Türkerler-GAMA-GE ortaklığının başarısını Erdoğan duyuracak!

15 temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye karşı yapılan finansal saldırılar, Moodys'in kredi notunu yatırım yapılabilir ülke seviyesinin altına çekmesi ile yeni bir boyut kazanmıştı. Ancak bu kara propagandaya rağmen Türkiye'ye olan güven hala yerli yerinde. Bunun en somut örneği, Türkerler Grubu'nun GAMA ve General Electric ile birlikte üstlendiği İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri için 1.1 milyar dolarlık yabancı kredi desteği sağlamış olması.

Geçtiğimiz günlerde GE Ceosu Beştepe'de yapılan yatırımcılar zirvesinde bu güzel haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kulağına fısıldadı. Erdoğan'ı mutlu eden bu haber üzerine kredi anlaşması töreninin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılması kararlaştırıldı.

Erdoğanın isteği üzerine törenin 17 ekim tarihinde yapılması düşünülüyor. Hürriyet gazetesi yazarı Vahap Munyar, geçtiğimiz hafta bu haberi köşesine taşımıştı. İşte o yazı:

İki şehir hastanesine 1.1 milyar dolar geldi, müjde Erdoğan'a gitti

TÜRKERLER Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, 2 Ağustos 2016 sabahı Kocaeli ve İzmir'de üstlendikleri şehir hastaneleri projesinde Gama ile birlikte yüzde 5 hisse verdikleri General Electric (GE) Türkiye CEO'su Canan Özsoy'u aradı:

- Bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıya katılacaksınız. Sayın Cumhurbaşkanımıza bir müjde iletmenizi rica ediyorum.

Müjdenin içeriğini paylaştı:

- Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD-European Bank for Reconstruction and Development), darbe girişimi sonrası, “Şimdilik gelmeyin” dediği 1.1 milyar dolarlık kredi için olumlu haber verdi. EBRD ayrıca, “Türkiye’ye güveniyoruz” mesajı verdi.

Kreditör 3 yabancı kurum ve paylarını aktardı:

- EBRD 500 milyon dolar, OPIC (Overseas Private Investment Corporation-ABD’li şirketlerin dış yatırımlarını destekleyen kurum) 450 milyon dolar, EDC (Export Development Canada-Kanada Eximbank’ı) 150 milyon dolar.

Ardından ricasını sürdürdü:

- Cumhurbaşkanımıza, “Size bir hediyemiz var” derseniz iyi olur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB ve YASED önderliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2 Ağustos günü Türkiye’de yatırımı bulunan uluslararası şirketlerin CEO’larıyla önce toplantı yaptı, sonra da yemekte ağırladı.

Canan Özsoy, Türker’in ricasını önce TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na anlattı. Hisarcıklıoğlu, mesajın iletilmesini destekleyince Erdoğan’ın yanına gitti:

- Size bir müjdem var efendim. Bu sabah Kazım Türker aradı, EBRD, OPIC ve EDC, İzmir ve Kocaeli’de bizim de ortak olduğumuz iki şehir hastanesi projesine toplam 1.1 milyar dolar kredi veriyor. Darbe girişimine rağmen bu boyuttaki krediyi iyi koşullarda vermeyi kabul etmişler.

Erdoğan sordu:

- Böyle bir bilgiyi Kazım Bey neden kullanmadı? Sevincini neden kamuoyuyla paylaşmadı?

- Kazım Bey bu kredi bilgisini size hediye etmek istedi efendim.

Standart & Poors’un (S&P) aceleyle Türkiye’nin notunu düşürdüğü bir ortamda EBRD, OPIC ve EDC’nin toplam 1.1 milyar dolar krediyi verme kararı, Erdoğan’ı da memnun etti:

- Gerekirse kredi imza törenini Külliyesi’de yaparız.

Özsoy, Cumhurbaşkanı ile kısa diyalogu Türker’e anlattı. Türker, hemen Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a konuyu açtı. Akdağ da memnun oldu:

- İmzanın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde atılması iyi olur.

Hafta içinde Kazım Türker, Türkerler Holding Enerji Grubu Başkanı, eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ve Holding Genel Koordinatörü Prof. Atilla Sezgin’le birlikte İzmir’deki Mahall Bomonti şantiyesini gezdik, İzmir Bayraklı, Kocaeli ve Ankara Etlik’deki hastane projelerini konuştuk.

Türker, hemen kolları sıvadıklarını vurguladı:

- İnşallah Cumhurbaşkanımızın programı uyar, 1.1 milyar dolarlık kredi imzası Külliye’de atılır.

EBRD, OPIC ve EDC’nin 1.1 milyar dolarlık kredisi, “Türkiye’ye güven” açısından dünyaya önemli mesaj olur değil mi?

3 ŞEHİR HASTANESİ 2.8 MİLYAR DOLAR

TÜRKERLER Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Kocaeli ve İzmir Bayraklı şehir hasnatenelerinde Gama ve GE, Ankara Etlik’te de İtalyan Astaldi ile ortak olduklarını belirtti:

- Ankara Etlik’te inşaat bir yıldır dürüyor. 1.4 milyar dolarlık yatırımla 3 bin 650 yataklı hastane ortaya çıkacak. İzmir’deki 2 bin 100 yataklı hastane 900 milyon dolara, Kocaeli’deki 1200 yataklı hastane de 500 milyon dolara mal olacak. Hastanelerin 3’ü de 2019’da hizmete girecek. Etlik’teki hastane inşaatında 5 bin kişinin çalıştığını vurguladı:

- İnşaattaki istihdam 10 bine kadar çıkacak. Hastane tamamlandığında günde 80 bin kişinin girip-çıktığı, çalıştığı bir komplekse dönüşecek.

Şehir hastanelerindeki modele işaret etti:

- Hastanelerin işletme ve yönetimini devlet yapacak. Bize 25 yıl boyunca kira ödeyecek. Sonra varlıklar devlete geçecek. Hastane komplekslerindeki ticari birimlerin işletmesi bize ait olacak. Bu işletmeler arasında otel, yurt, yemek, otopark, görüntüleme hizmetleri, laboratuvar, temizlik, meslek okulu gibi birimler yer alacak.

1 MİLYAR DOLARLIK SAĞLIK GRUBUNA EBRD ORTAK OLUYOR

KAZIM Türker, Ankara Etlik’teki şehir hastanesinin yüzde 50’si, Kocaeli ve İzmir Bayraklı’daki iki şehir hastanesinin de yüzde 47.5’er hissesini Türkerler Yatırım Holding çatısı altında toplayıp, bir sağlık grubu oluşturduklarını anlattı:

- Bu grubun net varlık değeri 1 milyar 16 milyon dolara ulaşıyor. EBRD, Türklerler Yatırım Holding’ten yüzde 15 hisse alacak. İmzayı ay sonuna kadar atarız.

EKİPMANI GE’DEN ALMAK ŞART DEĞİL

KAZIM Türker, GE’nin Kocaeli ve İzmir Bayraklı hastanelerine ortaklığının nasıl gündeme geldiğini şöyle anlattı:

- Enerji yatırımlarımız için GE’den ekipman alıyoruz. Hastanelerdeki ekipmanlar için de GE’yle görüştük. Bu sırada ortaklık gündeme geldi.

- Hastane ekipmanlarını GE’den mi alacaksınız?

- Öyle bir zorunluluk yok. Fiyat ve kalitede kim öne çıkarsa, o tercih edilecek.

- Maliyeti aşağı çekmek için ekipman kalitesini düşük tutarsanız ne olacak?

- Şartnamede belirtilen kalite ve özelliklerin altına inmek mümkün değil.

Türkerler-GAMA-GE ortaklığının başarısını Erdoğan duyuracak! ile ilgili etiketler Haber
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.