Türk askeri ile ABD askeri karşı karşıya gelir mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusundaki terör hedeflerine birkaç gün içerisinde harekat başlatılacağını söyledi.

Beştepe'de konuşan Erdoğan, harekatın hedefinin bölgedeki ABD askerleri olmadığını da belirtti. Gazeteci Mete Çubukçu, NTV canlı yayınında konuya ilişkin soruları yanıtladı.

"Türkiye ABD'ye ciddi bir mesaj verdi" diyen Çubukçu, "Son birkaç günlük açıklamalara bakacak olursak, Trump'ın imzaladığı kararnameye bakacak olursak, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nın sözleriyle karşı bir adım attığı görülüyor. Birkaç gün içinde harekat başlayacak diyor. İmzalanan kararnameye bir tepki ve ön alama. Orada YPG zikredilmese de, azınlıklara destek kararı var. Ancak bunu açtığımızda YPG'nin kendisi var. McGirk de, YPG'nin desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Dunford ise 35-40 bin kişilik yerel gücün eğitiminin tamamlamanması gerektiği... Bunların hepsinin ucu açık. Bugüne kadar ABD'nin YPG'ye verdiği desteğin devamını sağlayan resmi açıklamalar. Zaten Türkiye zamanı belirtmeden oraya bir müdahalenin olabileceğini hep dile getiriyordu. Şimdi bu açıklamalara karşı bir ön alma söz konusu. Evet ABD hedef olmayabilir ama, çok ciddi bir mesaj. Bu, "Sizin zarar görmenizi istemiyoruz, çekil oradan" anlamına gelir. Hatırlanacağı gibi bir süre önce fırtına obüsleriyle belli noktalara atışlar yapılmıştı. Bu atışlar sonrası ABD, kendi askerlerinin yakınına da topların düştüğünü açıklamıştı. Türkiye burada ABD'ye çok ciddi bir mesaj veriyor. Birkaç gün içinde, sınıra bir yığınak söz konusu olacaktır. Halihazırda zaten birlikler vardı. Bunlar takviye edilecektir. YPG mevzilerine atışlarla başlayacak bir süreçten söz edebiliriz" ifadelerini kullandı.

"ABD ASKERİ İLE TÜRK ASKERİ..."

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya ise, Erdoğan'ın açıklamalarını değerlendirirken, "Amerikalılar ile karşı karşıya gelme niyeti olmadığını belirtti Cumhurbaşkanı. TSK'nın bölgeye girmesi durumunda o bölgedeki ABD unsurlarının davranışları da sürecin gidişatını tayin edecektir" diye konuştu.

Sarıkaya şu değerlendirmelerde bulundu:

"ABD'nin tavrı önemli. Önümüzdeki dönemde Suriye meselesinin 3. aşaması denilen, artık yerleşik güçlerle veya Suriye sahasında varlık gösteren diğer örgütlerle orduların mücadelesinin yaşanacağı bir döneme girildiği görülüyor. Burada ABD'nin YPG'nin yanında olduğu aşikar. Bununla birlikte orada bir de gözlem kuleleri kurma gibi bir hedefi açıklamıştı Trump.

TSK'nın hangi noktalardan giriş yapmayı planladığı bir iki gün içinde ortaya çıkacaktır.

Dunford'un son açıklaması bardağı taşırdı diye düşünüyorum. ABD'nin orada bir ordu kurma ve yeni üs yapılanmasına gitme amacı olduğu biliniyordu. Şu an YPG sahası olarak bilinen bölgeye baktığımızda ABD'nin burada 14 kadar yerleşim birimi var. Amaçlarından bir tanesinin bir havaalanını yapılandırarak, oraya artık uçak indirip kaldırmayı hedeflediği bilgileri de geliyordu. Anlaşılan o ki, burada bir Kürt devletinin yapılanmasına, Türkiye'nin bundan sonraki süreçte de izin vermeyeceğinin en açık ilanı Cumhurbaşkanı'nın ağzından yapılmış oldu. Eğer bir iki gün içinde başlarsa ki bu süreçte müzakereler de olacaktır, bu Türkiye'nin Suriye'ye yönelik 3. harekat olacaktır"

 

Türk askeri ile ABD askeri karşı karşıya gelir mi? ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan TSK YPG ABD Sınır ötesi harekat
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.