortaklıktan bahsediliyorsa insan bunu yapmayacağını düşünür. İran’dan Ukrayna’dan bahseden ABD, çok önemli ortağına ‘müttefik’ dediği Türkiye’ye bunu yapıyorsa çok büyük krizler çıkar. Türk-Amerikan ilişkilerinde tamiri olmayacak noktalara gider. ABD’den sosyal medyadaki her mecradan kara propaganda başlatmışlar. Sivilleri hayatını kaybettiği Azerbaycan için onları Ermenistan’ın mağduriyeti ve ölen Ermeniler olarak Dağlık Karabağ’da göstermişler. Dünya bunlara inanıyor. İncirlik’in kapatılması da gündeme gelebilir. Bizim akılla, sakinlikle, mantıkla bu oyunu yürütmemiz gerekiyor. Beyaz Saray’dan bir kaynak tarafından sızdırılan seçilmiş ifadelerle bezenmiş bir haber çıktı. Bu haberde Biden, bunu göze almaya hazır olduğu söylemiyor, birisi söylemiş. Bu ortaya çıkınca söyleyecek galiba demeye başladılar. Bu kadar soykırım dedirtmeye çalışan Ermeni lobileri var, acaba bu söylemi bir planın kapısının ana anahtarını açacak bir söylem mi?” sözlerini kullandı.

Metehan Demir’in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

TÜRKİYE-ABD HATTINDA YENİ KRİZ KAPIDA MI? ile ilgili etiketler Metehan Demir metehan demir ile gündem biden sözde ermeni soykırımı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.