Türk bilim insanının büyük başarısı! Hawking'den esinlendi

Türk bilim insanı Canan Dağdeviren büyük bir başarıya imza attı. Dağdeviren ve ekibi konuşamayan insanların kas hareketi ve mimiklerini kodlayarak bilgisayar aracılığıyla kelimelere döken ‘Hawking cihazı’ isimli bir cihaz geliştirdi. Dağdeviren, “Cihazı konuşma problemi olan herkes kullanabilecek. " dedi.

Türk bilim insanı Canan Dağdeviren geliştirdiği cihazla göğüsleri kabartacak başarılara imza attı. Canan Dağdeviren ALS hastası dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Prof. Stephen Hawking’e ithafen geliştirdiği yeni cihazın klinik çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Harvard Üniversitesi’nden ödülü de bulunan Dağdeviren, “Yüze yapıştırılan cihaz, en küçük mimiği bile algılayıp, bilgisayara aktarıyor ve kas hastalarının konuşmasını sağlıyor. Cihaz sayesinde ‘acıktım, seni seviyorum’ diyebilirsiniz dedi. Kadir Has Üniversitesi’nin akademik yıl açılış töreninde 2,5 yıldır üzerinde çalıştığı projesini anlatan Dağdeviren, Prof. Stephen Hawking’i 2016 yılında Harvard Society’de ağırladığı gece Hawking’in konuşma güçlüğünü fark edip bu projeye başladıklarını söyledi.

HAWKING'İ GÖRÜNCE KARAR VERDİ

Dağdeviren, “Sadece ALS değil birçok hastalık nedeniyle konuşma güçlüğü çeken hastaların bilgisayar sayesinde karşısındaki kişiyle iletişimi daha iyi sağlaması için bu cihazı geliştirdik. ALS hastalığına hastalarının bir cümleyi kurabilmesi için çok vakit harcaması gerekiyor ve yoruluyor. Hawking’i misafir ettiğimiz gece bu projeyi yapmaya karar vermiştim. Herhangi bir mimiği, yüz kaslarınızda meydana gelen hareketleri bilgisayara aktarıp konuşmayı sağlayabileceksiniz, e-mail atabileceksiniz ” dedi.

CİHAZI HERKES KULLANABİLECEK

Cihaz için özel bir program geliştirildiğini belirten Dağdeviren, “Cihazı konuşma problemi olan herkes kullanabilecek. Hatta konuşma problemi çekmeseniz dahi yüzünüze yapıştırdığınız küçük cihazlar sayesinde özel mesajları kimsenin anlayamayacağı bir şekilde karşı tarafa çok rahat bir şekilde aktarabileceksiniz. Bilgisayar, geliştiren bir program sayesinde mimiklerimizi okuyacak. Cihaz, 5 yıldan kısa bir sürede cihazın marketlerde satılabilecek” dedi.

Türk bilim insanının büyük başarısı! Hawking'den esinlendi ile ilgili etiketler ABD bilim insanı üniversite Stephen Hawking canan dağdeviren
GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.