Türk kadını Araplara cariye olarak mı sunuluyor?

Sosyal medyada, restoran çalışanı bir kadının, "Arap" müşteriye elleriyle ciğer yedirdiği görüntüler viral oldu. Görüntünün mizansen olduğunu belirten Sabah yazarı Mevlüt Tezel ise bu videoya gerçekmiş gibi yorum yapanları eleştirdi...

İstanbul Kadiköy’de “Öz Ciğerci Abe” isimli bir işletme Arap müşterilerin dikkatini çekmek için sosyal medya hesabından paylaştığı video tepkilere yol açtı. Videoda bir kişinin, Arap müşteriye elleriyle yemek yedirip ayran içtirdiği görüntülere sosyal medyadan tepki yorumları yağdı.

Olayın perde arkasını ise Sabah yazarı Mevlüt Tezel "Kurgu videoyu muhalefet için gerçek kabul etmek" başlıklı yazısında kaleme aldı.

Sosyal medyada paylaşılan bu görüntünün altına yazılan yorumlara dikkat çeken Tezel, "Sosyal medyada "Kadınlarımızı Arap müşterilere cariye gibi sunuyorlar" benzeri binlerce yorum yapıldı. Haber siteleri sanki bu görüntüler gerçekmiş gibi haber yaptı. Çok takipçisi olan bazı sosyal medya kullanıcıları da bu ucuz, berbat reklam videosundan yola çıkarak muhalefet yaptı." dedi.

Söz konusu ciğercinin başka birçok benzer videosu olduğunu belireten Sabah yazarı, "Aklı başında bir insan bu videoyu izleyince haber yapılmaması gerektiğini düşünür. Çünkü video baştan aşağı kurgu. Dürüm yedirilen kişinin oturuşundan, hareketlerinden ve tipinden Arap olmadığı, Türk olduğu anlaşılıyor. Bir kadının elinden dürüm yemek, ayran içmek vs. böyle bir muameleyi anca pavyonda bulursunuz ve cüzdanınızı boşaltıp mekandan ayrılmak zorunda kalırsınız." ifadelerini kullandı.

Bu videoyla ilgili gerçekmiş gibi yorum yapanların, görüntülerin mizansen olduğunu anladıkları kanaatini de paylaşan Tezel, "Lakin göçmenlere duyulan toplumsal rahatsızlıktan beslenip etkileşim kazanmayı tercih ettiler. İşte böyle kendimizi rezil ediyoruz!" diye yazdı.

CEZASI AĞIR OLMALI

Sabah yazarı Tezel bu ve benzeri girişimlerin cezasız kalmamasını isterken, yazısını şu sözlerle sürdürdü;

"Bu videoyu çekenlerin ırksal tartışmalardan bağımsız daha büyük bir suç işlediklerini düşünüyorum. Yemek yedirilen Amerikalı, Fransız turist de olabilirdi.

Bu videodaki asıl sorun köle imajının çizilmesi. Verilen mesaj: Türk kadını parayı verenin kölesi olabilir! Zaten video ile ilgili yapılan yorumlarda genelde "Türk kadını Arapların cariyesi, kölesi oldu" yönünde.

Söz konusu restorana ırkçılık ve nefret söylemine yol açma suçlamalarından dava açılmalı. Bu tarz videoların çoğalmaması için de ibret olsun diye firmaya ağır bir ceza kesilmeli.

Bir TikTok videosuyla ulusal imajı zedelemek, Türk kadınını köle, cariye gibi sunmak bu kadar kolay olmamalı!"

Türk kadını Araplara cariye olarak mı sunuluyor? ile ilgili etiketler Arap Kadın ciğer cariye
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.