Türk astronota ilk isim önerisi Bahçeli'den

Uzaya gidecek Türk astronot için ilk Türkçe isim önerisi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli, 'Cacabey' önerisini sundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı konuşmada "Madem ki bir vatandaşımız uzaya girecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Buradan dilbilimcilerimize çağrıda bulunuyor ve diyorum ki, gelin Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım" dedi.

İLK YANIT BAHÇELİ'DEN: CACABEY

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu çağrısına ilk yanıt, MHP lideri Devlet Bahçeli'den geldi. Habertürk'e açıklamada bulunan MHP Lideri, "Cacabey" önerisinde bulundu.

 CACABEY KİMDİR?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde Cacabey’in yaşamı şu şekilde anlatılıyor:

Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca’nın oğlu olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail, 1240’ta Kırşehir’de doğdu. Kırşehir’e büyük hizmetlerde bulunmuş önemli bir şahsiyet olan Cacaoğlu Nureddin Cebrail 'Cacabey' adıyla ün kazanmıştır. Selçukluların son yıllarında düzen bozulduğu için iller valiler ile yönetiliyordu.

Eskişehir Emiri olarak görülen Cacabey, bir süre Tokat’ta kaldıktan sonra Kırşehir’e bey oldu. Cacabey, 1301 yılında Rum tekvurları ile savaşırken şehit düştü, naaşı Kırşehir’e getirilerek 1272’de yaptırdığı medresenin yanındaki türbeye defnedildi.

Cacabey Anadolu’da bir çok hayır kurumu yaptırdı. Eskişehir’de bir cami ve bir han yaptırdı, 17 cami ve zaviyenin onarımına katkısı oldu. Yaptırdığı en önemli eser Kırşehir’de bir mimari anıt olarak yükselen Cacabey Medresesi. Devrin fakültesi gözüyle bakılan bu binada İslam Hukuku, felsefe ve tasavvuf dersleri de öğretilmekteydi.

Kubbesi açık ve altında bir kuyunun bulunduğu Cacabey Medresesi’nde kuyuya yansıyan yıldızlar incelenir, bunlar üzerinde araştırmalar yapılırdı. Bundan anlaşıldığına göre, bu medrese o dönemlerde astronomi araştırmaları yapılıyor, matematik, fizik, kimya gibi konularda eğitim veriyordu.

Türk astronota ilk isim önerisi Bahçeli'den ile ilgili etiketler uzay Türk MHP Devlet Bahçeli cacabey
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.