Türk bürokrattan ABD'de "Mavi Vatan" tezine ihanet

ABD bir kez daha Türkiye'ye ihanetin beşiği oldu! Washington’da Doğu Akdeniz’deki enerji konularının görüşüldüğü toplantıda Büyükelçi Çağatay Erciyes Ankara'yı sırtından bıçakladı. "Mavi Vatan" tezini ve Libya ile imzalanan münhasır ekonomik bölge anlaşmasını çürütmeye çalışan Erciyes, “Benden anlatmam istendiği için anlatıyorum. Türk iddiası diyemiyorum çünkü Türkiye’yi temsil ediyorum” dedi! Bu sözler üzerine salondan gülüşmelerin yükselmesi dikkat çekti

Turkish Heritage Organization (THO) tarafından 18 Şubat'ta ABD'de düzenlenen bir konferansa, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü, eski Beyrut Büyükelçisi Çağatay Erciyes davet edildi.

Erciyes, burada yaptığı sunumda, Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıkları ve Türkiye'nin pozisyonunu anlattı.

Yaklaşık 40 dakikalık sunumunda Türkiye'nin resmi tezlerini aktaran Büyükelçi Erciyes, konu Libya ile yapılan anlaşmaya geldiğinde ise skandal bir ifade kullandı.

Erciyes, harita üzerinde Türkiye-Libya deniz sınırını gösterdikten sonra, “Bunu iddia edemem ama Türkiye adına sunum yapıyorum” dedi. Erciyes'in bu sözleri, salonda gülüşmelere neden oldu. Libya tarafının da Yunanistan'ın Girit'e “tam yetki” vermesi nedeniyle bu anlaşmayı yapmaya motive olduğunu belirten Erciyes, sık sık Türkiye ve Yunanistan'ın diyalog yoluyla kazan-kazan durumuna geçebileceğini vurguladı.

Türk bürokrattan ABD'de "Mavi Vatan" tezine ihanet

'İSRAİL'LE DENİZ SINIRIMIZ YOK'

Sunumunun ardından geçilen soru-cevap kısmında ise Çağatay Erciyes daha açık konuştu. Erciyes bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı: “Kişisel düşüncem; Türkiye ile İsrail arasında deniz sınırı olmadığını yönünde.”

Aslında Türkiye'nin İsrail ile karşılıklı kıyılarının olmadığı düşüncesi, Libya ile karşılıklı deniz sınırlarımız olmadığı düşüncesiyle birebir örtüşüyor. Çünkü iki sınırda, harita çizimindeki yeni bir metadolojiden kaynaklanıyor. Erciyes bu söylemiyle, Türk Deniz Kuvvetleri'nin yaptığı akademik çalışmaları ve Türkiye'nin resmi tezlerini gözardı ediyor.

KONUNUN ASLI NE?

Türkiye ile Libya arasında imzalanan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”, her şeyden önce deniz yetki alanı belirlenmesindeki metodolojiyi değiştiriyor. Türk amirallerin dünyanın 1 derecelik doğu-batı eğimini katarak yaptıkları sınır hesapları, Doğu Akdeniz'de bambaşka bir harita ortaya çıkarıyor. Anlaşmanın mimarı Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, bu durumu şöyle anlatıyor:

“Akdeniz’deki deniz alanı hesaplamalarında dikey ve yatay hatlar (mercator) kullanılıyor. Bu durumda sadece kuzey-güney ya da doğu-batı hattında ilgili kıyı ve kıyıdaş devletler tespit edilebiliyor. Esasen yerküre haritasına üç boyutlu bakılarak, 360 dereceyi kapsayacak şekilde farklı açılar kullanarak çeşitli istikametlerde ortay hat belirlenmesi gerekmektedir.”

İşte bu yeni harita hesaplamalarında (gnomonic ve jeodezik), Türkiye'nin denizden iki yeni komşusu olduğu görülüyor. Bunlardan biri Libya, diğeri ise İsrail. Bu iki ülkenin de Rumlarla yaptıkları anlaşmalardan çok büyük kayıpları bulunuyor. Bugün GKRY’nin sahiplendiği parsellerden 12’nin tamamı, 8, 9 ve 11’in büyük kısmı ile 1, 7 ve 10’un bir kısmı aslında İsrail’e ait. Yunanistan’ın ilan ettiği 20 No’lu sahada ise Libya’nın hakkı var. Bu iki yeni komşumuzla birlikte Türkiye’nin de Libya civarındaki 15 No’lu sahada hakkı olduğu görülüyor. İsrail’le yapılacak bir anlaşma ise deniz yetki alanımızı Kıbrıs’ın güneyine kadar uzatıyor.

 

Türk bürokrattan ABD'de "Mavi Vatan" tezine ihanet ile ilgili etiketler Türkiye Yunanistan İsrail Libya Çağatay Erciyes
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.