Türkiye-ABD arasındaki sorunlar nasıl çözülecek?

SuperHaber yazarı Metehan Demir, TV100 kanalında sunduğu programda önemli konukları ağırladı.

''Metehan Demir'in Salı Konukları'' isimli programın bu haftaki konukları Kerem Alkin, Mithat Baydur, Sedat Aybar ve Sefer Levent'ti.

Önemli konuklar Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdikleri programda şu ifadeleri kullandı;

TİM GENEL SEKRETERİ KEREM ALKİN :

Türkiye ABD ilişkilerinde bence en önemli konu, ABD yönetiminin tam anlayamadığım bir nedenle Türkiye'ye karşı empatiyi tamamen yitirmiş olması. Empati kaybolduktan sonra S-400, Suriye hiç bir önemi yok. Uzun yıllardır süren müttefiklik ilişkilerinde böyle bir dönem daha yok. Bu artan duyarsızlık devam ettiği sürece, Türkiye'nin bu durumdan çıkmasının bir yolu yok.

PROF DR. MİTHAT BAYDUR:

Trump lider oldu ama mukterdir olamadı şeklinde bir durum var. Hala da akıbeti belli değil. Dünyada küreselleşmeciler ile kendi içine kapanık olanlar arasında bir çekişme söz konusu. ABD ve Türkiye iişkileri hep sancılı süreçler yaşadı. Darbe girişimi söz konusu, senin en önemli müttefikin ABD 72 saat sonra geçmiş olsun diyor. Evet devasa sorunlar söz konusu. Ama zamanla ABD Türkiye'nin ne kadar önemli olduğunu görecek ve anlayışı değişecektir.

PROF DR. SEDAT AYBAR:

ABD bugüne kadar dünyada gerçekleşmemiş, olmamış bir hegemon güç. Bugün ABD'nin dünya ile ilişkisi sermaye sorunu ilişkisi. ABD ve Türkiye uzun süredir stratejik ortak. Bunu göz ardı edemeyiz. Dümdüz ve sorunsuz bir ilişki değil. Türkiye kendi ulusal çıkarlarının ne olduğunu dünyaya çok iyi anlatacak. Ve bunu sürdürebilmek için de hem Rusya, hem ABD, hem de AB ülkeleri ile ilişkilerini devam ettirecek.

HÜRRİYET GAZETESİ EKONOMİ MÜDÜRÜ SEFER LEVENT:

 Türkiye'nin dış politikasını nasıl düzenleyeği her şeyi belli edecek. Rusya bizim komşumuz. Çok önemli ortaklıklar söz konusu. ABD de stratejik ortak. Dolar başta olmak üzere Türk lirasındaki oynaklığın diğer ülkelerde de böyle olduğunu söylememiz lazım. Sadece S-400'e doları bağlamak pek doğru olmaz. Bu krizin çözülmesi dışarıdan Türkiye'yi rahatlatacağı için önem arz ediyor.

Türkiye-ABD arasındaki sorunlar nasıl çözülecek? ile ilgili etiketler Türkiye ABD Metehan Demir
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.